تنگنای تنگه

۱۸ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۴۷
کد خبر: 83430995
سامان رحمتیان
تنگنای تنگه

تهران- ایرنا- آمریکایی ها در راستای سیاست‌های ایران‌هراسانه خود به دنبال تشکیل ائتلافی برای حضور در خلیج فارس و تنگه هرمز هستند؛ حضوری که امنیت این آب‌راهه مهم تامین انرژی جهان را در تنگنا قرار خواهد داد.

حدود ۶۸ درصد ذخایر شناخته‌شده نفت و گاز طبیعی دنیا در خلیج فارس قرار دارد؛ از این رو بخش اعظم نفت کشورهای ایران، عراق، عربستان سعودی، کویت و امارات متحده عربی که همه اعضای اوپک هستند و تمام گاز مایع قطر از طریق هرمز به جهان صادر می شود.

صادرات روزانه بیش از ۱۷ میلیون بشکه نفت خام، یعنی حدود ۲۰ درصد نفت خام مصرفی جهان، تنگه هرمز را به دومین آب راهه پرتردد دنیا تبدیل کرده است؛ نفت استخراج شده در خلیج فارس اغلب به بازارهای آسیا، اروپای غربی و آمریکا صادر می شوند.

در مجموع صادرات فرآورده های نفتی خلیج فارس و ۵۰ درصد معاملات تجاری کشورهای منطقه با جهان اهمیت برقراری امنیت در این منطقه را بیش از پیش کرده است.

ائتلاف آمریکایی

آمریکایی ها در راستای سیاست‌های ایران هراسانه خود، به دنبال تشکیل ائتلافی در خلیج فارس هستند؛ ائتلافی که بیش از پیش به ناآرامی در این محدوده منجر خواهد شد.

تاکنون بسیاری از کشورهای جهان از جمله ژاپن، آلمان، فرانسه و اسپانیا با درخواست آمریکا برای پیوستن به ائتلاف دریایی مخالفت کرده اند و «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز اعلام کرده که هیچ‌ درخواست رسمی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برای مشارکت در ائتلاف نظامی در تنگه هرمز و آغاز مأموریت در این منطقه طرح نشده است.

تلاش های ۲ ماهه ترامپ که به اذعان کارشناسان پس از خروج از برجام توان اجماع سازی در جهان را از دست داده، تنها توانسته انگلیس را آنهم به صورت مشروط و رژیم صهیونیستی را که از لحاظ فنی توان مشارکت در چنین ائتلافی را ندارد، به خود جلب کند.

انگلیس روز دوشنبه ضمن اعلام پیوستن به ائتلاف آمریکا گفت که این اقدام هیچ تاثیری در تلاش این کشور برای حفظ برجام نخواهد گذاشت و کشتی های انگلیسی ملزم به نظارت بر تحریم های آمریکا نیستند.

«اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا  نیز با پیوستن مشروط نیروهای این کشور به ائتلاف دریایی آمریکا موافقت کرده اما اظهار داشته که رهبری این ائتلاف به دست واشنگتن نباشد و در صورت درگیری احتمالی میان ایران و آمریکا در آب های خلیج فارس هیچ حضور و نقشی نخواهد داشت.

تردد کشتی ها بین المللی در تنگه هرمز

مخالفت های منطقه ای با حضور آمریکا

وزرای دفاعی تعدادی از کشورهای منطقه روز گذشته نسبت به حضور ائتلاف آمریکایی در خلیج فارس و تنگه هرمز واکنش نشان دادند و آن را بر هم زننده امنیت در منطقه خطاب کردند.

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران در گفت وگوی تلفنی با همتایان کویتی، قطری و عمانی خود تاکید کرد: امنیت منطقه تنها توسط کشورهای منطقه قابل تأمین است و حضور نیروهای بیگانه نتیجه‌ای جز ناامنی و بی‌ثباتی به دنبال نخواهد داشت.

امیر سرتیپ «امیر حاتمی»  گفت: ائتلاف نظامی که آمریکا به بهانه تأمین امنیت کشتیرانی که به دنبال تشکیل آن است تنها موجب افزایش بیشتر ناامنی در منطقه خواهد شد.

وی تصریح کرد: آمریکا عامل اصلی ناامنی در منطقه است و معتقدیم امنیت می‌بایست برای همه کشورهای منطقه باشــد و ناامنی در هریک از کشورها و یا علیـــه یکی از کشــورها را قابل قبــول نمی دانیم و معتقدیم منطقه نباید جولانگاه حضور بیگانگان شود؛ ائتلاف نظامی که آمریکا به بهانه تأمین امنیت کشتیرانی  آن را دنبال می کند موجب افزایش بیشتر ناامنی خواهد شد.

