تهران- ایرنا- رئیس کل سازمان نظام پزشکی نوشت: هشدار می‌دهم که در پیش گرفتن روش تخریبی و خدشه در اعتماد مردم به پزشکان‌ پیامدهای بسیار ناگواری برای مردم دارد. طبابت امری خطیر است و طبیب برای انجام وظیفه بسیار حساس خود نیاز به آرامش روان و به دور از هیاهوی غوغاسالاران و عوامفریبان دارد.

به گزارش سازمان نظام پزشکی، محمدرضا ظفرقندی روز پنجشنبه در یادداشتی به مناسبت روز پزشک نوشت: هر سال در اولین روز شهریور همزمان با سالروز تولد ابن سینا دانشمند، پزشک و فیلسوف بزرگ تاریخ، جامعه ایران «روز پزشک» را برای بزرگداشت این کسوت مقدس و این مسند ارجمند، پاس می دارد. تاریخ جهان و به ویژه تاریخ کهن این سرزمین گواهند که جایگاه منیع حرفه پزشکی همواره مورد احترام و تکریم بوده و هست. تا جایی که شاهدیم زمانی که به جبر تاریخ آرام آرام راه علومی چون فلسفه و پزشکی جدا می شد؛ عنوان برازنده «حکیم» را طبیبان به میراث بردند. شاید راز این تکریم تاریخی این باشد که طبیبان ایرانی در گذار از قرون و اعصار هماره از مردم و با مردم بوده اند.

وی ادامه داد: شاه‌بیت پزشکی ایرانی نه نظریه های طبی تاریخی، بلکه «مردمی» بودن آن و تلاش در اصلاح و سامان بخشیدن به امور اجتماع است. جالب اینکه ابن سینا خود نماد این همت تاریخی است. تلاشی که در همه برهه‌های مهم تاریخ معاصر ایران از انقلاب مشروطه تا دفاع مقدس عیان و آشکار است. به هر حال اینجانب نیز فرصت را غنیمت می‌شمرم و بهترین تبریک ها را نثار همراهان و همکاران عزیزم می کنم که در هر زمان و در چهارگوشه این سرزمین پهناور از سواحل سرسبز دریای خزر تا سواحل و جزایر صمیمی خلیج همیشه فارس، از کویر سوزان سیستان و بلوچستان و کرمان و خراسان بزرگ در شرق تا شهرها و روستاهای صعب العبور زاگرس در غرب، از دشت‌های ارس باران و آذربایجان زیبا تا خوزستان مقاوم و استوار، از شیراز جنت تراز تا اصفهان نصف جهان، از ترکمن صحرا تا کویر مرکزی ایران، به همه ساکنان این سرزمین عزیز از جمله مهاجرین ارجمندی که میهمان مردم ایران هستند از هر قومیتی همدلانه خدمت می رسانند. امروز اینجانب به عنوان نماینده منتخب جامعه پزشکی ایران بیش از این که قصد تکریم و تقدیس همکارانم را داشته باشم، به دلیل جفاهای روزافزون و فشارهای ناروایی که در حق این قشر عزیز و پیشرو به ناحق اعمال می شود؛ لازم می دانم مواردی را بازگو و همه را به تفکر و تامل در این موارد دعوت و قضاوت را به وجدان عمومی واگذار می کنم.

ظفرقندی نوشت: حرفه پزشکی امروز در معرض حملات همه جانبه است. یک روز طرحی غیرکارشناسی و جهت‌دار برای افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی رونمایی می‌شود، بدون این‌که به زیرساخت‌های لازم برای چنین کاری توجه گردد. انگار که ارائه کنندگان نمی‌دانند یا نمی‌خواهند بدانند که تربیت پزشک بدون استانداردهای آموزشی قابل قبول جان مردم را در معرض خطر قرار می‌دهد.

