دعای عرفه، در سایه‌سار آستان ثامن‌الائمه (ع)

مشهد- ایرنا- عرفه که می‌رسد نگاه مومنان در سرزمین خورشید هشتم، مشهدالرضا؛ به سمت آفتاب عالمتاب شرق خیره شده و به سوی حرمش خیز برمی‌دارد تا در سایه آستان ملائک‌پاسبان رضوی، استجابت دعای خود را در مراسم عرفاتِ حرمِ دوست از او طلب کنند.

به گزارش ایرنا، جوهره هر دین، پرستش است و دعا، اظهار نیاز و ناتوانی در برابر نیروی برتر و بدون رقیب آن دین است، آن سان که رسول گرامی اسلام فرمودند: «الدُّعا مُخُّ العِبَادَةَ»؛ "درون مایه اصلی عبادت، دعاست" و چه روزی بهتر از عرفه که خداوند خود قول اجابت دعای مومنان را داده است.

عرفه مقارن با نهم ذی الحجه است، روزی که زائران سپیده دم راهی عرفات می‌شوند تا در فضایی مملو از ایمان، خشوع و خضوع استغفار کرده و آداب و مناسک حج را بجا آورند، همسو با آنان مسلمانان جهان همگی نشسته رو به سوی این صحرای پاک در اماکن مقدسه، دست به دعا برمی دارند، اشک بر گونه های خود جاری می سازند، بتهای درونشان را می شکنند و از خاک به افلاک می پیوندند، نقل است که حضرت امام حسین (ع) در این روز پس از بجا آوردن مراسم حج، در پایین کوهی به نام "جبل الرحمه" در صحرای عرفات بر خاک نشسته و دعایی قرائت کردند که به دعای روز عرفه مشهور شد.

همه ائمه اطهار (ع) پس از حضرت امام حسین (ع) در محل عرفات اظهار بندگی نموده و طلب بخشش و مغفرت از خداوند کرده اند، خواندن دعای حضرت امام حسین (ع) و انجام اعمال مخصوص آن بر حجاج خانه خدا در روز عرفه واجب است و هر یک از حاجیان که این اعمال را بجا نیاورد، حجش قبول نبوده و باید سال بعد قضای آن را بجای آورد.

خواندن دعای حضرت امام حسین (ع) و انجام اعمال لازم بر حجاج خانه خدا در روز عرفه واجب است و اگر هر یک از حجاج این اعمال را بجا نیاورد، حجش قبول نبوده و باید سال بعد قضای آن را بجا آورد.عرفه روز نیایش، خواستن و طلب بخشش است و مسلمانان در جویبار عرفه دل خود را از زنگار غفلت و معصیت پاک می کنند، گفته شده است که حسین بن علی (ع) این دعا را در روز عرفه و در صحرای عرفات و در کنار همراهانش در بیرون خیمه‌ها خوانده است. این دعای نسبتاً طولانی از اعمال مهم شیعیان در روز عرفه است که پس از نماز ظهر و عصر تا غروب خوانده می‌شود.

اینجا در سرزمین خورشید هشتم نیز مومنان صبح، راهی حرم حضرت رضا(ع) می شوند، در حرمی که ایوان هزار نقش خداشناسی است، چشم به یگانه خورشید خراسان می دوزند تا در زلال آفتاب نگاهش، از خیمه وجود خویش بیرون آمده و با آتش شوق و اشتیاق وصال، به دعا و نیایش متوسل شوند.

عرفه، روز بارش چشمان خاکیانی است که دلشان در جوشش ناب عرفه وضو کرده است، آن هنگام که انعکاس نور گنبد طلای امام رضا(ع) در چشمانشان می درخشد و دستهایشان بر پنجره فولاد گره می خورد، درهای آسمان برای پذیرش تضرع بندگان گشوده می شود تا از باران برکات عرفه سیراب شوند.

