سمیناری در ارتباط با بررسی ابعاد سفر عمران خان نخست وزیر پاکستان به آمریکا روز چهارشنبه از سوی اندیشکده مطالعات سیاسی (IPI) در اسلام آباد برگزار شد.
در این نشست کارشناسان برجسته سیاست خارجی پاکستان از جمله نماینده پیشین پاکستان در سازمان ملل، سفیر سابق پاکستان در آمریکا، استاد بخش سیاست و روابط بین الملل دانشگاه قائداعظم و رئیس اندیشکده مطالعات سیاسی سخنرانی کردند.
آنان درخصوص توافق های انجام شده میان ترامپ و عمران خان گفتند: به نظر می رسد اظهارات رئیس جمهوری آمریکا در دیدار با نخست وزیر پاکستان مشروط به اقدامات موثر اسلام آباد درخصوص افغانستان است.
«یاسر محمود» کارشناس روابط خارجی ترامپ را شخصی ناامید کننده توصیف کرد و گفت: در عین حال اوضاع معیشتی پاکستان دولت را مجبور به سفرهای خارجی و تلاش برای تقویت همکاری ها با کشورهای مانند آمریکا می کند.
کارشناسان پاکستانی در ادامه این نشست با اشاره به تنش های جاری در منطقه هشدار دادند: هرگونه رویارویی با ایران صلح در منطقه را از بین می برد و این وضعیت به نفع هیچ کس نیست.
«اشرف جهانگیر قاضی» سفیر سابق پاکستان در آمریکا در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت: تشدید تنش ها و یا درگیری با ایران به معنای نابودی فضای راهبردی برای پاکستان است.
وی خطاب به دولتمردان پاکستانی تاکید کرد: تنش با ایران ضمن ضربه زدن به تلاش ها برای حل مسئله افغانستان، وضعیت این کشور را به 30 سال عقب می راند، بنابراین اسلام آباد باید تمامی این نکات را به گوش کاخ سفید برساند.
سفیر سابق پاکستان اظهار داشت: باید صراحتا به آمریکایی ها بگوییم که در صورت رویارویی آنان با ایران، هیچ شانسی برای صلح در خاورمیانه وجود نخواهد داشت.
وی گفت: سفر اخیر نخست وزیر پاکستان به آمریکا شروع خوبی است اما در صورت برآورده نشدن انتظارات ترامپ باید منتظر مشکلات فراوانی باشیم.
اشرف جهانگیر قاضی افزود: آمریکایی ها درخصوص طالبان از پاکستان انتظارات زیادی دارند اما نفوذ اسلام آباد در میان طالبان بسیار محدود است.
«علی سرور نقوی» نماینده و سفیر پیشین پاکستان در سازمان ملل و اردن نیز در پاسخ به خبرنگار ایرنا درخصوص تحولات منطقه و رویکرد دولت پاکستان برای کمک به تنش زدایی، گفت: اسلام آباد باید از تمامی طرف ها در منطقه و خلیج فارس بخواهد تا ضمن خویشتنداری، از هرگونه تشدید اوضاع اجتناب ورزند.
«محمد مجیب افضل» استاد بخش سیاست و روابط بین الملل دانشگاه قائد اعظم پاکستان اظهار داشت: آمریکایی ها پس از شکست در دو جنگ افغانستان و عراق اکنون تمایلی برای مقابله با ایران ندارند.
وی افزود: آمریکایی ها در برابر نفوذ چین ناتوان هستند بنابراین اگر در منطقه جنگ دیگری رخ دهد فضای بیشتری برای چین و نفوذ صلح آمیز این کشور در منطقه و در برابر آمریکا فراهم می شود.
این استاد پاکستانی همچنین با ابراز نگرانی نسبت به احتمال تدوام بی اعتمادی در واشنگتن نسبت به اسلام آباد گفت: در چنین وضعیتی کمک به آتش بس جنگ در افغانستان برای اسلام آباد بسیار دشوار خواهد بود.
وی افزود: سفر عمران خان به آمریکا رویداد خوبی به نظر می رسد اما هنوز شاهد سوء ظن و بی اعتمادی در آمریکا وجود دارد.
رسانه های پاکستانی روز گذشته نوشتند: عمران خان برای کمک به حل تنش های منطقه ای تمایل خود را برای میانجیگری بین ایران و آمریکا اعلام کرده است.
هرچند در جریان سفر رسمی نخست وزیر پاکستان به آمریکا مطلبی درخصوص رایزنی دو کشور برای کاهش تنش های منطقه ای و یا موضوعات مرتبط با ایران منتشر نشده است اما با توجه به مصاحبه عمران خان با شبکه فاکس نیوز به نظر می رسد وی مواضع دولت اسلام آباد در ارتباط با تحولات اخیر در منطقه و مخالفت با تشدید تنش ها میان تهران و واشنگتن را به اطلاع کاخ سفید رسانده باشد.
نخست وزیر پاکستان طی گفت وگو با مجری برنامه شبکه فاکس نیوز گفت: بدون شک تنش با ایران ما را نیز تحت تاثیر قرار خوهد داد.
عمران خان روز گذشته طی سخنرانی در نشست ویژه موسسه صلح آمریکا در واشنگتن روابط پاکستان با جمهوری اسلامی ایران را معقول توصیف کرد و ضمن نگرانی نسبت به تنش های اخیر در منطقه هشدار داد: هرگونه اقدام در جهت تحریک جمهوری اسلامی ایران پیامدهای ناگواری خواهد داشت.