حضور صهیونیست ها تحریک کننده است

وزیر دفاع ایران با اشاره به اخبار منتشره مبنی بر ادعا و اظهار تمایل مقامات صهیونیستی برای پیوستن به ائتلاف نظامی امریکا در منطقه اظهار داشت: چنین اقدام احتمالی بسیار تحریک کننده بوده و برای منطقه می تواند عواقب فاجعه باری به دنبال بیاورد.

امیر حاتمی افزود: ما خود را متعهد به امنیت منطقه و به ویژه خلیج‌فارس می‌دانیم. جمهوری اسلامی ایران  از هیچگونه اقدامی جهت حفظ امنیت دریانوردی در خلیج‌فارس، تنگه هرمز و دریای عمان فروگذار نکرده و امنیت منطقه فصل مشترک ایران و سایر همسایگان در خلیج‌فارس است و لذا معتقدیم امنیت می‌بایست توسط کشورهای منطقه تأمین شود وکشورهای منطقه باید در این زمینه وارد گفتگوهای سازنده شوند.

علاوه بر وزیر دفاع، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران احتمال حضور رژیم صهیونیستی در خلیج فارس را تهدیدی آشکار علیه ایران دانست و گفت: مقابله با تهدید حضور صهیونیست‌ها در خلیج فارس حق ایران است.

«سیدعباس موسوی» توضیح داد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است اصل این ائتلاف تنش‌زا است و هرگونه حضور رژیم اشغالگر قدس در این ائتلاف که وجود نامشروعش در خاورمیانه اساس نا امنی و بی‌ثباتی است را تهدیدی آشکار علیه امنیت، حاکمیت و تمامیت ارضی خود و عاملی بحران‌آفرین و بی‌ثبات‌ساز در منطقه خلیج فارس تلقی می‌کند و در چارچوب سیاست بازدارندگی و دفاعی کشور، حق مقابله با این تهدید و دفاع از خود را محفوظ می‌دارد و در عمل به آن در چارچوب سیاست دفاعی کشور، تردیدی ندارد و مسئولیت کلیه عواقب این اقدام خطرناک برعهده رژیم آمریکا و رژیم نامشروع صهیونیستی خواهد بود.

تمایل کویت به تقویت روابط با ایران

شیخ ناصر صباح الاحمد الصباح، معاون اول نخست وزیر و وزیر دفاع دولت کویت به احتمال حضور ائتلاف آمریکایی در منطقه واکنش نشان داد و با اظهار تمایل به تقویت روابط  ایران و کویت گفت: ما به جایگاه تعیین کننده و موثر ایران در حفظ صلح و ثبات منطقه احترام می گذاریم و ملت و دولت ایران نیز  در دوران حمله صدام به کویت حسن همسایگی خود را به اثبات رساندند.

امنیت منطقه توسط کشورهای ساحلی تامین می شود

دکتر خالد بن محمد بن عبدالله العطیه معاون نخست‌وزیر و وزیر مشاور در امور دفاعی دولت قطر در واکنش اخبار منتشر شده در رابطه با ائتلاف آمریکایی تأکید کرد: هیچ تردیدی نداریم که امنیت منطقه باید توسط کشورهای دو سوی خلیج فارس تأمین شود و جمهوری اسلامی ایران  یک کشور بسیار مهم جهت حفظ و تأمین امنیت خلیج‌فارس است.

بدر بن سعود البسیدی وزیر دفاع سلطنت عمان نیز برلزوم مشارکت کشورهای منطقه در حفظ امنیت آبهای منطقه و تداوم هماهنگی و همکاری نزدیک جمهوری اسلامی ایران و عمان به ویژه نیروهای دریایی دو کشور برای حفظ امنیت تنگه هرمز تأکید کرد.

ایران به دنبال راه حل نظامی نیست

جمهوری اسلامی ایران به عنوان تاثیرگذارترین کشور ساحلی خلیج فارس و دریای عمان همواره امنیت منطقه را تامین کرده و تاکید دارد که حل مشکلات در این محدوده حساس از جهان راحل نظامی ندارد.

ایران همان طور «حسن روحانی» هفتمین رئیس جمهوری این کشور در سال ۹۲ پس از به روی کار آمدن بر آن تاکید کرد، خود را در جایگاه لنگرگاه امنیت منطقه قرار داده است و حضور کشورهای بیگانه در محدوده تنگه هرمز را مخل امنیت می داند.

