بیرجند - ایرنا - رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان جنوبی گفت: در برنامه ششم توسعه، سند توسعه اشتغال پایدار در ۵۸۰ روستای استان باید تهیه و تدوین شود که سند تعدادی از روستاها در حال تکمیل شدن است.

مجید پورعیسی روز یکشنبه در نشست شناسایی ظرفیت‌ها در زمینه توانمندسازی مناطق روستایی استان خراسان جنوبی افزود: براساس بند یک ماده ۲۷ برنامه ششم توسعه مقرر شده سازمان برنامه و بودجه کشور برای پنج هزار روستا سند توسعه اشتغال پایدار تدوین کند.

وی گفت: طبق این ماده قانونی، هر کدام از استان‌ها مکلف شدند تعدادی از روستاهای بالای ۲۰ خانوار را انتخاب و برای آن سند توسعه اشتغال تهیه کنند که سهم خراسان جنوبی در کل برنامه ۵۸۰ روستا در نظر گرفته شده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان جنوبی با بیان اینکه اکنون ۹۱۶ آبادی بالای ۲۰ خانوار در استان وجود دارد اظهار داشت: سهم استان امسال از طرح مذکور تهیه سند ۱۱۶ روستا است.

وی گفت: در این طرح، تعداد خانوار روستایی، ضریب برخورداری، ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها از جمله شاخص‌ها و ملاک‌ انتخاب روستا در نظر گرفته شده است.

پورعیسی با بیان اینکه در اجرای این طرح از توان جهاد دانشگاهی و دانشگاه بیرجند استفاده شده است یادآور شد: همچنین از جمعیت تسهیلگران بسیج در این طرح استفاده شد که توانست فرایند را تا حدود زیادی تسهیل کند.

وی گفت: برای هر دهستان یک تخصص انتخاب شده که برنامه‌های اشتغال براساس آن برنامه‌ریزی و اجرا خواهد شد و فرش، صنایع دستی، بوم‌گردی، دام سبک، پرورش شتر، فرآوری محصولات استراتژیک از جمله زرشک، زعفران و عناب از جمله عمده این فعالیت‌ها در مناطق روستایی شناسایی شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی هم گفت: در حال حاضر ۱۴ روستای هدف گردشگری در استان وجود دارد همچنین ۸۰ روستای دیگر در این زمینه شناسایی شده که در مسیرهای گردشگری قرار دارند یا دارای آثار تاریخی مهم هستند.

حسن رمضانی افزود: همچنین ۱۰ روستای استان قابلیت تبدیل شدن به روستاهای ملی صنایع دستی را دارند که به سازمان میراث فرهنگی کشور معرفی شده‌اند.

وی بیان کرد: پارسال از محل تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری ۱۶ میلیارد تومان وام در بخش گردشگری و چهار میلیارد تومان در بخش صنایع دستی روستایی پرداخت شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی ادامه داد: ۱۲۰ واحد اقامتگاه بوم‌گردی در دست ساخت است که به تدریج به بهره‌برداری خواهند رسید.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: اکنون ۷۰ درصد صنایع فرآوری بخش کشاورزی استان در حاشیه شهرها احداث شده در حالیکه برای ماندگاری جمعیت در مناطق روستایی باید روستاها در اولویت باشد.

غلامرضا قوسی افزود: باید در روستاهایی که ظرفیت برخی محصولات استراتژیک را دارند برای راه‌اندازی و احداث صنایع تبدیلی و فراوری با هدف ماندگاری جمعیت استفاده کرد.

وی با بیان اینکه به استفاده از توان مردم روستایی در طرح‌ها کمتر توجه شده است بیان کرد: مسایل و مشکلات روستاها زیاد است و بایستی براساس ظرفیت‌ها و توانمندی‌های هر روستا برنامه عملیاتی اجرا شود.

وی به وجود ۸۲ هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی در استان اشاره و اظهار داشت: اطلاعات مربوط به تمامی روستاهای استان از سال ۹۵ تاکنون در سامانه جامع جهاد ثبت و همه ساله به روزرسانی می‌شود.

مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی نیز گفت: تعداد هفت برنامه برای توسعه اشتغال جمعیت هدف از جمله تکمیل زنجیره گوشت قرمز، عرضه شیر و فرآورده‌های لبنی، توسعه صنایع دستی (آموزش، جمع‌آوری و بازار)، کاشت، داشت و بسته‌بندی گیاهان دارویی در اراضی دیم، شیب‌دار و آبی، تقویت صندوق‌های خرد زنان و سایر در دستور کار قرار دارد.

حسین حسین‌پور افزود: در حال حاضر ۴۶ صندوق خرد زنان در مناطق عشایری استان فعال است که از این طریق خدمات خوبی ارایه می‌شود.

وی بیان کرد: بانک اطلاعاتی عشایر استان نسبتا تکمیل است که ظرفیت‌ها، استعدادها و امکانات هر منطقه در این اطلاعات دیده شده است.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان جنوبی هم گفت: عمده جمعیت زیر پوشش این نهاد در روستاها سالمند هستند که ۷۰ درصد جمعیت را شامل می‌شود.

وی با بیان اینکه عمده مددجویان در بازاریابی و بازارشناسی مشکل دارند افزود: در این زمینه کمیته امداد تصمیم گرفت برای کاهش تصدی‌گری به سمت راهبران شغلی سوق پیدا کند که امسال ۲۰ راهبری شغلی از جمله فرش، شتر، شترمرغ، گلیم‌بافی، تراش سنگ‌های قیمتی، محصولات استراتژیک و سایر مدنظر قرار گرفته است.

رضا سلم‌آبادی عنوان کرد: پارسال ۵۲ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال توسط این نهاد در استان پرداخت شد که ۳۲ میلیارد در مناطق روستایی بوده است همچنین ۲۰ درصد طرح‌های اشتغال مربوط به صنایع دستی است که ۹۰ درصد آن در مناطق روستایی بوده است.

وی اظهار داشت: منابع اشتغال استان امسال ۱۵۲ میلیارد تومان است که نسبت به پارسال سه برابر شده است.

مدیرکل کمیته امداد امام (ره) خراسان جنوبی یادآور شد: برای توسعه اشتغال در مناطق روستایی پارسال نصب و راه‌اندازی ۵۷ نیروگاه خورشیدی انجام شد، امسال نیز ۳۰۰ مورد در دستور کار قرار گرفته است.

وی افزود: همچین در طرح پرورش شتر امسال یک هزار و ۲۰۰ فرصت شغلی برای مددجویان ایجاد خواهد شد.

سلم‌آبادی بیان کرد: یکی از دلایلی که سبب شده طرح‌های اشتغال امداد پایدارتر باشد به دلیل نظارت‌های فنی است زیرا هر وامی که پرداخت می‌شود حداقل تا سه سال مورد رصد و پایش قرار می‌گیرد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی هم گفت: در حال حاضر ۹۰۳ تعاونی در استان وجود دارد که ۲۱۱ مورد معادل ۲۵ درصد روستایی است.

عباس رکنی افزود: امسال نیز ۴۹ روستای بالای ۵۰ خانوار برای تشکیل تعاونی در استان شناسایی شده است.

وی اظهار داشت: سال گذشته برای یک هزار و ۷۹۰ طرح اشتغال ۲۵۰ میلیارد تومان تسهیلات پراخت شده است که یکهزار و ۵۰۰ طرح غیرحمایتی بوده است.

۷۵۵۷*۳۰۲۸