به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، امروزه ذوب كردن طلا نیازمند كوره و دمای بسیار بالایی است، اما محققان سوئدی روشی ارائه كردند كه با استفاده از آن میتوان در دمای اتاق، طلا را ذوب كرد.
اوا اولسون و لودویك دینوپ، از دانشگاه چالمرز گوتنبرگ موفق شدند با اعمال میدان الكتریكی، مخروطی از طلا را زیر میكروسكوب الكترونی عبوری (TEM) ذوب كنند. براساس اظهارات این گروه، میدان الكتریكی منجر به بینظمی در بلور طلا شده و در نهایت آن را ذوب میكند.
دینوپ میگوید: «هنگامی كه ما میدان الكتریكی را كاهش میدهیم، میتوانیم بینظمی لایهی سطح فلزی را كم كنیم و طلا را به حالت بلوری اولیه در آوریم. با این تغییر كنترل شده میتوان فرآیند پلاسمونیك را كنترل كرد و نور را در سطح فلز به دام انداخت و با این كار سنتز مواد شیمیایی را بهبود داد. در واقع با این روش میتوان كاتالیست ایجاد كرد.
محققان این پروژه از میدان الكتریكی برای تبدیل طلای جامد به گاز استفاده كردند. اولسون میگوید: « فرض بر این بوده كه ساختار طلا و نظم آن تا نقطهای كه تبخیر صورت گیرد، منظم و بلوری باقی بماند.»
این گروه پیش از این از میدانهای الكتریكی برای مطالعهی نشر میدانی سرد استفاده كردند و برای این كار از نانوذرات كربنی مخروطی شكل استفاده كردند. اولسون میافزاید: « من همیشه دوست داشتم تا اتمهای یونیزه را با قدرت تفكیك بالا ببینم.»
در این پروژه محققان نانومخروط طلا را كه شعاع 2 نانومتری دارد و با استفاده از لیتوگرافی كلوئیدی ساخته شده، مورد استفاده قرار دادند. این نانومخروط بهگونهای ساخته شده بود كه بتوان آن را در نگهدارندهی ویژه میكروسكوپ TEM قرار داد. با استفاده از این میكروسكوپ محققان موفق به اعمال ولتاژی در مقیاس چند میلیارد ولت در متر شدند.
در این ولتاژ میتوان ساختار لایه نازك طلا را نامنظم و در نهایت ذوب كرد. شعاع بهینه بین 2.3 تا 2 نانومتر است. این گروه به دنبال این هستند كه آیا این روش را میتوان روی فلزات دیگر نیز اعمال كرد. از این فناوری نه تنها در بخش كاتالیست، بلكه در حوزهی اپتیك و الكترونیك نیز میتوان استفاده كرد.
منبع: Gold melted at room temperature using electric fields
علمی ** 1836 **1440
تهران - ایرنا -محققان سوئدی نشان دادند كه میتوان با اعمال میدان الكتریكی روی نانومخروط طلا، آن را ذوب كرد، بدون این كه نیاز به دمای بسیار بالا باشد.