مشهد- ایرنا- رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: موزه این دانشگاه مرداد ماه امسال در کمیته بین المللی موزه ها و مجموعه های دانشگاهی (ایکوم) به ثبت رسید که از دستاوردهای آن افزایش تعاملات بین المللی با موزه های دانشگاه های جهان و استفاده از تجارب و حمایت های نهاد های بین المللی است.

سلمان ساکت روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در این راستا موزه دانشگاه فردوسی مشهد تاکنون پذیرای استادان، دانشجویان، محققان، پژوهشگران و سفیران کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، سوریه، لبنان، عراق، اندونزی، کانادا، اتریش و آلمان بوده است.
وی اظهار داشت: موزه دانشگاه فردوسی مشهد پس از تلاش های مستمر و ارایه پرونده و مستندات و همچنین پس از دریافت مجوز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در کمیته بین المللی موزه ها و مجموعه های دانشگاهی به ثبت رسید.
استادیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: این موزه زیر مجموعه مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد است که  با هدف جمع‌ آوری، حفظ و نشر اسناد تاریخی دانشگاه و همچنین آثار و اسناد مفاخر و پیشکسوتان در سال ۱۳۸۳ تأسیس شده و بعد از وقفه‌ طولانی دوباره در سال ۱۳۹۳ فعالیت خود را از سر گرفته است.
وی افزود: این مرکز بر آن است تا تمام اسناد و مدارک شامل عکس‌ ها، تصاویر، فیلم‌ ها، خاطرات، مصاحبه‌ ها و هر آنچه تاریخ پر برگ و بار دانشگاه و فعالیت های اعضای برجسته آن را در بردارد، گردآوری کند و همچون میراث ماندگار محافظت نماید که در این راستا موزه دانشگاه فردوسی مشهد با هدف نمایش پیشینه‌ درخشان علمی و فرهنگی و ارایه‌ دستاورد های پژوهشی و فناوری دانشگاه بنا نهاده شده است.


 رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت: موزه این دانشگاه از نخستین موزه های شرق و شمال شرق کشور و دهمین موزه دانشگاهی در جمهوری اسلامی ایران می باشد که در کمیته بین المللی موزه ها و مجموعه های دانشگاهی به ثبت رسیده است.
وی گفت: همچنین این موزه از معدود موزه های دانشگاهی است که حفظ و نمایش تاریخ دانشگاه را دستمایه اصلی کار خود قرار داده است.
ساکت افزود: ارتباط با دانش آموختگان و استادان دانشگاه، برگزاری نشست های تخصصی و نمایش فیلم های مستند، انعقاد قرارداد با نهادها و موسسات کشور و توسعه همکاری های پژوهشی و علمی، برگزاری نشست هم اندیشی با مسئولان موزه ها و دانشگاه های استان های خراسان شمالی، خراسان جنوبی و خراسان رضوی و عضویت در شورای مرکزی موزه های دانشگاهی از جمله برنامه های توسعه ای موزه دانشگاه فردوسی مشهد است.
وی اظهار داشت: این موزه با کمک به ترویج تاریخی نگری، توجه به پیشینه های فرهنگی و تاریخی، معرفی مفاخر و چهره های برجسته و الگوسازی و ترویج فرهنگ بازدید از موزه ها بین دانش آموزان و دانشجویان، سهم مهمی در جهت تحقق این امور دارد.
وی گفت: موزه دانشگاه فردوسی بر آن است تا با ایجاد موزه مجازی، امکان دستیابی همه دانشجویان و محققان را به گنجینه های نمایش داده شده در موزه دانشگاه فراهم آورد.


عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: با توجه به موقعیت شهر مشهد به عنوان یکی از مهمترین مراکز جلب گردشگر، موزه دانشگاه فردوسی مشهد در توسعه گردشگری و به ویژه گردشگری فرهنگی و جذب گردشگران دانشگاهی نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
وی اظهار داشت: شورای بین المللی موزه ها (ایکوم) سازمان غیر دولتی مربوط به امور موزه ها و کارگزاران حرفه ای آن است. ‌ این شورا تنها سازمانی است که اطلاعات مورد نیاز موزه ها را ارائه می دهد.

وی گفت: ایکوم از سال ۱۹۴۶ میلادی با ارایه خدمات به اعضای کمیته موزه های سراسر جهان آنان را در زمینه حفظ و حراست از گنجینه های ملی و تبادل تاریخ و فرهنگ یاری رسانده است.
ساکت افزود: از جمله شاخص های مورد نظر ایکوم، سال تاسیس موزه، تعداد نیروهای انسانی، تعداد وسایل به نمایش در آمده و تعداد بازدیدکنندگان در سال و همچنین کمک به ارتقای کیفیت کاری کارکنان موزه هاست.
وی اظهار داشت: ما براساس رسالت خود می خواهیم دیگر دانشگاه های بزرگ را به برپایی چنین موزه هایی تشویق کنیم و تجارب خود را در اختیار آنان قرار دهیم.  
وی گفت: همچنین برنامه های ویژه آموزشی و ترویجی تدارک دیده شده است که به زودی اعلام خواهد شد و مهم ترین هدف ما در این میان گسترش فرهنگ بازدید از موزه میان دانشگاهیان بویژه دانشجویان و تعمیق تاریخی نگری در آنان است.
۲۰۳۰/۶۰۵۳