سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در پاسخ به پرسشی درباره خودداری آلمان از درخواست واشنگتن برای پیوستن به ائتلاف امنیت دریایی آمریکا در خلیج فارس اظهار داشت: آزادی ناوبری در خلیج فارس یک عنصر اساسی امنیت منطقه ای و تجارت جهانی است. بحث و گفت و گو با شرکای اروپایی علاقه مند ما به ویژه انگلستان و آلمان، در مورد جنبه های سیاسی ، دیپلماتیک و عملیاتی اقدامی برای جلوگیری از تشدید تنش ها در منطقه و تقویت شرایط امنیتی در خلیج(فارس) ادامه دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی فرانسه افزود: این کار از طریق سیاسی، با تلاش های ما برای دستیابی به کاهش دامنه تنش ها و بازگشت ایران به رعایت کامل تعهدات خود در توافقنامه وین، به طور دیپلماتیک از طریق تعاملات با شرکای اروپایی و در ارتباط با شرکای منطقه ای برای ایجاد شرایط گفتگوی فراگیر منطقه ای در مورد امنیت دریایی و در سطح عملیاتی هم با آمادگی برای ادامه کار بر روی یک ابتکار عمل اروپایی با ارتقای دانش از موقعیت در دریا و تسهیل عبور امن کشتی ها در منطقه با استقرار ابزار مناسب صورت می گیرد.
آلمان روز چهارشنبه گذشته بار دیگر به پیشنهاد آمریکا برای تشکیل ائتلافی در خلیج فارس به منظور تأمین امنیت کشتیرانی در این منطقه پاسخ منفی داد.
«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان تأکید کرد که آلمان با پیشنهاد آمریکا در تشکیل ائتلافی در خلیج فارس به منظور تأمین امنیت کشتیرانی در این منطقه مخالف است.
«ولاف شولت» معاون صدراعظم آلمان نیز گفت: این کشور باید هر اقدامی را برای ممانعت از تشدید تنش ها در حوزه خلیج فارس به کار گیرد. هدف همه سیاستمداران مسؤولیت شناس این است که از هر نوع شتاب زدگی خودداری کنند.
روز سه شنبه گذشته، دولت آمریکا رسماً از آلمان خواسته بود در طرح پیشنهادی انگلیس برای تشکیل ائتلاف دریایی در تنگه هرمز مشارکت کند؛ در همین ارتباط سخنگوی سفارت آمریکا در برلین به خبرگزاری آلمان گفت: ما از برلین رسماً خواسته ایم به همراه فرانسه و انگلیس به برقراری امنیت دریایی در تنگه هرمز کمک کند.
تاکنون بسیاری از کشورهای بین الملل از جمله ژاپن، آلمان و اسپانیا با درخواست آمریکا برای پیوستن به ائتلاف دریایی مخالفت کرده اند و «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز روز چهارشنبه گفت که تا کنون هیچ درخواست رسمی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برای مشارکت در ائتلاف نظامی در تنگه هرمز و اغاز ماموریت در این منطقه طرح نشده است.
وزیر اقتصاد استرالیا هم روز جمعه گفت: دولت کانبرا قبل از این که به هرگونه تلاش نظامی برای محافظت از حمل و نقل در خلیج فارس بپیوندد، مشاوره و تفکر بسیار بیشتری لازم دارد.
«ماریس پاین» با حضور در جمع خبرنگاران گفت: تا کنون هیچ تصمیمی در مورد پیوستن استرالیا به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس گرفته نشده است.
مقامات استرالیایی در حالی برای پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس اظهار تردید می کنند که قرار است «ماریس پاین» وزیر اقتصاد و «لیندا رینولد» وزیر دفاع کشور در هفته آینده میزبان وزرای خارجه و دفاع آمریکا در شهر سیدنی باشند.
آمریکا پیشنهاد کرده است تا ائتلافی برای محافظت از مسیر حیاتی انتقال نفت در تنگه هرمز تشکیل شود و کشورهای اروپایی در آن مشارکت داشته باشند. واشنگتن اخیرا فشارها بر آلمان، فرانسه و بریتانیا را برای پیوستن به ائتلاف دریایی تنگه هرمز افزایش داده است.
بریتانیا نیز خواستار تشکیل ائتلافی اروپایی برای حفاظت از امنیت عبور کشتیها از تنگه هرمز شده است.