عیسی امینی روز پنجشنبه در مراسم تحلیف ۲۴۵ کارآموز وکالت در سالن همایش های دانشگاه الزهرا گفت: حجت الاسلام مصدق فقط معاون قوه قضایی نیست و رئیس دستگاه قضا ساماندهی وکالت را به وی محول کره است. مصدق از حقوقدانان خوب در آیین دادرسی کیفری است و از طرف دیگر قوه قضاییه می خواهد با فساد مبارزه کند؛ فسادی که تنیده شده و قدرت آن وحشتناک شده و ریشه دوانده و سازمان یافته است و مبارزه با این فساد بسیار دشوار است ولی می توانیم موفق شویم و اولین کار این است که قوانین فسادزا را ممنوع کنیم.
وی افزود: فعالیت موسسات غیر مجاز حقوقی که تمام سیستم را نابود می کند، به تصویب رسیده است و ناگهان مجاز اعلام می شوند. ما عزم مبارزه را در آیت الله رئیسی دیدم و باید بگویم کسانی در این موسسات فعالیت می کنند که جزو بازنشستگان برخی سازمان ها و نهادها بوده و بسیاری از آنان حقوقدان نیستند.
امینی افزود: ما تمام قد از قوه قضاییه برای مبارزه با فساد حمایت می کنیم. چون کشورمان را دوست داریم ولی این مبارزه باید به روش خود باشد.
وکلا شیطان رجیم نیستند
امینی به بیان نکاتی از سوگندنامه وکلا پرداخت و گفت: اولین رکن سوگند، اجرای قانون است و رکن دوم، احترام به قاضی و موکل است.
وی با اشاره به سخنان معاون حقوقی قوه قضاییه و انتقاد از صدا و سیما گفت: اگر قاضی را آنگونه معرفی می کنند که آقای مصدق گفتند، ما را نیز شیطان رجیم صدا می زنند. یک روز می گویند کلاهبرداریم و اگر حال کارگردان خوب باشد می گویند پادو و یک روز هم ما را مفلوک و خائن می شمرند.
این وکیل دادگستری افزود: این صدای ملت نیست. پس صدای رسانه ملی هم نباید باشد. چون همه معتقدند وکیل و قاضی دو بالی هستند که به اجرای عدالت کمک می کنند.
وی واژه شریف در سوگندنامه را بیان کرد و گفت: شرف به معنای بزرگواری و بزرگ منشی است و لذا گاهی باید تجاهل کنیم و باید قدرت اغماض داشته باشیم.
امینی افزود: هیات مقررات زدایی در راستای این که ما شغل آفرینی کرده ایم، کانون را در وزارت اقتصاد محکوم کرده است و این هیات قصد دارد تا ما را تاجر معرفی کند. البته هیات تخصصی دیوان عدالت اداری رای داده ولی می دانیم که در هیات عمومی رد می شود.
وی سفارش هایی به کارآموزان وکالت کرد و گفت: وقتی در سوگندنامه می گوییم «کینه ورزی نکنیم» یعنی حق نداریم به خاطر مشکل شخصی وکالت کسی را بپذیریم که با طرف مقابل ما دشمن است. وکیل می تواند اعتقاد سیاسی داشته باشد ولی نمی تواند آن را در مقام دفاع اعمال کند. اگر موکل راهی زندان است نباید از عقاید وی حمایت کنیم یا او را تا زندان همراهی کنیم.
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز افزود: ما حق ورود به انتخابات را نداریم و نمی توانیم به عنوان وکیل، کار سیاسی کنیم.
۴۰ درصد وکلا بیکارند
وی با ارائه آماری گفت: در کشور بیش از ۷۵ هزار وکیل داریم و در جلسه ای که با رئیس قوه قضاییه داشتیم، اعلام کردم که ۲۲ و نیم درصد از وکلا پروانه های خود را تمدید نکرده اند و ۴۰ درصد از آنان بیکارند.
این وکیل دادگستری از برداشتن ظرفیت وکلا انتقاد کرد و گفت: برخی موسسات غیرمجاز به راه افتاده اند و می گویند که چرا باید ظرفیت داشته باشیم. کسانی که با این شیوه جلو می آیند به هیچ حدی بسنده نمی کنند و اینها نظام مقتدر را دوست ندارند.
وی با ارائه آماری از تعداد وکلای برخی کشورها مانند پاکستان یا فرانسه گفت: در این کشورها تمام خدمات حقوقی توسط وکیل انجام می شود و در پاکستان از هر ۹۶۰ شهروند یک نفر وکیل است ولی در ایران به ازای هر هزار و ۵۰ نفر یک وکیل داریم در حالی بسیاری از کارهای حقوقی توسط وکلا انجام نمی شود.
وکلا سیاست زده نیستند
جعفر کوشا نایب رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز نیز در این مراسم توصیه هایی به کارآموزان کرد و از آنان خواست تا یک نگاه ملی به مساله حقوق عامه داشته باشند.
وی افزود: کسانی که به کانون وکلا انتقادی دارند، بدانند این نهاد یک نهاد شناخته شده بین المللی و یکی از شاخصه های توسعه در نظام پایدار است.
کوشا رسالت کانون وکلا را در دفاع از منافع ملی و استقلال این نهاد برشمرد و گفت: وکیل نمی تواند وابسته باشد و اگر وابسته باشد، دیگر وکیل نیست. اگر کسانی در اندیشه های خود بخواهند یا فکر کنند که وکیل و نهاد وکالت را جزو زیر مجموعه ای قرار دهند، باید بدانند ممکن است در مقطعی موفق باشند ولی تاریخ به گونه ای دیگر درباره آنان قضاوت خواهد کرد.
وی از وکلا خواست تا «به روز باشند» و افزود: وکلا باید تخصص های لازم را به دست آورند تا بتوانند مهارت های دفاع را به خوبی کسب کنند. مثلا زبان های خارجی یکی از این تخصص هاست و در عرصه بین المللی باید از کشورمان دفاع کنیم و زمانی که به کشتی هایمان هجمه می آورند باید حقوقدانان دفاع کنند و سیاسیون و نظامیون محتاج بحث وکالتند.
این وکیل دادگستری افزود: البته ما مشکلاتی در دیوان عدالت اداری داریم ولی نگاه به وکیل را باید تغییر دهیم. یک وکیل به خارج وابسته نیست و سیاست زده هم نیست که اگر باشد، وکیل نیست.
وی خطاب به کارآموزان وکالت تاکید کرد: موسسات حقوقی غیرمجاز نباید شما را به بیگاری بکشند. البته بیکاری زیاد شده ولی متاسفانه این موسسات از وکلای جوان سوء استفاده می کنند.
کوشا گفت: بگذارید قداست وکالت باقی بماند و آزادمنشی وکیل حفظ شود و من معتقدم خود وکلا اقدام به تاسیس موسسه حقوقی کنند و یا در موسسات حقوقی مجاز فعالیت کنند.
وی تعداد حاضران در اختبار کتبی و شفاهی را ۲۶۳ نفر اعلام کرد و گفت: در مجموع هفت نفر غایب بودند و ۱۶ نفر مردودی داشتیم. ۲۴۷ نفر پذیرفته شدند که در هشتم مرداد اعلام شد و ۱۰ روز نیز برای تجدیدنظر درنظر گرفته شد.
در این مراسم از شش کارآموز که بالاترین امیتاز را در اختبار کسب کرده بوند تجلیل شد و سپس ۲۴۵ کارآموز وکالت سوگندنامه خود را قرائت کردند.