رشت - ایرنا - معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر ضرورت تکمیل کریدور شمال - جنوب گفت: اهتمام داریم مسیر ریلی رشت - انزلی، تا پایان سال آینده به بهره‌برداری برسد.

به گزارش ایرنا، محمدباقر نوبخت عصر پنجشنبه در حاشیه بازدید از روند احداث راه آهن رشت - انزلی در جمع خبرنگاران افزود: بر خلاف مسیر ریلی قزوین – رشت ، خط آهن رشت - انزلی جلگه ای و هموار است اما مشکل کنونی در این مسیر ، استملاک اراضی است و اگر تملک این اراضی به تاخیر نیفتد، می توانیم آن را به موقع به بهره برداری برسانیم.

وی با اشاره به اهمیت تکمیل ادامه راه آهن قزوین - رشت در دو مسیر رشت - انزلی و رشت - آستارا ادامه داد: اجرای قطعات رشت - انزلی - آستارا می تواند کریدور شمال - جنوب را تکمیل کند.

نوبخت اظهار داشت: در واقع این کریدور فقط یک قطعه منفصله دارد و آن رشت – آستاراست ضمن اینکه  قبلا قطعه منفصله کریدور تا  قزوین بود و این کریدور، فقط مربوط به ایران نیست بلکه مربوط به همه منطقه است و در حال حاضر در یک همکاری منطقه ای مشارکت می کنیم که این قطعه تکمیل شود.

وی خاطرنشان کرد: این طرح انقدر برای همسایگان ما مهم است که آماده شده اند در ساخت نیمی از آن مشارکت کنند و در زمان حاضر این مشارکت را با جمهوری آذربایجان در حال انجام هستیم بنابراین بایستی هر چه سریعتر مسیر رشت - انزلی و رشت - آستارا را تکمیل کنیم.

معاون رئیس جمهوری گفت: علاوه بر بخش مسافری که راه اندازی شده و خبرنگاران نیز با قطار گردشگری به گیلان آمده اند و بخشی از اهدافمان محقق شده؛ بخش دیگر مربوط به حمل بار است و  این فقط به معنای بارهایی که از رشت می آیند ، نیست بلکه بایستی باری که از کشورهای همسایه می آید را نیز به مقصد انتقال دهیم.

وی با اشاره به عبور مسیر ریلی از اراضی کشاورزی و ضرورت تملک این اراضی، تأکید کرد که هرچه سریعتر اراضی این مسیر تملک شود.

به گفته نوبخت، چابهار تنها بندر اقیانوسی ماست و قطعه منفصله دیگر از چابهار تا زاهدان وجود دارد که با اتصال آن و نیز مسیری دیگر تا هرمزگان و سپس رشت، زمینه ساز حمل بار یا از طریق کشتی یا از طریق ریلی، ممکن می شود و باید گفت که تکمیل این قطعه، موجب توسعه ملی می شود.  

معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه منابع مالی تامین شده و مشکلی برای تکمیل این مسیرها وجود ندارد، گفت: از ایستگاه پیربازار، یک شاخه به سمت انزلی و دیگری به سمت آستارا می رود و هم اکنون، کارهای عملیاتی از منطقه آزاد انزلی آغاز شده و تنها مشکل استملاک اراضی است.

پیش از ظهر امروز نیز جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان گیلان با حضور محمدباقر نوبخت در رشت برگزار شد. معاون رئیس جمهوری عصر امروز همچنین از پروژه راه آهن رشت - آستارا در محدوده هفت دغنان صومعه سرا و نیز پروژه چهار خطه کردن مسیر فومن به پونل بازدید کرد.

نیمه اسفندماه سال گذشته راه آهن قزوین - رشت با حضور رئیس جمهوری و هیأت های خارجی، به طور رسمی افتتاح شد. در حال حاضر قطار گیلان در دو مسیر رشت - تهران به صورت روزانه هفت و ۴۵ دقیقه از تهران به سمت رشت و ساعت ۱۶ و پنج دقیقه از رشت به سمت تهران و در مسیر رشت - مشهد یک روز در میان از سمت مشهد به رشت ساعت ۲۰ و ۴۵ دقیقه حرکت دارد و روز بعد از آن، ساعت ۱۷ و ۵۰ دقیقه از رشت به سمت مشهد بازخواهد گشت.

راه آهن قزوین - رشت به صورت یک خطه، از ایستگاه سیاه چشمه در شمال غرب قزوین و قبل از شهر تاکستان از خط آهن اصلی تهران - تبریز منشعب شده و با گذر از روستاهای کوهین و شیرین سو در محدوده شهرهای لوشان، منجیل، رودبار، رستم آباد و امامزاده هاشم ادامه مسیر داده و به ایستگاه رشت می‌رسدراه آهن قزوین - رشت ۵۳ تونل به طول ۲۲ کیلومتر دارد؛ همچنین بزرگترین پل راه آهن کشور به طول یک هزار و ۴۳۰ متر روی سد منجیل ساخته و برای احداث این خط ریلی حدود ۹ کیلومتر پل بزرگ و ۲۲ میلیون متر مکعب خاکبرداری و خاکریزی شده است.
یکی از مهمترین اهداف احداث خط آهن گیلان تکمیل کریدور شمال - جنوب است؛ هم اکنون برای تحقق این مهم در ادامه راه آهن رشت - قزوین، مسیر ریلی از رشت به سمت بندرانزلی، کاسپین و آستارا در حال تکمیل است.

این مسیر ریلی از ایستگاه رشت دو شاخه شده که یک شاخه با عبور از شهر پیربازار به بندرانزلی متصل شده و شاخه دوم آن به شهر مرزی آستارا منتهی می شود.

مسیر رشت - انزلی ۳۷ کیلومتر است که در سه قطعه با سه پیمانکار تعریف شده است. این طرح علاوه بر آنکه از لحاظ حمل ‌و نقل داخلی بار و مسافر برای استان های قزوین و گیلان اهمیت دارد، از نظر ایجاد یک کریدور ریلی جدید برای صادرات و واردات کشور و همچنین ترانزیت کالا از مناطق شمالی کشور به خلیج فارس و آب های آزاد بین‌المللی و دیگر کشورهای همسایه ایران بسیار مهم است
۷۲۹۶/۲۰۰۷