دی سایت در گزارشی با عنوان «چرا درخواست ترامپ، موجب شکاف در بین اروپایی ها می شود» به اهداف پشت پرده آمریکا از مطرح کردن پیشنهاد ائتلاف دریایی در خلیج فارس پرداخت.
این نشریه آلمانی نوشت: درست زمانی که اوضاع منطقه متشنج شده است، همان کشوری که با خروج خود از توافق هسته ای این شرایط را به وجود آورده از کشورهای اروپایی می خواهد که به یک ائتلاف دریایی برای حفاظت از مسیر عبور و مرور کشتی ها در تنگه هرمز بپیوندند.
سوالی که مطرح می شود این است که آیا آلمان باید از این خواسته پیروی کرده و تابع سیاست آمریکا شود و یا با خودداری از انجام آن، حفاظت از مسیرهای دریایی را به آمریکا واگذار کند؟
دی سایت اینگونه به این سوال پاسخ می دهد که اگر شرایط غیر از شرایط کنونی بود که در آن ترامپ توافق هسته ای را ترک کرده، واکنش اروپا می توانست در قبال ایرانی ها متفاوت باشد.
به هر روی در حال حاضر اهمیت تشکیل یک ائتلاف دریایی برای حفاظت از کشتی های تجاری و نفتی در تنگه هرمز بیش از هر زمان احساس می شود و آلمان به عنوان سومین صادرکننده بزرگ جهان ناچار به نقش آفرینی در آن است.
به نوشته این نشریه، آلمان تاکنون در ماموریت های مشابه زیادی شرکت کرده است اما تصمیمی که دیروز و امروز از زبان مقامات برلین اعلام شد، از عدم تمایل برلین به شرکت در ائتلاف دریایی تنگه هرمز حکایت داشت.
در حالی که مشارکت آلمان، انگلیس و فرانسه در یک ائتلاف دریایی اروپایی می توانست بار دیگر موضع این سه کشور حامی توافق هسته ای را تقویت کرده و به یک رویکرد اروپایی در منطقه بیانجامد اما تردید آلمان و بی تصمیمی پاریس بهترین فرصت را برای واشنگتن به وجود آورد.
به اعتقاد نویسنده این گزارش، دو عامل باعث شد پیشنهاد انگلیس در خصوص ائتلاف دریایی اروپا به نتیجه نرسد؛ یکی تغییر دولت در انگلیس و روی کار آمدن «بوریس جانسون» بود که خواهان فاصله گرفتن از اروپا و نزدیکی به ترامپ است و دیگری تاکتیک آمریکایی ها برای ایجاد شکاف در بین اروپایی ها.
در واقع آمریکا از ابتدا نیز واقعا به دنبال همپیمانی در ائتلاف دریایی نبود. شاهد این ادعا توییت اخیر سفیر آمریکا در برلین است که با به تمسخر گرفتن شکایت مقامات اروپایی از کمبود ناوگان دریایی نوشت: اگر کشتی ندارید، چندتایی برای خودتان بخرید.
دی سایت اینگونه تحلیل می کند که آمریکا اگر واقعا به دنبال همپیمانی با اروپایی ها بود، این درخواست را جدی تر مطرح کرده و دست کم از مطرح شدن چنین اظهاراتی جلوگیری می کرد.
آنچه که توجیه کننده پاسخ منفی برلین به درخواست واشنگتن است، همان است که پیش از این از زبان وزیر خارجه آلمان بیان شده است؛ برلین نمی خواهد در رویکرد «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران نقش آفرینی کند. این کشور همچنان به حمایت از توافق هسته ای و چندجانبه گرایی ادامه می دهد.
خبرگزاری اسپوتنیک عصر سه شنبه گزارش داد که وزارت خارجه آلمان پیشنهاد آمریکا برای پیوستن به ائتلاف در خلیج فارس را به صورت جدی بررسی نمی کند. سفارت آمریکا در برلین پیشتر گفته بود که واشنگتن به صورت رسمی از آلمان، انگلیس و فرانسه درخواست کرده که به ائتلافی در خلیج فارس برای حفاظت از کشتیرانی در این منطقه و در تنگه هرمز بپیوندند.
وزارت خارجه آلمان در پاسخ به اسپوتنیک برای توضیح در این باره، در بیانیه ای گفت: ایالات متحده اخیرا طرح خود برای راه اندازی یک ماموریت نظارت در خلیج فارس را به تعدادی از متحدان خود از جمله آلمان ارائه داد و خواستار مشارکت آنان شده بود.
پیش از این نیز سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره موضوع پیوستن آلمان به یک ائتلاف بینالمللی نظامی درخلیج فارس گفته بود : توصیه نمیکنیم کشورهای فرامنطقهای به این ائتلافها بپیوندند، ائتلافهایی که مبنای درستی ندارد و براساس توهم است. ایران خود را موظف به حفظ امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز میداند. راضی به آمدن کشورهای فرامنطقهای برای تامین امنیت تنگه هرمز نیستیم زیرا این منطقه امنیت دارد.