مشهد- ایرنا- مشهد الرضا(ع) در روز عرفه سراسر شور و شیفتگی و بندگی است، دستان ملتمس دهها هزار زائر و مجاور ثامن الحجج علی ابن موسی الرضا (ع) به سوی آسمان بلند شده و بندگی باری تعالی را به نمایش گذاشته است.

بارگاه منور رضوی در نهم ذی الحجه، صحرای عرفات دیگری است، اینجا بندگان سراپا تقصیر زیر سایه ثامن الائمه(ع) گرد هم آمده اند تا امام رضا (ع) آنان را شفاعت کند و در پیشگاه یگانه متعال بخشیده شوند و  بار دیگر چون کودکی متولد شده، عاری از گناه پا از آستان سراسر نور رضوی بیرون گذارده و روزگاری نو آغاز کنند.

در روز عرفه از همه جای ایران به صحن و سرای آستان مقدس رضوی آمده اند. اینجا محفل یاران حق و حقیقت است. اینجا حریمی است که همه را می پذیرد حتی  آنان که از بازی روزگار ملولند و از اهل روزگار دل آزار.

عرفه برای حاجتمندان آخرین امید است آن هم در آستان عالِم آل محمد (ص) که پناهگاه همه عالمیان است. در اینجا خدا از همه وقت به بندگانش نزدیکتر است، فریاد حاجتمندی و طلب بخشش زائران و مجاوران ثامن الحجج (ع) در روز عرفه، صحرای عرفاتی را تداعی می کند که حجاج و عاشقان ابا عبدالله الحسین (ع) یکصدا با چشمان اشکبار، نوای بندگی سر می دهند.

خادمان بارگاه منور رضوی مامور خدمت رسانی به بیش از چند هزار زائر و مجاور ایرانی و غیرایرانی در این صحن و سرا و در روز بزرگ عرفه هستند و امروز خود را خادم شهید کربلا هم می دانند.

در روایات نقل شده که در عرفه هر دعای خیری از سوی انسان اجابت می شود و برای هر فردی که در این روز اطاعت الهی کند و اعمال صالحه انجام دهد معادل ۱۷۰ سال اطاعت و عبادت محاسبه می شود. 

عظمت شب و روز عرفه بسیار والاست و بر دعا کردن در این زمان بسیار تاکید شده است همچنین در روایات آمده است که در عرفه دعا کنید و یقین بدانید که این دعاها به اجابت می رسد.

مراسم عرفه از بعد از ظهر امروز با مرکزیت صحن جامع حرم مطهر رضوی و حضور پرشور و عاشقانه زائران در مشهد آغاز شد و مرتضی طاهری دعای عرفه را قرائت کرد و  حجت الاسلام والمسلمین سید حسین مومنی به ایراد سخن پرداخت.

این کارشناس مذهبی گفت: عرفه زمان اظهار نیاز در مقابل بی نیاز مطلق و روز بیان گناهان است و باید زمان را مغتنم شمرد.

سید حسین مومنی افزود: گرچه در صحرای عرفات نیستیم اما خود را شبیه حاجی درآورده و زیر آسمان عرفه نسبت به گناهانی که خواسته یا ناخواسته مرتکب شده ایم طلب عفو و مغفرت می کنیم.

وی ادامه داد: عرفه زمانی است که انسان می تواند هر آنچه می خواهد بر زبان بیاورد پروردگار وعده اجابت دعا و بخشش بندگان خود در روز عرفه داده است و هر کس توانست در این روز بار خود را ببندد سعادتمند است.

این سخنران مذهبی گفت: در روایات آمده است که عبادت در روز عرفه، بندگان را از آتش جهنم دور می کند و فقط کافی است استغفار و اعتراف کنیم که بنده خوبی برای خدا نبوده ایم.

مومنی افزود: فقط کافی است که دلی بلرزد و گردنی کج شود، امروز زائران در این آستان قدسی، حضرت رضا (ع) را واسطه قرار داده اند تا خداوند گناهان آنان را ببخشاید چرا که امام از مادر مهربان تر و از پدر دلسوزتر است.

وی ادامه داد: در روایات آمده است که دری در آسمان دنیا به سوی خدا وجود دارد که از آن به نامهای توبه، رحمت، تفضل، احسان، جود، کرم و عفو یاد می شود و اگر کسی در عرفات باشد استحقاق  این را دارد که از این در بیرون رود و ملائکه به دورش می چرخند و زمانی که دعای عرفه تمام می شود خدا ملائکه را شاهد می گیرد که این بندگان را از آتش جهنم نجات دادم و بهشت بر اینها واجب می شود.

او با اشاره به ویژگی های روز عرفه گفت: روز عرفه با ماه رمضان برابری می کند چرا که در روز عرفه باران رحمت بر مومنان سرازیر می شود و بخشش خداوند به اوج می رسد و هر کس پیاله گدایی به دست گیرد و آن را به سوی خداوند دراز کند دست خالی نمی ماند چون او کریم کریمان است.

به گزارش ایرنا صوت قرائت دعای عرفه امام حسین(ع) در تمامی صحن ‌های اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی منعکس شد و همچنین امروز به فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت مسلم بن عقیل و هانی بن عروه در حرم مطهر امام رضا (ع) مراسم روضه‌ خوانی دایر شد.

مسلم ابن عقیل پسر عموی امام حسین (ع) بود که در سال 60 هجری و پیش از عزیمت امام به سمت کوفه به آنجا رفت و با کسانی که به امام حسین نامه نوشته بودند و وی را به کوفه دعوت کرده بودند از جانب امام پیمان بست اما سپس با بد عهدی آنان مواجه شد و سرانجام به دست  عبید الله ابن زیاد به شهادت رسید.

هانی ابن عروه نیز از دوستداران اهل بیت(ع) و شیعیان علی (ع) و از بزرگان کوفه در زمان امام حسین (ع) بود که به مسلم ابن عقیل پناه داد و وی نیز به دست ابن زیاد در سال 60 هجری و پس از شهادت مسلم به شهادت رسید.

۷۴۸۹/۱۹۲۲