دهلی نو-ایرنا- مسلمانان روهینگیا با درخواست از دولت میانمار جهت تامین امنیت و احیای حقوق شهروندی خود، حاضر به بازگشت به کشور میانمار نشدند.

نشریه " هندو" گزارش داد: تلاش جدید بنگلادش و میانمار برای بازگشت مسلمانان روهینگیا در روز جمعه با شکست روبرو شد زیرا هیچ پناهجوی روهینگیا حاضر به انتقال خود به میانمار از طریق اتوبوس های دولتی بنگلادش نشده است.

خالد حسین مسوول اردوگاه آوارگان تکناف گفت: ما از صبح برای انتقال پناهجویان در منطقه حضور یافته ایم. اما هیچکس حاضر به بازگشت نشده است. جدید ترین تلاش بنگلادش و میانمار برای بازگشت مسلمانان روهینگیا پس از شکست این طرح در ماه نوامبر سال ۲۰۱۷ انجام می شود.

ماه گذشته یک هیات بلند مرتبه میانماری با سفر به بنگلادش با رهبران روهینگیایی دیدار کرد و در پی آن  وزارت امور خارجه بنگلادش اسامی ۲۲ هزار نفر از پناهجویان  روهینگیا را به دولت میانمار تحویل داد که  این کشور فهرست ۳ هزار و ۴۵۰ نفر را برای بازگشت تایید کرد.

 مسلمانان روهینگیا پیش از آغاز طرح بازگشت به میانمار اعلام کردند که تا زمانی که امنیت آنها تامین نشود و دولت میانمار با اعطای حقوق شهروندی به اقلیت روهینگیا موافقت نکند، آنها به میانمار باز نخواهند گشت.

نور اسلام یک پناهجوی روهینگیا دراین زمینه گفت: بازگشت به میانمار امن نیست.

یک مقام سازمان ملل در بنگلادش گفت: ما هنوز نتوانسته ایم رضایت خانواده های روهینگیا را جلب کنیم.

سازمان ملل تاکید کرده است که بازگشت مسلمانان روهینگیا باید به صورت اختیاری انجام شود.

محمد عبدل کلام مسوول مهاجران بنگلادش گفت: داکا کاملا آماده بازگشت مسلمانان روهینگیا است. تمهیدات امنیتی در اطراف اردوگاه های روهینگیا افزایش یافته است تا از خشونت جلوگیری شود.

روز یکشنبه 25 آگوست دومین سالگرد  بحران روهینگیا محسوب می شود. بنگلادش و میانمار در 25 ماه نوامبر ۲۰۱۷( 4 آذر 1396) یک توافق نامه برای بازگشت پناهجویان روهینگیا به خانه های خود در راخین امضا کردند.

بر اساس این توافق روند بازگشت مسلمانان روهینگیا به تدریج انجام خواهد شد درحالی که دو کشور باید امنیت، سلامت و کرامت آنها را تامین کنند.

اما این توافق به دلیل فراهم نشدن شرایط مناسب از سوی دولت میانمار اجرایی نشده است.

ماه گذشته شیخ حسینه نخست وزیر بنگلادش اعلام کرد که مسئولیت تاخیر در بازگشت  روهینگیایی ها به میانمار بر عهده دولت میانمار است  و این کشور قصد ندارد بار دیگر از این آوارگان استقبال کند.

مسلمانان روهینگیا خواهان بازگرداندن دارایی های خود و مجازات عاملان قتل عام خانواده های خود توسط دولت میانمار هستند.

بسیاری از مردم میانمار روهینگیایی‌ها را مهاجرینی غیرقانونی می‌دانند و لذا این مردمان از تبعیض‌هایی که علیه‌شان روا می‌رود در رنج هستند. دولت میانمار با روهینگیایی‌ها همانند مردمانی فاقد ملّیت و بی‌خانمان برخورد می‌کند و به آنها تابعیت نمی‌دهد. روهینگیایی‌ها با محدودیت‌های شدیدی مواجه هستند؛ از جمله محدودیت در جابجایی، دسترسی به امکانات پزشکی و آموزشی.

به گفته مقامات بنگلادشی از ماه اوت( مرداد) سال ۲۰۱۷ نزدیک به 750 هزار مسلمان روهینگیا وارد بنگلادش شده اند درحالی که پیش از این حدود ۴۰۰ هزار نفر از مسلمانان روهینگیا در مناطق مختلف بنگلادش زندگی می کردند.

هم اکنون قریب به یک میلیون نفر از مسلمانان  آواره روهیگنیایی در اردوگاه های مهاجران در منطقه "کاگس بازار" بنگلادش حضور دارند. نزدیک به ۶۸۸ هزار نفر از این تعداد پس از آغاز دور جدید خشونت ها در میانمار در اواخر ماه اوت سال گذشته به بنگلادش وارد شده اند.