تهران- ایرنا- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اقتصاد دارو در حال حاضر آشفته‌ترین بخش اقتصاد سلامت است. تنگناهای صنعت داروسازی را می‌دانم و در جریان هستم که در سال‌های گذشته صنعت داروسازی به شدت لگدمال واردات شد.

سعید نمکی روز دوشنبه در اختتامیه هجدهمین همایش سالیانه انجمن علمی داروسازان ایران در سالن همایش‌های رازی تهران افزود: اگر اقتصاد داروخانه هنوز به گونه ناگواری می‌چرخد، همین چرخش اقتصاد فعلی هم با از خودگذشتگی انجام می‌شود. داروسازی کشور در همه قسمت‌ها دچار گرفتاری است و شاید بتوان گفت تنها بخشی که تاکنون سود معقول برده، بخش واردات است.

وی ادامه داد: هرگز تقاضای کار خصوصی نکردیم، اما همواره پشتیبان بخش خصوصی هستیم و فکر می‌کنم باید از بخش خصوصی حمایت کنیم تا از بحران عبور کنیم. تمنای من این است که خیلی صادقانه مشکلات را حل کنیم.

نمکی بیان کرد: اگر صنعت داخل لگدمال واردات شود، بیش از ۴۰ میلیارد دلار برای مصرف دارویی کشور به ارز نیاز داریم. امروز ۱.۲ درصد از تولید ناخالص ملی کشور صرف دارو می‌شود. در کشورهای پیشرفته این عدد بین ۰.۶ تا ۰.۷ از تولید ناخالص ملی است. چطور می‌توان هم داروهای اساسی را به مردم رساند و هم سهم از تولید ناخالص ملی را تامین کرد؟

وی افزود: باید با یکدیگر هم قسم شویم تا فصلی نو در داروسازی کشور را باز کنیم. زیرا نمی‌توان با راهکارهای گذشته، داروسازی آینده کشور را اداره کرد. همواره اعتقاد به تغییر و تحول دارم و نباید در یک نقطه ایستاد تا ذوب شد.

داروساز این کشور هرگز مافیا نبوده است

وزیر بهداشت گفت: اگر وزیر نارنجک به خود می‌بندد و زیر تانک فساد می‌رود، برای این است که کارخانه‌های داروسازی خراب نشود و به داروسازان نگویند مافیا. زیرا معتقدم داروساز این کشور هرگز مافیا نبوده و نخواهد بود. امکان ندارد داروساز این کشور به مردم خود خیانت کرده یا داروی تقلبی و جعلی وارد کشور کند.

وی ادامه داد: باید دست‌های پلید و پلشت را از حرفه داروسازی بیرون کنیم و به مردم این پیام را برسانیم که داروسازان برای سلامت مردم جان فشانی می‌کنند. همه باید بدانند آن‌که به مردم خیانت می‌کند، درون حرفه داروسازی نیست. عده‌ای سودجو و وطن فروش و ضد بشر هستند که برای بیگانگان هرکاری انجام می‌دهند و این افراد، داروساز نیستند.

نمکی بیان کرد: اجازه نمی‌دهم همکار داروساز در گوشه داروخانه بماند و یک نفر به عنوان سرمایه گذار، روی علم و دانش داروساز پا بگذارد. باید در مقابل این مسائل بایستیم و از داروسازی کشور دفاع کنیم. داروسازی همه اجزا را شامل می‌شود. چطور یک پزشک می‌تواند به صاحب داروخانه بگوید که اگر داروساز مشاوره می‌دهد، او را بیرون کن، وگرنه بیمار نمی‌فرستم؟

وزیر بهداشت افزود: در حرفه ما امکان ندارد خدا ما را تنها بگذارد و به خاطر امرار معاش، هر غیرحقی را تحمل کنیم. همه تلاشم را می‌کنم تا پاکیزگی و اعتماد جامعه به داروسازان مخدوش نشود. جامعه داروسازی کشور شریف‌تر از آن است که سودجویی و پلیدی به آن ورود کند. داروسازان مثل کوه ایستادند تا جلوی فساد خارج از این حرفه را بگیرند.