همزمان با ظهر عرفه، اینجا در حرم قدس رضوی، پیر و جوان، مرد و زن پهلو به پهلو می نشینند، گوشهایشان فقط به دعای عرفه سپرده می شود و چشمهایشان به مضجع شریف ثامن الحجج که فقط دل به او می سپارند و عرفه زیباترین و بهترین بهانه برای توسل به امام رئوف(ع) در مسیر استجابت دعا است.

دعای عرفه، در سایه‌سار آستان ثامن‌الائمه (ع)

در روایتی نقل شده است که شب عرفه هر دعای خیری که انسان بکند به اجابت می رسد و برای کسی که در شب عرفه اطاعت الهی را بکند و اعمال صالحه انجام دهد، معادل ۱۷۰ سال اطاعت و عبادت است؛ یعنی از نظر پاداش چنین چیزی به او داده می‏ شود، حتی تعبیر امام باقر(ع ) از روز عرفه این است که اصلا این روز، وقت دعا و موعد درخواست از خداوند بوده است، یعنی در این مقطع زمانی به‌خصوص سرعت اجابت دعا بیشتر است.

زمانی که عرفه می آید، دل غرق در ثنا و خجل از معصیت و گناه می شود، مرغ دل مومنان به سوی کربلا و بارگاه منور امام حسین (ع) پر می کشد و دستان تهی به سمت آسمان بالا می رود تا توشه ای برگیرد، چرا که در این روز کرم و رحمت خداوند بی‌حد می شود.


تعبیر امام باقر(ع ) از روز عرفه این است که اصلا این روز، وقت دعا و درخواست از خداوند بوده یعنی در این مقطع زمانی بخصوص سرعت اجابت دعا بیشتر است.شاید اگر روزی به نام عرفه نبود و حضرت امام حسین (ع) در مقابل پروردگار خویش زانوی عجز بر زمین نزده و اظهار بندگی نمی کرد، فرصتی برای جدا کردن مردم از دنیای مادیات و هواهای نفسانی و استغفار از گناه به دست نمی آمد، تا آنجا که حضرت امام جعفر صادق(ع) فرمودند که "اگر کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگیرد، غفران برای او نیست مگر آنکه عرفه را درک کند".

در روز عرفه، روزه گرفتن، اقامه نماز و خواندن دعای حضرت امام حسین (ع) پس از نماز ظهر و عصر بسیار سفارش شده است، همان آدابی که زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی در روز عرفه در سایه مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) بجا می آورند.

دعای عرفه، در سایه‌سار آستان ثامن‌الائمه (ع)

مراسم دعای روز عرفه هفتم تیرماه، ساعت ۱۵:۴۰ دقیقه با قرائت آیات کلام الله مجید توسط جواد پناهی، از قاریان بین المللی حرم مطهر رضوی در صحن و سرای بارگاه ملکوتی حضرت شمس الشموس (ع) با محوریت صحن پیامبر اعظم (ص) آغاز می‌شود، پس از بیان احکام توسط حجت‌الاسلام رضا دارینی، زائران و مجاوران از سخنان حجت الاسلام حبیب الله فرحزاد، از وعاظ برجسته کشور مستفیض خواهند شد و در پایان، دعای عرفه توسط محمدرضا غلامرضازاده، از مداحان اهل بیت (ع) قرائت می‌شود.

صوت و تصویر این مراسم معنوی از طریق تلویزیون‌های پهن پیکر و سامانه صوتی به صورت سراسری در صحن‌های حرم مطهر رضوی پخش می‌شود.

سخن آخر آنکه هر لحظه‌ای از لحظات روز عرفه برای مومنان غنیمت و گرانبها است؛ بخصوص زمانی که به وقت دعا و درخواست از خداوند و طلب استغفار باشد، عرفه بهترین زمان است که از دست ندهید به ویژه از ظهر تا هنگام غروب عرفه را که در روایات ائمه اطهار (ع) بر دریافتن آن بسیار تاکید شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha