با تغییر سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه تازه التاسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از سوی رئیس جمهور آرزوی چندین ساله بسیاری برآورده شد؛ اما همچنان این تغییر، مخالفان جدی و سرسختی نیز دارد.
موافقان می گویند با تغییریافتن به وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نظارت جدی بر روی این سازمان به وجود می آید، وزیر مربوطه در خصوص عملکردش باید پاسخگو باشد در حالی اگر این مجموعه بصورت سازمان اداره شود نظارت درست و دقیقی بر آن وجود ندارد.
منوچهر جهانیان رئیس دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ در نشست وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که در گالری هنر و پژوهش برگزار شد، موافق تبدیل شدن سازمان به وزارت است و وزارت شدن را مثبت ارزیابی کرد و افزود: بررسی در مورد کشورهایی که سالانه پذیرای میلیونها گردشگر بوده، نشان میدهد آنها با داشتن وزارتخانه در این خصوص توانستند، موفقیتهایی زیادی در جذب گردشگر داشته باشند.
وی توازن میان سه بخش را یکی دیگر از مواهب وزارت شدن دانست و گفت: نگاه متوازن، علمی و جامعنگر به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می تواند تاثیرگذار باشد.
جهانیان تشکیل کمیسیون تخصصی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مجلس شورای اسلامی را یکی دیگر از موارد مهم در این زمینه دانست و گفت: اختصاص بودجه و نظارت برای سه بخش از سوی نمایندگان مجلس یکی دیگر از موارد است.
وی بکارگیری نیروی متخصص و کارشناس در بدنه وزارتخانه را ضروری خواند و گفت: ما هم اکنون شاهد فارغ التحصیلان خوبی در بخش میراث، صنایع دستی و گردشگری هستیم.
جهانیان درباره توسعه توزیع سفر در کشور گفت: این امر می تواند به افزایش نشاط اجتماعی و همچنین توانمندسازی جوامع محلی و معرفی مناطق کمتر شناخته شده کمک کند.
وی معرفی مونسان از سوی رئیس جمهور برای مدیریت این وزارتخانه را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با توجه به زمان باقی مانده و همچنین شناخت وی از وزارتخانه، مونسان فرد مناسب ارزیابی می شود.
جهانیان گفت: اگر قرار بود فرد جدیدی معرفی شود که سابقه و تجربه کار در این وزارتخانه را نداشت، مشکلات زیادی پیش می آمد.
وی گفت: در زمان کنونی برای برون رفت از تحریمها، گردشگری می تواند عامل مهمی باشد که البته نیازمند تعامل بهتر با دیگر کشورها و بکارگیری نیروهای علمی و تخصصی است.
ناصر مشهدیزاده مدیر پیشین و فعال این حوزه اما تبدیل سازمان به وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را با وجود رفع نشدن مشکلات بی تاثیر و بی فایده دانست و گفت: معاونتهای سازمان میراث فرهنگی، صایع دستی و گردشگری با یکدیگر هیچ ارتباطی نداشتند و هر کدام از آنها به صورت خودمحور اداره می شدند که حالا اگر وزارتخانه نیز بشود تغییری نمیکند.
مشهدی زاده افزود: می گویند با وزارتخانه شدن میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نظارت جدی برروی عملکرد این وزارتخانه اعمال میشود؛ چه کسی قرار است این نظارت را انجام دهد؟ نمایندگانی که بیشتر دغدغههای سیاسی دارند؟ نمایندگان مجلس وقت و زمان ندارند که بتوانند روی این وزارتخانه نظارت کنند.
وی فارغ التحصیلان رشتههای مرتبط با این وزارتخانه را آماده کار عملی ندانست و گفت: بیشتر این افراد در بخش تئوری تبحر پیدا کردند و اصلا آماده کار نیستند.
مشهدی زاده منشاء این مشکلات را نبود قانون ملی برای اداره سازمان و حالا وزاتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانست و گفت: هیچ برنامه مدون ملی برای اداره این وزارتخانه وجود ندارد.
وی افزود: باید برنامهای مدون و سپس وزارتخانه تشکیل می شد ولی هم اکنون وزارتخانهای در حال تشکیل است که هیچ برنامه ملی ندارد و وقتی هیچ کدام از ایرادهای آن رفع نشده است نمی توان انتظار تغییر زیادی داشت.
مشهدی زاده درباره ویژگی های فردی که باید در راس این وزارتخانه قرار بگیرد، گفت: هدفمند و توانمندبودن، ارزشمند و نظام مند بودن از جمله ویژگیهای فردی است که قرار است در این جایگاه قرار بگیرد.
وی ادامه داد: فردی که در این جایگاه قرار می گیرد باید تحولی در وزارتخانه ایجاد و کاری کند که سه معاونت با یکدیگر نزدیک شده و همکاری کنند.
مشهدی زاده معرفی سرپرست کنونی برای این وزارتخانه را مناسب دانست و گفت: برنامه محور بودن، تاکید بر توسعه تعاملات بین المللی، تعاملات با ذینفعان سه معاونت، حمایت از فعالان و علاقمندان این حوزه باید از جمله برنامه وی در مدت وزارتش باشد.