تهران - ایرنا - دولت آمریکا در تازه ترین اقدام برای جلب نظر کشورهای مختلف برای پیوستن به ائتلاف دریایی علیه ایران، امروز چهارشنبه از کشور ژاپن نیز خواست از مخالفت با پیوستن به این ائتلاف بپرهیزد و در باره آن بیشتر تامل و تمعق کند که بر اساس اطلاعات رسانه ها باز هم با پاسخ منفی توکیو مواجه شده است.

مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا در سومین مقصد از دوره گردی برای جلب حمایت کشورهای جهان برای پیوستن به این ائتلاف کذایی، امروز در توکیو از مقامات ژاپن خواست تا با ملاحظه بیشتری نسبت به این طرح (توطئه آمیز) بیاندیشد و هرچه سریعتر موضع خود را در این خصوص علنی کند.

اگرچه دولت ژاپن امروز اعلام کرده است در مذاکرات نخست‌وزیر این کشور با وزیر دفاع آمریکا اصولاً موضوع ائتلاف دریایی در تنگه هرمز مطرح نشده است، اما برخی اخبار حاکی است که او  موکدا از میزبانان خود خواسته است تا در باره قبول دعوت آمریکا برای پیوستن به ائتلاف دریایی علیه ایران در خلیج فارس بیشتر بیاندیشند و در ائتلاف دریایی برای تأمین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز شرکت کنند.

وزیر دفاع آمریکا که پیشتر به استرالیا و نیوزیلند هم برای انجام این ماموریت حیاتی و حیثیتی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری کشورش سفر کرده بود و دیشب وارد توکیو شد تلاش دارد به هر نحو ممکن مقامات توکیو را متقاعد سازد تا از تصمیم قبلی خود برای مخالفت با این ائتلاف برگردند و با ملاحظه بیشتری به این موضوع بنگرند.
 


به گزارش خبرگزاری کیودو، اسپر امروز قبل از دیدار با آبه شینزو، نخست‌وزیر و تاکیشی ایوایا، وزیر دفاع ژاپن با اشاره به مشکلات آمریکا در تشکیل ائتلاف دریایی برای نظارت بر رفت و آمد کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز در جمع خبرنگاران گفت: "هر کشوری که منافعی در کشتی‌رانی و تجارت آزاد دارد باید برای شرکت در چنین ائتلافی آمادگی داشته باشد. من فکر می‌گنم ژاپنی‌ها باید حتماً حضور در این ائتلاف را به طور جدی در نظر داشته باشند".

اما نخست‌وزیر ژاپن پیش از این دیدار در جمع خبرنگاران گفته بود:" ژاپن با توجه به رابطه دوستانه این کشور با ایران، درخواست آمریکا برای حضور در ائتلاف دریایی در تنگه هرمز را بررسی می‌کند.

اما ساعتی بعد، یوشیهیده سوگا، دبیر کابینه ژاپن اعلام کرد که در دیدار و گفت‌وگوی نخست‌وزیر و وزیر دفاع ژاپن با مارک اسپر درباره ائتلاف دریایی در تنگه هرمز تصمیم خاصی گرفته نشده و اصولاً این موضوع در حاشیه این جلسه مطرح شد.

  سوگا با اعلام اینکه در این نشست هم موضوع ائتلاف دریایی مطرح نشد، گفت: "ژاپن و آمریکا بر سر ضرورت برقراری صلح و رفاه در منطقه ایندو پاسیفیک و تقویت ائتلاف ژاپن و آمریکا به توافق رسیدند".

در این بین، روزنامه ژاپنی "جِپَن تامیز" نیز اعلام کرد که اسپر امروز در دیدار با خبرنگاران گفت که ژاپن باید با حمایت از آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف، زمینه را برای کشتیرانی آزاد در مهم ترین آبراه دریایی جهان میسر سازد، و لذا شدیدا از ژاپن می خواهیم بیشتر در باره این موضوع تعمق کرده و از همراهی با دیگر کشورها در این خصوص کناره نکشد".

یک منبع رسمی دولت ژاپن به این نشریه گفت که اسپر در نخستین سفر رسمی خود به چند کشور جهان، امروز در دیدار با همتای ژاپنی خود رسما از او خواست هرچه سریعتر تصمیم خود را برای پیوستن به این ائتلاف اعلام عمومی کند.

به گفته این منبع، آبه شینزو نخست وزیر ژاپن نیز دیروز/سه شنبه گفته بود که توکیو به زودی تصمیم می گیرد با توجه به ملاحظات مختلف چه نقشی را در این بین ایفاد کند تا مناسبات توکیو با واشنگتن و نیز تهران همچنان حفظ بماند.

