تا انتخابات ریاست جمهوری 13 آبان 1399 آمریکا، حدودا 14 ماه زمان باقی است. شرایط ایجاد شده در کارزار تبلیغات ریاست جمهوری 2020 آمریکا به گونهای پیش رفته که به جز منتقدان دموکرات، همحزبیهای ترامپ نیز از سیاستهای مخرب داخلی و خارجی او سخن گفته و به رقبایش برای انتخابات درون حزبی افزوده شده است.
اکنون اوضاع برای رئیس کاخ سفید از هر جهتی خوب نیست؛ به طور نمونه، شماری از نمایندگان مجلس نمایندگان آمریکا همچنان با توجه به اتهام پیشگیری از اجرای عدالت - که در گزارش «رابرت مولر» بازپرس ویژه پیشین پرونده روسیه متوجه ترامپ شده- استیضاح او تا پایان سال 2019 را خواستار شدهاند.
طرفداران استیضاح معتقدند که موارد متعددی در گزارش مولر، مبنای محکمی برای استیضاح رئیس جمهوری این کشور است و این اقدام تا پایان سال جاری میلادی و پیش از شروع انتخابات درون حزبی برای معرفی نامزدهای ریاست جمهوری، به فضای سیاسی آمریکا بسیار کمک خواهد کرد.
هرچند که «نانسی پلوسی» رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا و برخی دیگر از نمایندگان میانهرو این حزب با این توجیه که «افکار عمومی این کشور تمایل چندانی به استیضاح ترامپ نشان ندادهاند»، خواستار احتیاط در این موضوع شدهاند.
تاکنون دستکم 127 نفر از 235 عضو دموکرات این مجلس به طور رسمی حمایت خود را از آغاز فرایند استیضاح ترامپ اعلام کردهاند اما برای شروع این فرایند 218 رای مورد نیاز است.
** افول محبوبیت ترامپ
طبق نظرسنجی مشترک سیانان و موسسه تحقیقاتی «اساسآراس» درباره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا که هفته گذشته منتشر شد، «دونالد ترامپ» در نزد 54 درصد از آمریکاییها محبوبیتی ندارد و این مساله شانس پیروزی دوباره او را کاهش داده است.این روند نشان داده که میزان محبوبیت ترامپ در مقایسه با خرداد ماه امسال افت بیشتری داشته است.
در چرایی این روند نزولی محبوبیت ترامپ میتوان به رخدادهای دو ماه اخیر اشاره کرد، از جمله در بخش گفتمان ملی آمریکا از جمله اظهارات جنجالی ترامپ درباره چهار نماینده زن رنگین پوست کنگره، رفتار نژادپرستانه او علیه «الیجا کامینگز» نماینده آفریقاییتبار کنگره از ایالت ایرلند و اظهارات او درباره تیراندازیها و نگرانیها درخصوص افزایش احتمال رکود اقتصادی آمریکا.
میزان محبوبیت رئیسان جمهور آمریکا با انتخاب دوباره آنها ارتباط زیادی است. البته به جز این نظرسنجی، نگاهی به دیگر نظرسنجیهای انجام شده در یک ماهه اخیر، نتایج مشابهی را نشان میدهد. از جمله نظرسنجی مشترک آسوشیتدپرس و سازمان تحقیقات اجتماعی «اناوآرسی» (NORC) وابسته به دانشگاه شیکاگو که براساس آن میزان محبوبیت ترامپ به 36 درصد افت کرده است. نظرسنجی موسسه گالوپ نیز محبوبیت ترامپ را 40 درصد نشان میدهد.
براساس این گزارش، هیچ رئیس جمهوری در آمریکا با میزان محبوبیتی پایین به اندازه ترامپ نتوانسته در دور بعدی انتخابات پیروز شود.
حضور رقبای جمهوریخواه در برابر ترامپ
هرچند از ترامپ به عنوان گزینه اصلی حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 یاد میشود اما «جو والش» نماینده سابق این حزب در کنگره به طور رسمی نامزدی خود را اعلام کرد تا در دور مقدماتی از این حزب، در برابر ترامپ قرار گیرد.
