اسماعیل عرب معصومی عصر چهارشنبه به خبرنگاران اظهار داشت: فرسایش خاک در تغییر کاربری به مناطق مسکونی و صنعتی نرخ بالایی دارد.
وی با بیان اینکه خاک موجب نفوذ باران به منابع زیر زمینی و تقویت منابع آبی میشود، ادامه داد: یکی از نتایج آنی تغییر کاربری، جلوگیری از نفوذ باران در خاک و وقوع سیلاب است.
وی با اشاره به اهمیت تراکم در خاک، تصریح کرد: وجود دامهای زیاد در مناطق کشاورزی و عرصههای مرتعی موجب کاهش تراکم خاک، از بین رفتن پوشش گیاهی و کاهش کیفیت خاک می شود.
عرب معصومی با تاکید بر اهمیت فعالیتهای آبخیزداری در جلوگیری از فرسایش خاک و کنترل سیلابها، گفت: اجرای عملیات آبخیزداری در هر منطقه می تواند در حد وسیعی منابع آبی منطقه را بهبود بخشد و از مخاطرات اقلیمی مانند فرسایش خاک، سیل و بحران آب بکاهد.
وی یادآور شد: بنا بر ارزیابیهای انجام شده در کشور، هر هکتار عملیات آبخیزداری منجر به استحصال ۵۲۰ متر مکعب آب و افزایش ۱۲۰ کیلوگرم علوفه و کاهش هشت تن فرسایش خاک و کاهش پنج و نیم تن رسوب می شود.
به گفته رئیس اداره منابع طبیعی گرمسار، فقدان مدیریت صحیح منابع خاک، آب و پوشش گیاهی اثراتی بر زیستبوم، افزایش بیابان زایی، خشکسالی ها و تغییر اقلیم، کاهش منابع آب قابل دسترس،کاهش بازدهی اراضی کشاورزی، باغی و ازبین رفتن مزارع، وقوع سیلاب های ویرانگر ، رسوبی شدن مخازن سدها و تخریب زیرساخت ها دارد.
متوسط فرسایش سالانه خاک در جهان پنج تا ۶ تن در هکتار و در ایران بین ۱۵ تا ۱۷تن در هکتار یعنی سه برابر متوسط جهانی است، این در حالی است که شهرستان گرمسار میانگین سالانه فرسایش خاک ۲۵ تن در هکتار یعنی یک و نیم برابر بیشتر از میانگین سالانه کشوری است.
۷۳۴۲/۶۱۰۳