اصفهان - ایرنا - مدیر دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای اصفهان گفت: اجرای آمایش سرزمینی و ارزیابی دقیق آب های سطحی و زیرزمینی و به منظور شناسایی محدوده ها و نقاط آلوده کننده منابع آبی ضروری است.

مسعود سیدی پور روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: منابع آبی به ویژه منابع تامین کننده آب آشامیدنی مشتمل بر سطحی و زیرزمینی از اهمیت بالایی برخوردارند و باید همواره کیفیت و سلامت آن ها مورد تایید باشد که این امر نیازمند آمایش دقیق سرزمینی و بررسی کامل نقاط و محل های پرخطر از حیث آلودگی هاست.

وی افزود: وجود محل های دفن زباله در نزدیکی آبراه ها به دلیل روان شدن آب های آلوده و شیرآبه ها به سمت آبراه ها مشکلاتی را ایجاد می کند و نیاز است که در این باره چاره اندیشی شود.

مدیر دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای اصفهان خاطرنشان کرد: هر گونه بهره برداری از معادن و احداث کارخانه ها و دیگر اماکن باید با احتساب حریم استاندارد و قانونی از آبراهه ها و سفره های آب زیرزمینی باشد تا مشکلی برای این منابع مهم آبی رخ ندهد.

سیدی پور تصریح کرد: تعیین حریم کیفی آب منطقه ای شامل چاه، قنات، چشمه و دیگر موارد بیشتر در مورد منابع آب آشامیدنی کاربرد دارد و به منظور جلوگیری از آلودگی منابع آبی زیرزمینی، حریم و مناطق حفاظتی در اطراف آن لحاظ می شود.

وی ادامه داد: برای مثال حریم بهداشتی در اطراف چاه ها شعاع ۲۵ متر است به این معنا که تمام فعالیت هایی که مستقیم با تامین آب در ارتباط است نباید در این فاصله انجام داد.

مدیر دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای تاکید کرد: برخورداری از منابع آبی پایدار و سالم نیازمند مشارکت دستگاه های مرتبط است و باید همکاری ها را برای این موضوع افزایش داد.

 ۸۳ درصد از جمعیت استان اصفهان در حوضه آبریز زاینده رود ساکن هستند، در حوضه های منطبق بر هفت حوضه آبریز کشور تحت نظارت شر کت آب منطقه ای اصفهان، ۲۲ محدوده مممنوعه عادی و بحرانی ثبت شده است.

زاینده رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی بویژه زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش می‌ رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد. 
این رودخانه در سال های به دلیل سو مدیریت، تغییرات اقلیمی، خشکسالی های متوالی، تراکم جمعیت و برداشت های بی رویه به یک رودخانه فصلی تبدیل شده است و در پایین دست بخصوص در فصول گرم سال با خشکی مواجه می شود.

هم اکنون ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار حلقه چاه در کشور وجود دارد که ۴۰ درصد از آنها غیر مجازاست و چاه‌های فراوان هرساله مقادیر زیادی از آب‌های زیرزمینی را استخراج می کنند.

 در استان اصفهان افزون بر ١۶ هزار و ٨٠٠ چاه غیر مجاز وجود دارد، ۹ هزار و ۵۰۰ حلقه از آنها فعال است و سالانه ۴۳۲ میلیون مترمکعب آب برداشت می‌کنند.

حجم کسری سالانه آب‌های زیرسطحی حدود ۶٠٢ میلیون متر مکعب است و طی ۲۰ سال گذشته بالغ بر ۱۲ میلیارد مترمکعب کسری آب زیرزمینی گزارش شده است.

۶۰۲۰/۶۰۲۶/