به گزارش روز چهارشنبه آناتولی، رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه طی پیامی به مناسبت نود و ششمین سالروز امضای معاهده صلح لوزان اعلام کرد که این کشور قدرت و اراده لازم برای رفع هرگونه تهدید علیه استقلال، بقا و امنیت شهروندان خود را دارد.
وی اظهار داشت: «اقدامات ترکیه در سوریه و مدیترانه شرقی، نشانه حساسیت نسبت به منافع ملت ترکیه و تُرکهای قبرس است.
اردوغان تاکید کرد که تهدید به تحریمهای مستقیم و غیرمستقیم، ترکیه را از تلاش برای دستیابی به اهداف بهحق خود منصرف نخواهد کرد.
ایالات متحده آمریکا پیشتر در واکنش به تحویل سامانه های موشکی اس-۴۰۰ روسیه از سوی ترکیه، اعلام کرد این کشور را از پروژه تولید جنگنده های اف-۳۵ کنار گذاشته و مشارکت آنکارا در این برنامه پایان مارس ۲۰۲۰ متوقف خواهد شد.
اتحادیه اروپا نیز پیشتر اعلام کرد که به دلیل تداوم حفاری های ترکیه در ساحل قبرس، گفت وگوهای سطح بالایی را که در چند محور با آنکارا در جریان بود، به حال تعلیق در می آید.
شورای اروپایی در بیانیهای اعلام کرد که مذاکرات مربوط به «توافق هواپیمایی جامع» میان ترکیه و اتحادیه اروپا را تعلیق کرده و همچنین نشستهای مربوط به پیوستن ترکیه به این اتحادیه و دیگر دیدارهای سطح بالا با آنکارا را فعلاً برگزار نمیکند.
شورای اروپایی در بیانیه خود با تاکید بر اینکه ترکیه به عملیات حفاری خود در غرب قبرس ادامه داده و حفاری دیگری را در شمال شرق این جزیره و در آبهای سرزمینی آن آغاز کرده است، از آنکارا خواست که از این اقدامات خودداری کرده و بر اساس حسن همجواری و احترام به حق حاکمیت ملی قبرس عمل کند.
توافقنامه لوزان که ۲۴ ژوئیه ۱۹۲۳ در شهر لوزان سوئیس به امضا رسیده، به عنوان سند تاسیس جمهوری ترکیه پذیرفته شد.
این توافقنامه به رسمیت شناختن ترکیه به عنوان یک کشور مستقل و دارای حاکمیت است که اثرات آن تا به امروز نیز ادامه دارد.
توافقنامه لوزان نام پیمان صلحی بود که در سال ۱۹۲۳ میان نمایندگان مجلس ملت کبیر ترکیه از یک سو و انگلستان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، یونان، رومانی، بلغارستان، پرتغال، بلژیک و یوگسلاوی در شهر لوزان به امضا رسید.