تهران- ایرنا- معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه باید در صنایع غذایی نگاه جدید داشته باشیم، گفت: تمرکز بر موضوع نوآوری و استفاده از ظرفیت انقلاب چهارم صنعتی رویکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سال ۹۹ است.

سعید زرندی روز یکشنبه در گردهمایی فناورانه صنایع، شرکت‌های دانش بنیان و استارت‌آپ‌های صنعت غذایی در صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: صنایع غذایی و آشامیدنی کشور جزء مزیت‌های نسبی کشور محسوب می‌شود و جزء صنایعی بوده که نسبت به بقیه کارنامه قابل قبولی دارد.

وی بیان کرد: از نظر نگاه ویژه به این صنعت به دلیل دسترسی به مواد اولیه، اشتغال‌زایی، وجود بازار داخلی و منطقه‌ای و نگاه به دانش فنی بومی، در آن پیشرفت خوبی کرده‌ایم. پتانسیل خوبی در این صنعت داریم و در خصوص غذای حلال در این صنعت صاحب برند در منطقه و آسیا شده‌ایم و همه این موارد باعث می‌شود که توجه ویژه‌ای به این صنعت داشته باشیم.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در حال حاضر  ۹هزار و ۳۰۰ مجوز در حوزه صنایع غذایی و آشامیدنی داریم که اگر به آمار سال ۹۵ مرکزآمار ایران اشاره کنیم، ۵ هزار و ۷۴۲ کارگاه فعال بالای ۱۰ نفر در این حوزه داریم و نسبت به کل صنایع  ۱۸.۰۴ درصد به صنعت غذایی اختصاص دارد.

زرندی افزود: در سال ۹۵ یک هزار میلیارد دلار ارزش افزوده این صنعت بوده است و با توجه به فراوانی که در این چند سال داشته‌ایم، در سال ۹۷ صادرات این صنعت ۹.۷ میلیارد دلار بوده است و نزدیک ۵.۰۵ میلیارد دلار واردات داشته‌ایم که شامل برنج و بیشتر دانه‌های روغنی بوده است.

وی گفت: برنج، ذرت و لوبیای سویا جزء پنج قلم اول واردات کشور هستند که حدود ۷ میلیارد دلار صرف واردات این مواد می‌شود.

زرندی ادامه داد: در حوزه صنایع غذایی باید نگاه جدید داشته باشیم، این صنعت و سایر صنایع ما به شدت در حال تغییر و تحولات جدی است، الان موضوع انقلاب صنعتی چهارم شکل می‌گیرد که نگاه جدیدی را می‌طلبد. در وزارت صنعت این فضا را شروع کرده‌ایم، باید محور سال ۹۹ وزارت صنعت تمرکز بر موضوع نوآوری و استفاده از ظرفیت انقلاب چهارم باشد.

وی گفت: ضعف جدی در همه حوزه‌های صنعت وجود دارد، اگر بخواهیم مشکلات صنایع را بیان کنیم یکی از آن‌ها را می‌توان عدم توجه به نوآوری برشمرد، برای توجه به نوآوری نیازمند تحول هستیم و این تحول را باید در نگاه حاکمیت ایجاد کرد.

زرندی بیان کرد: اولین و مهمترین اتفاق باید تغییر نگاه حاکمیت باشد، در آن نگاه جدید فضای قانون‌گذاری جدید نیز می‌طلبد.

وی در خصوص انقلاب چهارم صنعتی گفت: چهار تحول در حوزه صنعت را بررسی کردند، اولین تحول حضور بخار در صنعت بود، بعد ورود انرژی الکتریسیته و انقلاب سوم نیز ورود فناوری اطلاعات بود و ما هنوز در این سطح هستیم. از سال ۲۰۱۲ نیز دنیا وارد فضای جدید شده و از سال ۲۰۱۶ دنیا در حال ورود به چهارمین انقلاب صنعتی است، در این انقلاب بحث هم‌آوردی تکنولوژی‌ها و فناوری‌ها است.

 زرندی یادآور شد: در انقلاب چهارم اینترنت اشیاء، بیگ دیتا، پرینت سه بعدی، واقعیت افزوده و هوش مصنوعی وارد صنعت شده است و اگر کشور در این حوزه کار نکند نمی‌توانیم فاصله ایجاد شده با دنیا را پر کنیم.

زرندی ادامه داد: در همین راستا در وزارت صنعت یک محور فناوری تعریف کرده‌ایم و با سازمان گسترش و وزارت صنعت ایجاد مراکز تحول دیجیتال را در نظر گرفته‌ایم، سال ۹۸ را سال آماده‌سازی همه بخش‌ها در نظر گرفته‌ایم و سال ۹۹ اجرا خواهد شد.

وی افزود: ما باید به زنجیره ارزش توجه داشته باشیم، در آینده‌نگاری و برنامه‌ریزی باید زنجیره ارزشی مد نظر باشد. شرکت‌های کوچک و فناور دانش بنیان  ما می‌توانند نیروی انسانی و زنجیره ارزش را تامین کنند و شرکت‌های بزرگ بازار را تامین کنند، در وزارت صنعت ترکیب این دو موضوع برای ما مهم است و استفاده از دانش‌بنیان‌ها در تکمیل این زنجیره تولید می‌تواند یک تحول جدی ایجاد کند.

زرندی یادآور شد: برای استفاده از انقلاب چهارم به ویژه در صنعت غذا باید سه نگاه حاکمیت، جامعه و کسب وکار تغییر کند و ما در هر سه مورد عقب هستیم؛ اعتقاد ما این است که اگر دولت و شرکت‌های بزرگ مرزهایشان را باز کنند تا شرکت‌های نوپا و شرکت‌های نوآور وارد شوند، در بازارجهانی عقب نیستیم.