همانگونه که از اظهارات مقامات ژاپن و پافشاری های مقامات آمریکا در این خصوص بر می آید توکیو به خوبی می داند که نباید در دامی قرار گیرد که احتمال خروج از آن در آینده به راحتی میسر نخواهد بود، به ویژه اینکه آمریکا این بار دام را در منطقه راهبردی در جهان، یعنی در تنکه هرمز متعلق به ایران پهن کرده است، تنگه ای که ۸۰ درصد نفت مورد نیاز ژاپن از آن عبور می‌کند.

با وجود اینکه آمریکا پیشتر پاسخ منفی خود به این دعوت را به صورت علنی و غیر علنی از طرف مقامات ژاپن دریافت کرده بود، با این وجود برای حفظ این آبرو ریزی همچنان سعی می کنند به روی خود نیاورده و با وعده و وعید های مختلف به کشورهای هدف به ویژه همپیمانان قدیمی خود، آنها را وادارد تا برای حفظ آبروی بین المللی آمریکا، به این دعوت برای همکاری ناعادلانه جواب رد ندهند، ولو اینکه بعد از تطمیع بخواهد آنها را تهدید نیز کند.
 


دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا برای پیشبرد این هدف با استفاده از روش دوره گردی سیاسی مقامات ارشد خود، پیشتر جان بولتون، مشاور امنیت ملی خود و در واقع یکی از قدرتمندترین مقامات جنگ طلب دولت خود را علاوه بر به چند کشور اروپایی، آسیایی و اقیانوسیه فرستاده بود تا در این مورد با مقامات آن کشورها دیدار و گفت وگو کند.

آمریکا با متشنج سازی در مناطق هدف، با برجسته کردن خیالی تهدید ایران و یا چین نزد مقامات کشورهای آن مناطق، از آنها می خواهد تا ضمن حفظ وفاداری به واشنگتن، موضع سختگیرانه تری در قبال تهران یا پکن اتخاذ کرده و نقش کلیدی در "یک ائتلاف جهانی" خیالی علیه ایران و یا چین به عهده بگیرند.

با این وجود اخبار رسانه های بین المللی حاکی است که تاکنون جز چند کشور بسیار معدود به دعوت آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف پاسخ مثبت ندادند، از جمله روزنامه ماینه چی ژاپن شنبه از تصمیم توکیو مبنی بر عدم مشارکت در ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا در تنگه هرمز خبر داده بود، اخباری که نتیجه دیدارهای امروز وزیر دفاع آمریکا با مقامات ژاپن نیز بر آن صحه می گذارد.

در این بین صرفا رژیم معلوم الحال صهیونیستی و نیز دولت انگلیس به دعوت آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف پاسخ مثبت دادند، چرا که انگلیس نیز پیشتر در این این خصوص تلاش زیادی کرده بود و این بار هم بعد از آنکه آمریکا اعلام کرد رهبری این ائتلاف را نمی پذیرد و فقط عضوی از این ائتلاف است، وارد این ائتلاف کذایی شده است.

این درحالی است که وزیر خارجه آمریکا دیروز سه‌شنبه در مصاحبه با "اسکای‌نیوز" اعلام کرده بود که واشنگتن از بیش از ۶۰ کشور برای شرکت در یک ائتلاف دریایی در تنگه هرمز دعوت کرده است.

پمپئو مدعی شد:  "ما می‌خواهیم اطمینان پیدا کنیم برنامه‌ای جامع در اختیار داریم که ایران را از انجام کارهایی که می‌تواند به بروز درگیری در منطقه منجر می‌شود- چیزی که آمریکا نمی‌خواهد- منع می‌کند. به همین دلیل از بیش از ۶۰ کشور دعوت کردیم برای به ایمن‌سازی خطوط کشتی‌رانی در تنگه هرمز کمک کنند".

خود مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا نیز پیشتر در گفت وگو با نشریه هیل گفته بود: بزودی تعدادی از کشورهای متحد آمریکا به منظور ایجاد ناوگان نظامی ویژه در خلیج فارس و تنگه هرمز به رهبری آمریکا برای هدایت و حفاظت از نفتکش ها و آزادی تردد دریایی در این آبراه به پروژه ائتلاف علیه ایران می پیوندند.
وی گفته بود که با نمایندگان بیش از ۳۰ کشور فقط در مقر فرماندهی مرکزی ایالات متحده در فلوریدا در مورد این طرح و ایجاد ائتلاف ملل به منظور محافظت از خطوط حمل و نقل در خاورمیانه گفت وگو شده است.
 


