جوزپه کونته، نخستوزیر ایتالیا یک حقوقدان مستقل است که توسط ائتلاف دو حزب پوپولیست «لیگ شمال» و «جنبش ۵ ستاره» برای مقام نخستوزیری انتخاب شد و اکنون اعلام کرده که استعفا خواهد داد.
کونته پس از یک نطق طولانی در مجلس سنا گفت: «من به دوران کاری این دولت همین جا پایان میدهم و استعفای خود را به رئیسجمهوری اطلاع خواهم داد».
کونته در واکنش به اقدامات اخیر ماتئو سالوینی برای به شکست کشاندن دولت ائتلافی و برگزاری انتخابات زودرس با هدف پیروزی در آن گفت: «ایجاد بحران در دولت اقدامی غیرمسئولانه و نشاندهنده برتری دادن منافع شخصی و حزبی است.»
کونته همچنین گفت که سالوینی در نشستهای مهم سیاسی با نشانههای مذهبی حاضر شده تا از این طریق مخاطبان مذهبی را نیز به خود جلب کند در حالی که به گفته او، «لائیسیته» جزئی از ارزشهای دموکراتیک جمهوری ایتالیا محسوب میشود.
اختلافات میان دو حزب اصلی حاضر در ائتلاف حاکم ایتالیا از جناح راست افراطی در دو هفته اخیر به اوج خود رسید. ماتئو سالوینی، وزیر کشور و رهبر حزب لیگ شمال شروع کننده اختلافات در میان پوپولیست های راست گرای حاکم در ایتالیا بود. او در تاریخ ۱۷ مرداد اعضای حزب جنبش ۵ ستاره را متهم کرد که با لوایح کاهش مالیات و کاهش پروژههای عمرانی عظیم مخالفت میکنند.
مرکز حزب لیگ شمال که سالوینی رهبر آن است استان لمباردی در شمال ایتالیاست، سالوینی از زمان شروع اختلاف با جنبش ۵ ستاره تلاش کرد تا با فعالیت های انتخاباتی در جنوب ایتالیا نیز برای خود رای دهنده جمع کند. نتایج نظرسنجیها حزب لیگ را اندکی بالاتر از جنبش ۵ ستاره نشان می دهد.
سالوینی بر اساس همین نظرسنجیها امیدوار است که بتواند در انتخابات زودهنگام بعدی که در پاییز امسال برگزار میشود به پیروزی دست یابد و ظاهرا قصد دارد نخست وزیر بعدی ایتالیا باشد.
اختلاف میان دو حزب حاضر در ائتلاف حاکم ایتالیا بر سر لوایح گوناگون که به بیاعتمادی و ناامنی برای سرمایهگذاری در این کشور منجر شده، تاکنون ۵ میلیارد یورو خسارت برای دولت به بار آورده است. در این مدت اقتصاد ایتالیا روند نزولی را طی کرده است.
این در حالی است که ایتالیا هم اکنون با مشکل بدهیهای سنگین خارجی روبروست. ایتالیا با حدود ۲.۳ تریلیون یورو یکی از بالاترین رقمهای بدهی در بین کشورهای دنیا را دارد. نرخ بدهیهای این کشور یعنی نسبت بدهی به قدرت اقتصادی بیش از ۱۳۲ درصد در سال ۲۰۱۸ بود که بالاترین میزان در بین ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا بعد از یونان محسوب میشود.
چندی پیش «ماتئو رنزی»، رئیس سابق حزب دمکرات ایتالیا که همچنان از نفوذ بالایی در درون این حزب چپ میانه برخوردار است، اعلام کرد که بازگشت به صندوق های رای در زمانی که دولت در حال تنظیم و تهیه بودجه سال ۲۰۲۰ است نوعی دیوانگی به شمار می رود.
در سال های اخیر رشد راستهای افراطی در بسیاری از کشورهای قاره سبز، جهان را نگران کرده است. این احزاب مخالف سیاست های مهاجرتی و اتحادیه اروپا هستند.
بر اساس گزارشی که توسط موسسه نظرسنجی «YouGov» منتشر شده، ۴۳ درصد از شهروندان هشت کشور اروپایی از جمله ایتالیا، رشد احزاب راست افراطی را به عنوان یک تهدید به شمار میآورند.
دولت پوپولیست و راست افراطی ایتالیا به شدت مخالف سیاست های مهاجر پذیری بود در سپتامبر ۲۰۱۸ دولت ایتالیا یک فرمان امنیتی را که بسیار مورد انتقاد قرار داشت، صادر کرد. با این حکم اخراج پناهجویان و سلب تابعیت ایتالیا از مهاجران ساده تر شد. سالوینی، در صفحه فیس بوکش نوشت که این حکم «قدمی است رو به جلو برای امن تر ساختن ایتالیا».
بسیاری از تحلیلگران شخصیت ماتئو سالوینی را به دلیل نشانه هایی که در سخنان و عمل از خود بروز می دهد یک فاشیست بالقوه و یک تهدید جدی در ثبات اتحادیه اروپا می دانند. فاشیسم در اوایل قرن بیستم در دانشگاه میلان به عنوان یک ایده در اندیشه سیاسی ظهور کرد، جیوانی جنتیله را بنیان گذار این ایده می دانند، این ایده به سال ها دیکتاتوری مخوف بنیتو موسیلینی منجر شد.
اگر حزب لیگ شمال بتواند در انتخابات آتی ایتالیا برنده شود قطعا قوانین در مورد پناهجویان سخت تر خواهد شد. نگرانی های شدیدی نسبت به آشفتگی سیاست ایتالیا وجود دارد. یک دولت جدید به رهبری متئو سالوینی در این کشور میتواند رویکرد ضد اتحادیه اروپا و سیاست های مهاجرتی اتخاذ کند.