والش که پیشتر در جریان کارزار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ از ترامپ حمایت کرده بود، دلیل خود برای نامزدی در انتخابات آینده را رفتارهای ترامپ بیان کرد و گفت: ما فردی نامناسب را در کاخ سفید داریم که فاقد صلاحیت برای منصب رئیس جمهوری است. او ترامپ را کودکی خواند که آمریکا از کج خلقیهایش به تنگ آمده و و اگر چند سال دیگر رئیس جمهور باشد، یک فاجعه سیاسی است.
والش از سال گذشته به منتقد سرسخت رئیس جمهوری این کشور تبدیل شده است. او به همراه «بیل ولد» فرماندار سابق ایالت ماساچوست و «مارک سانفورد» نماینده سابق، اکنون به رقبای هم حزب ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ تبدیل شدهاند.
سانفورد تاکید کرده است که ترامپ سزاوار انتخاب دوباره نیست زیرا کشور را به مسیر اشتباهی سوق میدهد.
سیاست خارجی ترامپ در صدر انتقادها
رویکردی که رئیس جمهوری آمریکا در بخش سیاست خارجی در پیش گرفته، یکی از موارد انتقادی سیاستمداران و کارشناسان آمریکایی است به گونهای که تارنمای نشریه «هیل» هشدار داده شکست سیاست خارجی ترامپ میتواند تلاشهایش را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری 2020 تهدید کند.
به نوشته این رسانه، فعالیتهای دوباره داعش در سوریه و انجام دوباره چند آزمایش موشکی در کرهشمالی آن هم در حالی که ترامپ از این دو موضوع در سخنرانی و توئیتهایش بعنوان دستاوردهای بزرگ یاد میکند، نوعی عقبگرد برای او و بهانه دادن به رقبای دموکراتش است.
رقبای دموکرات ترامپ از این مساله برای حمله به او استفاده کرده و نامهنگاری و دیدارهای نمایشی او با رهبر کرهشمالی را به سخره گرفتهاند. از جمله «کامالا هریس» نامزد انتخابات آمریکا در توئیتی نوشت: میتوانیم این را به شما بگویم که اگر رئیس جمهور شوم نامه عاشقانه با «کیم جونگ اون» رد و بدل نمیکنم.»
البته تقابل تجاری واشنگتن و پکن نیز موضوع دیگری است که ادامه تنشهای حاصل از آن بر مصرفکنندگان این کشور فشار زیادی وارد کرده و اعتراض تجار این کشور را نیز درآورده است.
ناموفق بودن مذاکرات صبح با طالبان با وجود انجام چند دور مذاکرات نیز سبب شده تا ترامپ در 14 ماه باقیمانده تا انتخابات، از هر راهی به دنبال یک پیروزی بزرگ در سیاست خارجیاش باشد؛ از این رو به شدت در به نتیجه رسیدن مذاکرات با طالبان که همراه با خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از افغانستان است، تعجیل دارد.
از نگاه «اندی کریسر» مدیر شرکت لابیگری «گلوبال نویگیتورز» که با تیم انتقالی ترامپ درباره مسائل امنیت ملی همکاری داشته، تا زمانی که موضوعهایی همچون افغانستان، کرهشمالی و دیگر مسائل سیاست خارجی حل نشده باقی مانده است، این مسائل همچنان بر کارزار تبلیغات انتخاباتی ترامپ تاثیر خواهد داشت.
ترامپ به دنبال مقصر، حمله به رسانهها و بانک مرکزی
با توجه به گزارشهای انتقادی رسانههای آمریکایی حتی شبکه فاکس نیوز که از طرفداران ترامپ محسوب میشود، رئیس کاخ سفید اینبار برای بهانهتراشی از اوضاع ایجاد شده در کارزار تبلیغات ریاست جمهوری، رسانهها را به تلاش برای تضعیف شانس او برای پیروزی در این انتخابات متهم کرد.