چون بعد از حمله به شش نفتکش و کشتی تجاری در خلیج فارس و دریای عمان، از جمله حمله به نفتکش ژاپن همزمان با سفر آبه به تهران بود که تنش در تنگه هرمز را وارد مرحله تازه‌ای شد. با توقیف نفتکش بریتانیایی به نام استنا ایمپرو در تنگه هرمز توسط نیروی دریایی سپاه این تنش‌ها بالا گرفت.

با این وجود غیر از انگلیس، از مجموعه کشورهای اروپایی به ویژه آلمان و اسپانیا از حضور در ائتلاف خودداری کرده‌اند، چون دولت آلمان، پیش از این، اعلام کرده بود که به دلیل جلوگیری از افزایش تنش‌های منطقه ای در این ائتلاف شرکت نخواهد کرد. حتی "آندریاس نیک" عضو کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان جمعه گذشته گفته بود که پارلمان این کشور با پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا علیه ایران مخالف است.

در عین حال دولت فرانسه نیز هنوز به تصمیم نهایی در این خصوص نرسیده است، چون پاریس اعلام کرده بود که به همکاری برای تبادلات اطلاعاتی در خصوص کشتیرانی در آب‌های خلیج فارس ادامه خواهد داد اما در ائتلاف دریایی شرکت نخواهد کرد.

البته در طی ۱۰ روز گذشته روحانی و مکرون، رئیسان جمهور ایران و فرانسه با هم دو بار درباره موضوعات مختلف از جمله امنیت تنگه هرمز تلفنی گفت‌وگو کرده‌اند. بنا به سخنان اخیر رئیس جمهوری ایران  در ساختمان وزارت خارجه ایران «امنیت در برابر امنیت، نفت در برابر نفت» راهکاری است که ایران پیشنهاد داده است.

بدنبال پاسخ منفی برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای مشارکت در این ائتلاف دریایی، رسانه‌های اسپانیا از جمله روزنامه "اِل‌کانفیدنسیال" نیز روز جمعه به نقل از دیپلمات‌های این کشور تایید کردند که مادرید هم به حضور در این ائتلاف پاسخ منفی داده است و قصد شرکت در این ائتلاف دریایی و نظارت بر تنگه هرمز را ندارد.

پیشتر وزیر دفاع اسپانیا نیز گفته بود که در بحران ایران، اسپانیا به اتحادیه اروپا و جامعه جهانی متعهد است به همین دلیل  اسپانیا در ماجرای توقیف نفتکش ایرانی توسط انگلیس در جبل‌الطارق هم از اقدام لندن انتقاد و تأکید کرد که انگلیس فرمان واشنگتن را اجرا کرده است.

با این وجود از آنجایی که برخلاف کشورهای مهم اروپایی، دولت انگلیس که در ابتدا پیشنهاد یک ماموریت دریایی برای تامین امنیت در تنگه هرمز را مطرح کرده و خواهان دخالت و مشارکت مستقیم آمریکا در این ائتلاف دریایی شده بود، امریکا سعی دارد با مراجعه به کشورهای همسود و همسوی با انگلیس از جمله استرالیا، نیوزیلند، کانادا از آنها بخواهد واشنگتن را در تشکیل این ائتلاف ضد ایرانی تنها نگذارند.

این در حالی است که وزیر خارجه استرالیا جمعه گذشته طی سخنانی گفته بود که "دولت کانبرا قبل از اینکه به هرگونه تلاش نظامی برای محافظت از حمل و نقل در خلیج فارس بپیوندد، مشاوره و تفکر بسیار بیشتری لازم دارد".

به گزارش شبکه خبری ۷ سیدنی، ماریس پاینه، گفت: "تاکنون هیچ تصمیمی در مورد پیوستن استرالیا به ائتلاف دریایی امریکا در خلیج فارس گرفته نشده است".

روزنامه کانبرا تایمز استرالیا نیز گزارش داد که آنتونی آلبانیز رهبر حزب کارگر و وزیر سابق ارتباطات و امنیت سایبری این کشور امروز در یک کنفرانس خبری در ملبورن ضمن دعوت از طرفین مناقشه در خلیج فارس گفت که در این مقطع زمانی حساس، دعوت به آرامش بهترین راهبرد است چون به نفع هیچ کس نیست در افزایش تنش با ایران وارد این منازعه شود.

وی در این خصوص اظهار داشت: اگرچه این هفته دولت انگلیس نیز به این ائتلاف دریایی برای حمایت از کشتی های تجاری در خلیج فارس پیوست اما به نفع استرالیا است تا در اتحاذ تصمیم در این خصوص تعجیل نکند، بنابر این از دولت می خواهم با در نظر گرفتن ادبیات صلح و نه جنگ، با حزب کارگر همفکری کرده و به درخواست آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف خودداری ورزد.