وی افزود: روزی دیگر با پیشنهاد دستورالعملی برای استفاده از اعضای بدن محکومان به اعدام برای پیوند به بیماران نیازمند جامعه پزشکی را دچار تنش و التهاب می کنند که خوشبختانه با واکنش قوی و یکپارچه جامعه پزشکی و پیوند اعضای کشور مواجه شد. به زعم اینجانب این مورد نمونه ای بود از حساسیت درست و دقیق جامعه پزشکی در مورد موضوع بسیار مهم استقلال حرفه ‌ای که نشان داد پزشکان بر اساس یک سنت تاریخی نسبت به آنچه که در بیرون مطب ها و بیمارستان ها و اتاق عمل ها، اما مرتبط با فعالیت حرفه ایشان اتفاق می افتد، بی تفاوت نبوده و نیستند و آنچه را که بر خلاف اخلاق حرفه ای خود بدانند از طرق قانونی و مدنی پیگیری می کنند. در همین مورد هم واکنش منطقی و یکپارچه جامعه پزشکی که مبتنی بر استدلال های اخلاقی دقیق بود پیامد مورد نظر را به بار آورد و مورد پذیرش مسئولین محترم قوه قضائیه قرار گرفت.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی نوشت: شاید از همه دردناک‌تر حملات برخی کارشناس نماها است که متاسفانه با ارائه آمار و اطلاعات مغلوط، در شرایطی که فشار اقتصادی مردم عزیزمان را تحت تاثیر قرار داده است، با جوسازی تلاش می‌کنند که جامعه شریف پزشکی را افرادی ‌عافیت طلب و مال اندوز جلوه دهند. البته این افراد به خوبی می دانند که از یک طرف آنچه که در مورد درآمد پزشکان می گویند در قریب به اتفاق موارد درست نیست. از سوی دیگر وجود یک درآمد مناسب برای افرادی که از نخبه ترین اقشار جامعه بوده و در عین حال سال‌ها علاوه بر تلاش و تحمل سختی های زیاد در دوره های آموزشی خود شامل کارآموزی، کارورزی، دستیاری تخصصی و فوق تخصصی سخت ترین شرایط کاری و زندگی را تحمل نموده اند، و در میانسالی ممکن است بتوانند درآمد قابل قبولی داشته باشند، خلاف انصاف و عدالت نیست. ضمن اینکه جامعه پزشکی شاید تنها گروهی باشد که در ازای این آموزش ها ملزم می شود در چهارچوب طرح نیروی انسانی سال ها در دورافتاده ترین و محروم ترین مناطق کشور و دور از خانواده خدمت کنند. این در حالی است که در شرایط طرح از مزایای قانون تبعیت از همسر برای انتخاب محل طرح خود نیز محروم هستند.

وی ادامه داد: خواسته من از نخبگان علوم انسانی و به ویژه جامعه شناسان عزیز این است که با نگاه علمی و فنی بر این مسائل نور بتابند تا مانع عوام فریبی معدودی افراد شوند. اینجانب هشدار می دهم که در پیش گرفتن روش تخریبی توسط این‌گونه افراد و خدشه در اعتماد مردم به پزشکان‌شان پیامدهای بسیار ناگواری برای مردم دارد. طبابت امری خطیر است و طبیب برای انجام وظیفه بسیار حساس خود نیاز به آرامش روان و به دور از هیاهوی غوغاسالاران و عوامفریبان دارد. تحت فشار و هجمه قراردادن پزشکان مصداق بارز «کسی بر سر شاخ بن می برید» است.

ظفرقندی افزود: آمار تکان دهنده از مهاجرت پزشکان و فارغ التحصیلان جوان شاهدی بر این مدعا است. در حالی که درهای بازار کار کشورهای پیشرفته دنیا به روی این نخبگان باز است و در آنجا قدر می بینند و در صدر می‌نشینند. پیامد خطرناک دیگر بدبین شدن مردم به طبابت علمی و رو آوردن برخی از آن‌ها به سودجویانی است که هر روز در شکلی ادعای درمان‌گری می‌کنند و هر چه بتوانند را دستاویز سودجویی خود قرار می‌دهند. تا جایی که گاه دین و اعتقادات مذهبی مردم با عناوینی چون طب اسلامی روشی برای مدعیان دروغین درمانگری می‌شود و تا جایی که بر اساس اوهام خود اولیه‌ترین الزامات سلامت جامعه از جمله واکسیناسیون کودکان بی گناه را به خطر می‌اندازند.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی خطاب به پزشکان بیان کرد: همکاران عزیز، سازمان نظام پزشکی خانه شما و متعلق به تک تک شما است. نمایندگان شما در همه سطوح از هیات مدیره شهرستان‌ها تا شورای هماهنگی استان‌ها، مجمع عمومی، شورای عالی نظام پزشکی در کنار کارکنان خدوم و تلاشگر سازمان در سراسر کشور بر خود فرض می‌دانند که با تمام وجود از جایگاه و عزت جامعه پزشکی دفاع کنند. این دفاع مستلزم حمایت و حضور مستمر همگی شما در کنار نمایندگان‌تان است. کمترین انشقاق و اختلافی مغرضان و نادانانی را که کمر به تخریب جایگاه حرفه مقدس پزشکی بسته اند، جری‌تر می‌کند. از این رو جامعه پزشکی ایران بیش از پیش نیازمند وحدت، تعامل و گفت‌وگو است.