باید عزت واقعی داروسازان برگردد

نمکی گفت: در سازمان غذا و دارو که یکی از ترمزهای داروسازان بود، همکار عزیزی را آوردم و بعد دوباره دست به تغییر زدم. اگر دکتر شانه ساز را به این سازمان آوردم، به این علت بود که به شرافت این مرد ایمان داشتم. روز اول به دکتر شانه ساز گفتم که اول چند چیز می‌خواهم. اول اینکه گره‌ها از پای داروسازان باز شود و داروساز از دارو فروشی نجات پیدا کرده و عزت واقعی داروسازان برگردد. حتی گفتم به مردم بگویید داروسازان یکی از شریف‌ترین حرفه‌های این کشور را دارند.  گفتم حق ندارید گره‌ای بر گره‌های قبلی اضافه شود یا مردم در پیچ و خم بروکراسی گرفتار شوند.

وی ادامه داد: اگر حس کنم هر مدیر عالی رتبه در سازمان غذا و دارو بی جهت با کسی حسادت دارد یا بی جهت از کسی دفاع می‌کند، تردید نکنید حتی نیم ساعت اجازه نمی‌دهم به کار خود ادامه بدهد. روز اول پرونده‌ای از یک شرکت برای ما آوردند که در ذهن ما خیلی خوش‌نام نبود و گفتم که این شرکت حقش نیست جریمه شود. گفتم اگر می‌خواهیم خدا دست ما را بگیرد، نباید با پیش داوری با مردم برخورد کنیم و اگر گوشه‌ای از حق لگدمال شود، خدا دست ما را رها می‌کند. کاری نداریم تا دیروز چه کسی از رانت استفاده کرده یا نکرده است و اگر کسی درست عمل کرد، باید به او کمک کنیم. حتی اگر در اتاق فکری که ایجاد شده علیه من مطلب بنویسند، عیبی ندارد، اما باید بر حق رفتار کنیم.

وزیر بهداشت بیان کرد: باید کینه‌ها و بغض گذشته را کنار بگذاریم. باید قلب‌های خود را از کینه و نفرت خالی کنیم.

داروسازان نبودند، نظام سلامت تعطیل بود

وزیر بهداشت اظهار داشت: داروسازان در سال‌های پس از انقلاب دستاوردهای زیادی داشتند و اگر بخواهیم برای فعالان حوزه سلامت سهمی قائل شویم و با وجود تفکر پزشک محور، اگر داروسازان نبودند، نظام سلامت یقینا تعطیل بود. با رفتن شرکت‌های چند ملیتی در کشور که در اوج بودن آنها ما ۲۵ درصد داروی مورد نیاز را در داخل کشور می‌ساختیم و سپس با ایجاد طرح ژنریک و توسعه صنعت داخل و استقرار دل‌سوزانی پشت میز داروخانه‌های کشور، اتفاق عظیمی با عنوان بی‌نیازی از واردات دارو و گام به سمت خودکفایی اتفاق افتاد.

وی افزود: امروز حرکت نابخردانه علیه بشریت توسط دولت آمریکا به واسطه تحریم‌ها اتفاق افتاده و پایداری مردان و زنان کشور در حوزه‌های مختلف از جمله داروسازی وجود دارد تا از بیگانگان بی‌نیاز باشیم.

نمکی گفت: این افتخار است که رئیس جمهوری میان همه گزینه‌ها به یکی از همکاران داروساز اعتماد کرد تا در اوج گرفتاری‌های ناشی از تحریم و مشکلاتی که به خاطر عدم توجه به ابعاد اقتصادی طرح تحول سلامت، سنگلاخ‌های غیرپیمودنی ایجاد شده، مشغول به کار شویم. این نقطه دل‌گرمی جامعه داروسازی است، اما روزگار خطیری آغاز شده که اگر نتوانیم این سنگلاخ پر دغدغه را به درستی بپیماییم، شاید پرونده بر مسند نشستن یک داروساز برای تاریخ این مملکت برای همیشه بسته خواهد شد.