وی پیشتر از قدرت های بزرگ خواست تا لحن و موضع خود را در برابر ایران نرم کنند و از جامعه بین المللی نیز خواست تا یک راه حل صلح آمیزی برای مناقشه موجود در خاورمیانه پیدا کنند، چون وی ایرانیان را ملتی مهم و محق در دنیا ارزیابی کرد و گفت: به نفع آمریکا نیست با ایران وارد یک وضعیت تقابل قرار گیرد.  
برخی کارشناسان معتقدند که اگرچه وینستون پیترز، وزیر خارجه نیوزیلند تمایل زیادی به حضور نظامی آمریکا در منطقه اقیانوسیه دارد، اما خانم جاسیندا آردرن، نخست وزیر و همکاران حزب کارگر او در کابینه علاقه چندانی به همسویی با سیاست خارجی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ندارند.

پیترز، ماه قبل در یک کنفرانس خبری گفته بود که هنوز مشخص نیست کشورش به ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا علیه ایران در خلیج فارس می پیوندد یا خیر، اما آنچه مسلم است این است که نیوزیلند خواستار حل مسالمت آمیز تنش ها در خاورمیانه به ویژه در مورد ایران و یمن است.

او گفته بود که اگرچه آمریکا با همه شرکای خود در این خصوص تماس گرفته است، اما تاکنون هیچ یک از آنها به درخواست آمریکا پاسخ دقیقی نداده اند، از اینرو نیوزیلند نیز به راحتی نمی تواند در این باره تصمیم بگیرد، پس تلاش می کند همه طرفین مناقشه در خاورمیانه را متقاعد سازد تا مسائل موجود را به شیوه ای مسالمت آمیز حل و فصل کنند.

در واقع باید تاکید کرد که اگرچه سفر وزیر دفاع و حتی وزیر خارجه آمریکا به اقیانوسیه و حتی شرق آسیا تاکنون نتیجه مطلوبی برای واشنگتن نداشته است، اما تلاش های آمریکا در اروپا نیز تا به امروز بی نتیجه بود، چون "ینس استولتنبرگ" دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) چهارشنبه گذشته گفت بود که تاکنون هیچ‌ درخواست رسمی از این سازمان برای مشارکت در ائتلاف نظامی در تنگه هرمز و آغاز ماموریت در این منطقه طرح نشده است.

بنابراین شواهد نشان می دهد که با خودداری متحدان غربی و شرقی امریکا از پیوستن به ائتلاف ضد ایرانی، واشنگتن در ائتلاف دریایی تنها مانده است.

چون این دسته از دوستان سنتی آمریکا معتقدند که این ائتلاف تنش‌ها با ایران در منطقه را تشدید کرده و امنیت انتقال نفت از خلیج فارس را با چالش جدی مواجه می‌کند، بنابراین آنها تلاش خواهند کرد از افزایش تنش‌ها بین تهران و واشنگتن جلوگیری کنند.

همه این موضع گیری غربی ها و شرقی ها در حالی است که آنها طی چند هفته اخیر به خوبی شاهد بودند که چگونه آمریکا و رسانه های تحت امر آن به ویژه بعد از سرنگونی پهپاد آمریکایی در خلیج فارس و نیز توقیف نفتکش انگلیسی در این آب های بین المللی سعی دارند از راه های غیرمتعارف به تهدید ایران ادامه دهند.

به ویژه اینکه آنها به خوبی به ناکارآمدی تصمیم غیر دیپلماتیک آمریکا برای تحریم محمد جواد ظریف دیپلمات ارشد ایران واقف هستند، لذا این اقدامات غیرمتعارف آمریکا و تاحدودی انگلیس و همپیمانان منطقه ای آنها برای نمایش قدرت در خلیج فارس این دسته از کشورها را وا داشت تا راه خود را از این ائتلاف کذایی جدا کرده و در سیاست های خود در همراهی با آمریکا و اذناب آن تجدید نظر کنند.

البته وزیر دفاع آمریکا بعد از ژاپن عازم کره جنوبی و مغولستان نیز هست تا بتواند توجه آنها را نیز برای تشکیل این ائتلاف کذایی جلب کند، زهی خیال باطل!، چون کشورهای مهمتر از آن ۶۰ کشور دعوت شده از سوی آمریکا برای این ائتلاف، با این دعوت پاسخ منفی دادند و در واقع این تلاش آمریکا برای تحدید و تهدید ایران را ناکام گذاشتند.