ترامپ در توئیتی به برخی موضوعها در رسانهها اشاره کرد و گفت مطبوعات به درستی سخنانش را تفسیر نمیکنند.
«وقتی در یک کنفرانس مطبوعاتی به آسمان نگاه کردم و به شوخی گفتم «من فرد برگزیده هستم»، به موضوع جنگ تجاری با چین اشاره داشتم، تصور نمیکردم رسانهها ادعا کنند که من «عقده مسیح» دارم...»
او در این ارتباط به انتقاد از رسانههایی همچون «سیانان» و «اماسانبیسی» پرداخت که گفتند رئیس جمهوری آمریکا خود را مسیح میداند.
بتازگی یکی از مجریان شبکه فاکس نیوز - رسانه مورد علاقه ترامپ خطاب به رئیس کاخ سفید گفته است: «نه من و نه این شبکه خبری برای شما کار نمیکنیم؛ من مثل شما هرگزحقالسکوت به یک ستاره فیلمهای غیراخلاقی پرداخت نمیکنم. خبر جعلی، خبرغلط و اشتباه است، نه آن چیزی که خوشایند شما نیست.»
ترامپ چندی پیش با توجه به برخی خبرها و نظرسنجیهای فاکس نیوز در توئیتی نوشت که این رسانه دچار تغییر شده است.
رئیس کاخ سفید با انتقاد از رسانهها اعلام کرد که آنها در حال نابود کردن شانس دوبارهاش برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سال ۲۰۲۰ هستند. وی اعلام کاهش محبوبیتش به دلیل افزایش تنشها میان آمریکا و کشورهای شرکت کننده در «گروه ۷» را اقدامی از سوی رسانههای مخالفش برای «از ریشه کندن آمریکا» دانست.
البته رئیس کاخ سفید در هفتههای اخیر با بروز برخی نشانهها از رکود اقتصادی آمریکا، حملاتش به رسانهها را افزایش داده است. او پس از افت شدید سهام آمریکا در مردادماه، مدعی شد که رسانهها با اخبار جعلی تلاش میکنند اقتصاد آمریکا را تضعیف کنند. ترامپ مدعی که این نوع اقدام رسانهها با هدف کاهش شانس انتخاب دوباره در انتخابات ۲۰۲۰ است. وی حتی در این زمینه، عامل رکورد اقتصادی در آمریکا را اقدامات رئیس بانک مرکزی این کشور دانست.
طبق اعلام تارنمای نشریه هیل، رونق بخش تولید، از جمله وعدههای ترامپ در دوران نامزدی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ میلادی بود. اکنون که با سیاستهای تجاری رئیس کاخ سفید، فضا به سمت رکود اقتصادی پیش میرود، ترامپ فدرال رزرو (بانک مرکزی) را مسئول رکود در بخش تولیدات کارخانه ای این کشور میداند.
بازده بخش تولیدات کارخانهها در آمریکا در دو فصل متوالی کاهش داشته که البته جنگ تجاری با چین، بیشترین آسیب را به آن زده است.
مواجه ترامپ با رئیس فدرال رزرو سبب شده که از احتمال برکناری «جرمی پاول» رئیس بانک مرکزی که مقام منتخب خود او بود، خبرهایی منتشر شود. منتقدان ترامپ چنین اقدامی را نقض استقلال بانک مرکزی میدانند.
پاول با توجه به سیاستهای جنگ تجاری ترامپ با چین، اعلام کرده که اقدام ضروری را برای مقابله با تضعیف اقتصاد کشور بکار خواهد بست. این رویکرد با واکنش ترامپ همراه شد که در توئیتی پاول را «دشمن» توصیف و او را با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین مقایسه کرد.
ترامپ در پیامی توئیتری، با شانه خالی کردن از مسئولیت راهانداختن جنگ تجاری با چین و نپذیرفتن پیامدهای آن بر اقتصاد آمریکا، بانک مرکزی و شرکتهای ضعیف را عامل اصلی مشکلات کنونی این کشور خواند. او در حالی نتایج جنگ تعرفهای با چین را نادیده گرفته که بتازگی تعرفه بر کالاهای چینی را از ۲۵ به ۳۰ درصد افزایش داده است.
این اقدامات سبب شده تا رشد اقتصادی آمریکا در ماه های اخیر روند رو به نزولی داشته و انتظار میرود در دو سه ماهه آخر سال جاری میلادی به زیر ۲ درصد برسد.
درآمدزایی جمهوریخواهان از منافقین
موضوع دیگری که در هفته اخیر نگاهها را به خود معطول کرد، افشاگری هفتهنامه آمریکایی «نیوزویک» درباره شماری از مقامهای این کشور است که با شرکت در نشستهای منافقین، درآمدهایی را به جیب زدهاند.
به نوشته این رسانه، «رودی جولیانی» وکیل شخصی ترامپ که ۱۳ ژوئیه (۲۲ تیر) درجمع منافقین در آلبانی سخنرانی کرد و به اعضای گروهک اطمینان داد که دولت ترامپ آن را جایگزین مناسبی برای حکومت کنونی ایران قلمداد میکند، در قبال این سخنرانی پولهای دریافت کردهاند.
همچنین «جان بولتون» مشاور امنیت ملی جنگ طلب ترامپ ۱۸۰ هزار دلار از سخنرانیهایش در نشستهای منافقین درآمد کسب کرده است.
بولتون سال گذشته بعد از اینکه در کاخ سفید پست گرفت به دلیل پروتکلهای رسمی در نشست این گروه شرکت نکرد اما در سال ۲۰۱۷ در آخرین سخنرانی خود در گردهمایی منافقین در پاریس، با اشتیاق ادعای این گروه را درباره اینکه جایگزینی جذابی برای حکومت کنونی ایران هستند، تایید کرد.
طبق این افشاگریها، بولتون برای این سخنرانی ۴۰ هزار دلار دریافت کرده است.
از دیگر مقامهای آمریکایی که برای شرکت در نشستهای این گروه پول گرفتهاند، شامل ««اندرو کارد» رئیس سابق ستاد کارکنان کاخ سفید، «مایکل موکیسی» دادستان کل سابق آمریکا، «پورتر گاس» مدیر سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، و«ریچارد میرز» رئیس سابق ستاد مشترک آمریکا.
تحولات انتخاباتی در میدان دموکراتها
هرچند دامنه اخبار و گزارشهای منتشر شده از کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا به دلیل اقدامات و فعالیتهای تخریبی ترامپ، بیشتر به آن سمت کشیده شده اما گزارشهای منتشر شده از اوضاع نامزدهای دموکرات بیانگر آن است که با وجود پیشتازی «جو بایدن» در نظرسنجیهای پیشین، پیمایشهای جدید جدید نشانگر عقب افتادن او با کسب ۱۹ درصد از آرای دموکراتها، از دو رقیب دیگر است.
طبق اعلام روزنامه نیویورک تایمز، براساس این نتایج، رقابتها بین بایدن و دو نامزد رقیبِ دارای گرایشهای ترقی خواهانه، شامل «برنی سندرز» و «الیزابت وارن» سناتورهای دموکرات در جریان است. براساس این نظرسنجیها، سندرز و وارن هر یک موفق به کسب حمایت ۲۰ درصد از رای دهندگان دموکرات شدهاند.
حمایت از بایدن از ۳۲ درصد در نظرسنجی ماه ژوئن (خرداد) دانشگاه مانموث کاهش یافته و حمایت از سندرز و وارن چند درصدی افزایش داشته است.
براساس اعلام رسانههای آمریکایی، نتایج این نظرسنجیها نشان میدهد رقابت بین نامزدهای دموکرات افزایش یافته است. حمایت از دیگر نامزدهای این حزب در مقایسه با سه نامزد یاد شده به مراتب کمتر بود.
یکی از دلایلی که برای کاهش حمایت از بایدن اعلام شده، اشتباهات کلامی در چند نوبت از سوی این نامزد دموکرات بوده است.