شیراز-ایرنا-شورای کشاورزی استان فارس در حالی شامگاه شنبه در شیراز برگزار شد که تبادل نظر درباره رهاسازی حقابه تالاب بختگان، احیای منابع آبی زیرزمینی و جان بخشیدن به دیگر تالاب‌های این استان از محورهای مورد بحث در آن بود.

این نشست شامگاه شنبه با پنج دستور کار در استانداری فارس برگزار شد. 

اختلاف آمار در نصب کنتور بر چاه‌ها

حمیدرضا دهقانی مدیرعامل و رئیس هیات مدیره شرکت آب منطقه‌ای فارس در ادامه این جلسه از نصب ۱۴ هزار کنتور بر چاه‌های کشاورزی این استان خبرداد که این اظهارات با واکنش علی اکبری،نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی این مجلس که در شورای کشاورزی این استان حضور داشت مواجه شد.

اکبری به سخنان دهقان واکنش نشان داد و گفت: گمان می‌کنم که این اعداد واقعی نیست.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی برای اثبات سخن خود به جلسه‌‍ کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی که اخیرا با مسئولان وزارت جهاد کشاورزی برگزار شده اشاره و عنوان کرد که مسئولان وزارتخانه در این جلسه نصب تنها هشت هزار کنتور را بر چاه‌های استان فارس تائید کرده‌اند.

دهقان اما آمار ارائه شده ۱۴ هزار کنتور نصب شده در این استان را صحیح دانست و بر درست بودن آن پافشاری کرد.

رهاسازی حقابه تالاب‌های فارس در اما و اگر

موضوع دیگری که در شورای کشاورزی استان فارس مطرح شد در خصوص رهاسازی آب سد درودزن برای احیاء تالاب‌های این استان بود.

رهاسازی حقابه تالاب‌های استان فارس و خصوصا بختگان همیشه یکی از مطالبات عمومی و تشکل‌های مردمی حافظ محیط زیست این استان بوده است.

مرداد فصل رهاسازی

معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان فارس رهاسازی آب سد درودزن را با هدف احیای تالاب بختگان در مردادماه جاری مناسب دانست و گفت: کمترین زمانی که احتمال برداشت غیرمجاز آب رها شده برای حقابه تالاب‌ها وجود دارد مردادماه است زیرا این زمان فصل بین دو کشت است.

نبی الله مرادی بر لزوم رهاسازی حقابه تالاب‌های این استان تاکید کرد و افزود: اداره کل حفاظت از محیط زیست توان مالی و انسانی زیادی برای کنترل برداشت غیرمجاز نسبت به رهاسازی حقابه تالاب‌ها را ندارد و بهتر است شرکت آب منطقه‌ای این کار را بر عهده بگیرد.

گفته‌های مرادی این بار با واکنش مدیر ارشد شرکت آب منطقه‌ای فارس مواجه شد.

محیط زیست هم حرکتی از خود نشان دهد

مدیرعامل و رئیس هیات مدیره شرکت آب منطقه‌ای فارس در ادامه این جلسه گفت: همه کارها وظیفه نهاد زیرمجموعه من نیست و باید محیط زیست هم حرکتی از خود نشان دهد زیرا آب منطقه‌ای نیرو به اندازه کافی ندارد که این کار را برعهده بگیرد.

دهقان ادامه داد: رهاسازی حقابه تالاب‌ها در دوره کنونی که تابستان و هوا نیز گرم است فایده‌ای ندارد زیرا هم بحث تبخیر و هم تشنگی زمین وجود دارد که نمی‌گذارد سهمی به تالاب‌ها برسد.

او اظهار داشت: رهاسازی حقابه تالاب‌ها باید بعد از بارندگی حدود ۳۰ میلیمتری انجام شود تا آب رها شده به تالاب‌ها برسد.

حرف‌های دهقان به این جا که رسید معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست فارس  میکروفن خود را روشن و بیان کرد: براساس قانون وظیفه رهاسازی حقابه تالاب‌ها بر عهده وزارت نیرو است.

او اضافه کرد: نیاز تالاب‌های استان ازجمله بختگان به رهاسازی آب سد در فصولی از سال مانند مردادماه زیاد است زیرا پرندگان مهاجر اکنون در این محل وجود دارند و جوجه‌ریزی کرده اند.

فلامینگوها اکنون آب می‌خواهند

مرادی فلامینگو را پرنده شاخص تالاب‌های فارس معرفی کرد و گفت: اکنون فلامینگوها در تالاب‌های استان حضور دارند و به دلیل نبود آب در این محل‌ها حیات این پرندگان با خطر جدی مواجه است.

او تاکید کرد: براساس دستورالعمل‌ها باید ۵۰ میلیون مترمکعب حقابه تالاب بختگان از سد درودزن رهاسازی شود که در شرایط کنونی اگر ۱۰ میلیون مترمکعب آن هم به این تالاب برسد ارزش آن از رسیدن ۱۰۰ میلیون مترمکعب در دی‌ماه و یا ماه‌های دیگر بیشتر است.

کمیته مشترک تشکیل دهید

در ادامه این جلسه معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری فارس که ریاست جلسه را بر عهده داشت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: همه دستگاه‌ها و مردم این استان باید برای حفاظت از محیط زیست همکاری و حمایت کاملی را انجام دهند.

یدالله رحمانی اظهار داشت: با توجه به اختلافاتی که در خصوص مساله رهاسازی حقابه تالاب‌های این استان وجود دارد باید سریعا کمیته مشترکی بین اداره کل حفاظت از محیط زیست و شرکت آب منطقه‌ای فارس با محوریت سازمان جهاد کشاورزی این استان و دفتر فنی استانداری فارس تشکیل و در این باره تصمیم‌گیری کارشناسی انجام شود.

وی تاکید کرد: سالانه باید ۵۰ میلیون مترمکعب آب از سد درودزن بعنوان حقابه تالاب رهاسازی شود که این کار باید صورت بگیرد.

رحمانی بر همکاری مسئولان شهرستانی برای نظارت بر رهاسازی حقابه تالاب‌های این استان تاکید کرد.

کشت گوجه‌فرنگی مدیریت شود

موضوع دیگری که در شورای کشاورزی فارس به آن پرداخته شد کشت بی رویه گوجه فرنگی در سال جاری در این استان بود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در ادامه سخنان خود با تاکید بر اعمال سیاست صحیح در کشت و فروش گوجه‌فرنگی،گفت: نمی‌شود تولید این محصول به ازای هر کیلو هزار تومان هزینه دربرداشته باشد اما کیلویی ٧٠٠ تومان به فروش برسد.

وی بر مدیریت درست کشت گوجه فرنگی در این استان تاکید کرد و افزود: سال گذشته هشت هزار و ٥٠٠ هکتار از اراضی این استان به کشت گوجه فرنگی اختصاص پیدا کرد اما امسال پیش‌بینی تولید دو برابری گوجه فرنگی در فارس شده است.

کشت دو برابری گوجه در فارس

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس در ادامه این جلسه اعلام کرد که هر ساله به طور میانگین حدود ٦٠٠ هزار تن از گوجه فرنگی تولیدی استان توسط کارخانجات خریداری می‌شود.

محمدمهدی قاسمی گفت: خرید گوجه فرنگی توسط سازمان تعاون روستایی به علت کاهش قیمت به صورت توافقی در شهرستان‌های پاسارگاد، مرودشت و فسا در حال انجام است.

وی با بیان اینکه در سال زراعی جاری سطح کاشت گوجه تولید تابستانه استان ١٦ هزار و ٥٨٧ هکتار شده است، افزود: سطح مذکور نسبت به سطح برنامه ابلاغی وزارت متبوع هشت هزار و ٥٠٠ هکتار افزایش ٩٥ درصدی را داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس به دلایل افزایش کاشت تولید تابستانه گوجه فرنگی استان هم اشاره و خاطرنشان کرد: رضایت کشاورزان از قیمت مناسب محصولات سبزی و صیفی به ویژه گوجه فرنگی در تابستان سال گذشته از جمله دلایل مهم این موضوع است.

قاسمی ادامه داد: با توجه به بالابودن عملکرد و سودآوری قابل توجه محصول در بیشتر سال‌ها به ویژه سال گذشته، سبب شده تا سایر افراد جامعه از صنوف دیگر با سرمایه گذاری مناسب به کشت و کار این محصول ورود کنند.

زمینه صادرات فراهم شود

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در این بخش از جلسه از لزوم توجه به عدم متضرر شدن کشاورزان سخن گفت و افزود: زمینه صادرات گوجه مازاد نیاز بازار داخلی کشاورزان این استان فراهم شود تا از ضرر و زیان احتمالی این قشر جلوگیری شود.

استفاده از توان بخش خصوصی برای تولید کنتور

رحمانی در ادامه سخنان خود بر تامین کنتور هوشمند با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی تاکید و اظهار داشت: اگر بنا باشد هزینه نصب کنتور بر چاه‌های کشاورزی استان فارس از محل اعتبارات دولتی تامین شود پیش بینی می‌شود که این طرح تا ٥٠ سال آینده به نتیجه نرسد اما این امیدواری وجود دارد که این کار به عنوان اقدامی عملیاتی در فارس به جد دنبال شود.

رحمانی با بیان اینکه در حال حاضر مکاتبات اعتبارات آبیاری تحت فشار انجام شده، گفت: در دو سال گذشته هدفگذاری سالانه ٧۵هزار هکتار آبیاری تحت فشار در دستور کار قرار گرفت اما هنوز به اعتبارات بیشتری در این خصوص نیاز است.

رحمانی ‌به پرداخت بهای کلزا و گندم خریداری شده نیز اشاره و عنوان کرد: صد درصد بهای کلزا و ٩٥ درصدی بهای گندم پرداخت شده است.

در ابتدای این جلسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس از تشکیل ستاد توسعه گلخانه‌ها برای اولین بار در سطح کشور و در این استان در پی اهمیت گسترش کشت‌های کنترل شده خبرداد.

محمدمهدی قاسمی تشکیل جلسات این ستاد را بطور منظم هر ۱۵ روز یکبار عنوان کرد.

۹۸۷۳/ ۲۰۲۷