وی ادامه داد: پزشکان امروز که میراثدار نیاکان گرانقدر گذشته خویشند با هر سلیقه اجتماعی و سیاسی باید حول محور علم و هنر پزشکی و اخلاق حرفه ای گردهم آیند و از «استقلال حرفه ای» خود دفاع کنند. این راه اما علاوه بر تلاش برای انسجام درونی، مستلزم تعامل مدام و گفت‌وگوی سازنده با مردم است. مردم عزیزی که همواره قدردان ما بوده اند و عزت امروزمان مدیون نگاه احترام آمیز و سپاسگزار آنان است. از سوی دیگر استفاده به جا از روش‌های خودتنظیمی و خودپالایشی که در چهارچوب قانون به خود پزشکان محول شده است، بهترین فرصت برای اصلاح اشکالات و کاستی‌ها است. اصلاح کاستی‌ها یک سازمان نظام پزشکی قوی و با پشتوانه همه اعضای حرفه را می‌طلبد. اینجانب دست یاری به سوی همه شما دراز می کنم و معتقدم علاوه بر نقش سازنده تک تک اعضای حرفه، نقش انجمن های پزشکی و رسانه های مرتبط در این مهم بسیار تعیین کننده است.

معین: پزشکان قدر اعتماد مردم  را بدانند

مصطفی معین، ئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور نیز در یاداشتی به مناسبت روز پزشک نوشت: در همه کشورها، اعتماد مردم مهمترین پشتوانه نظام سلامت بوده و بی‌اعتمادی آنها نیز بیشترین آسیب را به سلامت عمومی وارد کرده و می‌کند، واقعیتی که در توان درک و تشخیص افراد ناآگاه نیست

 وی افزود: روز پزشک را که به نام نامی ابن سینا، طبیب و فیلسوف و حکیم بزرگ ایران و جهان نام نهاده اند، به جامعه فرهیخته و خدوم پزشکی کشور تبریک و تهنیت می‌گویم. از دیدگاه قرآنی، این توفیق و افتخار به پزشکان اختصاص یافته است که پیوند دهنده اراده الهی با شفای بیماران باشند. همین رابطه معنوی است که قداست دانش طب، اعتماد به دم مسیحائی طبیب و اثربخشی امر طبابت را از دیرباز تا این زمان به همراه داشته است.

معین ادامه داد: اطمینان دارم که علی‌رغم سوءتدبیر صدا و سیما و کژاندیشی برخی عناصر غیر مسئول و نا آگاه در جهت سلب اعتماد عمومی از جامعه پزشکی، همین انگیزه های عاشقانه و تعهد الهی برای خدمت به انسان های دردمند و پاسداری از سلامت مردم ادامه خواهد یافت. در همه کشورها، اعتماد مردم مهمترین پشتوانه نظام سلامت بوده و بی اعتمادی آنها نیز بیشترین آسیب را به سلامت عمومی وارد کرده و می کند، واقعیتی که در توان درک و تشخیص افراد ناآگاه نیست.

وی بیان کرد: سوگند خورده‌ایم که بر پایه اصول اخلاق پزشکی، منافع و حقوق بیماران و سلامت جامعه را در همه شرایط مقدم بداریم، با دردمندان و بی پناهان همدلی کنیم، با تکریم و احترام به بیماران عزت نفس ایشان را بالا ببریم، با آنان صداقت و شفقت داشته و دفاع از حق سلامت و برخورداری از جامعه سالم برای آحاد شهروندان را از جمله مسئولیت های خود بدانیم. امیدوارم در این مسیر خوش فرجام، با حفظ انسجام، نشاط و مشارکت مدنی بتوانیم به رسالت‌های انسانی اجتماعی و اخلاقی خود ادامه دهیم. دست خدا باشما و قدرشناسی و دعای مردم بدرقه راهتان باشد.