به گزارش نیو اطلس، طلا یک عنصر مهم در ساخت ابزارهای الکترونیکی محسوب میشود و از آنجاییکه این ابزارها همواره در حال کوچک شدن هستند، لازم است مهندسان نیز راههایی برای کوچکتر کردن مولفههای ساخت پیدا کنند. در همین راستا محققان دانشگاه لیدز در انگلیس موفق شدهاند نازکترین ورق طلای جهان را تنها به ضخامت دو اتم بسازند. این طلا که نازکترین ورق طلایی است که تا کنون به ثبت رسیده، تنها ۰.۴۷ نانومتر ضخامت دارد که تقریبا یک میلیون بار نازکتر از ناخن انگشت انسان است. این ورق طلا از دو لایه اتم طلا روی هم و بدون برخورداری از یک لایه حمایتی ساخته میشود و نازکترین ورق طلایی است که تا کنون بدون برخورداری از یک لایه حمایتی ساخته میشود.
از آنجاییکه تمام اتمهای منفرد این طلا دارای دو سطح هستند و چیزی میان آنها وجود ندارد، محققان این ورق طلا را به عنوان یک ماده دو بعدی در نظر میگیرند. این ورق طلا با ورقههایی مانند گرافن که از صفحاتی با ضخامت تنها یک اتم ساخته میشوند، اندکی متفاوت است.
این صفحات فوق نازک طلا از اسید کلروآوریک ساخته میشوند که یک ماده معدنی حاوی طلاست. با افزودن یک ماده مسدود کننده، شکل فلزی طلا کاهش مییابد و اتمهای آن در یک شبکه دو بعدی جمع میشوند.
محققان میگویند، این شکل ورق طلا میتواند در کاربردهای متعددی مورد استفاده قرار گیرد که هم اکنون از نانو ذرات طلا برای آنها استفاده میشود. در الکترونیک استفاده از این ورقهای نازک طلا نه تنها موجب کاهش میزان طلای مورد نیاز و در نتیجه صرفهجویی در هزینه ساخت میشود، بلکه از قابلیت انعطاف آن میتوان برای ساخت جوهرهای الکترونیک و صفحه نمایشهای قابل خم شدن استفاده کرد.
از سوی دیگر طلا یک کاتالیست رایج برای واکنشهای شیمیایی در صنعت است و محققان متوجه شدند که استفاده از این ورقهای نازک طلا در این رویه نسبت به نانوذرات که بطور معمول مورد استفاده قرار میگیرند، ۱۰ برابر موثرتر است.
از شکل جدید طلا همچنین میتوان به عنوان پایه آنزیمهای مصنوعی در آزمایشهای تشخیصی پزشکی و یا سیستمهای تصفیه آب استفاده کرد.
این تحقیق در مجله Advanced Science منتشر شده است.