روحانی اوایل تابستان امسال پیش از حضور در اجلاس کشورهای عضو شانگهای بار دیگر حفظ امنیت در منطقه بسیار حساس خلیج فارس و خاورمیانه را برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت دانست و تاکید کرد: تلاش ما همواره حراست و حفاظت از صلح و امنیت منطقه بوده و این حساسیت خود را نسبت به امنیت کشورهای همسایه و منطقه، طی سالهای گذشته در عمل نشان داده ایم.

رئیس جمهوری اسلامی ایران در این رابطه گفته است: ایران به دنبال تقویت امنیت در منطقه است و هیچ تمایلی به درگیری با کشورها و یا قدرتهای بزرگ ندارد اما اگر از طرف آنها اقدام نابخردانه ای شروع شود، بی تردید با پاسخ قاطع و پشیمان کننده ای مواجه خواهد شد.

پاسخ قاطع به دشمن

فرمانده نیروی دریایی ارتش همواره بر آمادگی این ارگان نظامی برای دفاع از آب های سرزمینی تاکید کرده و گفته است: باید با استفاده از فناوری‌های به روز دشمن را در دریا غافلگیر کرد تا نتواند نگاه چپ به مرزها و منافع جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.

امیر دریادار «حسین خانزادی» به آماج تهدیدات و تحریم‌های ظالمانه از سوی دشمن اشاره کرد و گفت: دشمن می‌داند اگر شیطنتی در خلیج فارس انجام دهد جان سالم بدر نخواهد بود و دیگر شکست آن تنها آسیب تجهیزاتی نیست.

مقابله با صادرات نفت ایران

آمریکایی ها بارها تاکید کرده اند که به واسطه تحریم های خود می خواهند از صادرات نفت ایران به صورت کامل جلوگیری کنند و تا حدودی نیز برای مسیر صادرات نفت ایران مشکل آفرین بوده اما تا کنون خواسته خود را کامل محقق نکرده است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران تیر ماه سال گذشته در جمع ایرانیان مقیم سوئیس به اظهارات مقامات آمریکایی واکنش نشان داد و گفت: آنها معنی حرف را نمی‌فهمند، زیرا این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما می‌توانید این کار را انجام دهید تا نتیجه آن را ببینید.

نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز تاکنون با قاطعیت از صحبت های رئیس جمهوری حمایت کرده و اعلام کرده اند که در صورت بروز هر تهدید، آماده اقدام هستند.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خرداد ماه امسال در جمع فرماندهان ارشد نظامی تاکید کرد: تا زمانی که کسی برای تنگه هرمز مشکل ایجاد نکند ما امنیت آن را حفظ می کنیم و تا زمانی که نفت جمهوری اسلامی ایران صادر شود، نفت دیگران نیز با امنیت صادر خواهد شد.

سردار سرلشکر «محمد باقری» افزود: جمهوری اسلامی ایران حامی و حافظ امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس است و ما بارها اعلام کرده ایم که امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس همانند امنیت داخلی کشور است.

این مقام ارشد نظامی تصریح کرد: سرلشکر باقری تصریح کرد: ما توانایی این را داریم که اگر بخواهیم تنگه هرمز را مسدود کنیم و اقدام ما به شکلی خواهد بود که قطره ای نفت خارج نخواهد شد.

کارشناسان اقتصادی معتقدند در صورت بسته‌شدن تنگه‌ی هرمز، بازارهای جهانی نفت با کمبود ۲۰ میلیون بشکه‌ای مواجه می‌شوند و احتمال دارد که بهای نفت از مرز بشکه‌ای ۲۵۰ دلار هم بگذرد. چرا که بسته‌شدن تنگه هرمز به معنای توقف صادرات ۹۰ درصد نفت منطقه و توقف معاملات تجاری بسیاری از کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس خواهد بود.

با این این اوصاف شیطنت های آمریکایی ها برای برهم زدن امنیت تنگه هرمز هزینه های بسیاری در برداشته است که از جمله آنها می توان به افزایش ۱۰ برابری نرخ بیمه برای نفتکش های عبوری از تنگه هرمز اشاره کرد. این مساله هزینه فروشندگان و خریداران نفتی را بیش از پیش افزایش داده است.  از این رو به نظر می رسد که کاخ سفید می خواهد با اجماع‌سازی از طریق ائتلاف مورد نظر خود،  تهران را عامل چنین هزینه‌تراشی‌هایی معرفی کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha