تارنمای روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز درمطلبی نوشت: با عقب نشینی امارات از اتئلاف سعودی در یمن، این کشور به باتلاق محمدبن سلمان ولیعهد سعودی تبدیل شده و او را به سمت درخواست کمک های بیشتر از واشنگتن، سوق داده است.
این روزنامه به نقل از تحلیلگران افزود: جنگ یمن پس از چهار سال، به بن بست رسیده و جنگی که بن سلمان در سال ۲۰۱۵ آغاز کرد، به باتلاقی برای خودش تبدیل شده است. خروج متحد اصلی ریاض یعنی امارات نیز شک و تردیدهایی را درباره توانایی عربستان برای ادامه این جنگ به تنهایی ایجاد کرده است.
به گفته دیپلمات های آگاه؛ بن سلمان به کمک دولت آمریکا چشم دوخته است اما به احتمال زیاد با مخالفت هایی در کنگره روبه رو شود.
عربستان با همراهی امارات، بحرین، سودان، مصر و کویت در ششم فروردین سال ۱۳۹۴ با تشکیل به اصطلاح ائتلاف عربی تجاوز خود به کشور یمن را آغاز کردند، اما ظرف پنج سال گذشته به استثنای امارات سایر همپیمانان سعودی از این ائتلاف خارج شدند و ابوظبی نیز هم اکنون از یک همپیمان قدیمی به یک دشمن رو در روی ریاض در جنوب یمن تبدیل شده است.
عربستان با هدف بازگرداندن عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن بر سر قدرت جنگ خود علیه این کشور را آغاز کرد اما تا به امروز که این جنگ در حال پشت سر گذاشتن پنجمین سال خود بسر می برد، نتوانست به این هدف خود تحقق ببخشد و سایر کشورهای تشکیل دهنده ائتلاف عربی پس از مشاهده بی ثمر بودن این جنگ در همان ابتدا خود را از آن کنار کشیدند و عربستان و امارات را در این جنگ تنها گذاشتند.
البته ابوظبی نیز به تازگی به دلیل بالا گرفتن تلفات نظامیانش و گسترش نارضایتی در میان افکار عمومی امارات و تحقق نیافتن اهداف اعلام شده برای جنگ در یمن و مجهز شدن جبهه انصارالله به موشک های دور برد و پهپادهای شناسایی و نظامی و مورد تهدید قرار گرفتن تاسیسات عمومی و زیر ساخت های امارات به ویژه بندرها و فرودگاه ها و شهر دوبی در یک چرخش روشن و آشکار شمار نیروهایش را به طور قابل توجهی در یمن کاهش داد.
تارنمای خبری آمریکایی سی ان ان نیز در تحلیلی به قلم "تیم لیستر" (Tim Lister) نوشت: به نظر درگیری دولت(مستعفی) یمن و امارات ادامه یافته و دولت یمن، امارات را به کشتن ده ها نفراز غیر نظامیان و نیروهای ارتش این کشور در حمله هوایی که توسط امارات انجام شد، متهم ساخت.
این تارنما ادامه داد: دولت مستعفی یمن مدعی است که جنگنده های اماراتی نیروهای دولتی را در بند عدن مورد بمباران قرار داده و بیش از ۴۰ نظامی و غیرنظامی را کشته اند.وزیر دفاع دولت (مستعفی) یمن اعلام کرده که در حمله دیگری که توسط امارات در استان "ابین" (Abyan)در جنوب صورت گرفت مجموع قربانیان به بیش از ۳۰۰ نفر رسید.
درهمین حال"معمر الإریانی"وزیراطلاعات دولت مستعفی یمن نیز در توئیتی عنوان کرد: امارات تلاش های دولت یمن در زمینه احیای نهادهای خود را نپذیرفته و روابط آتی بین یمن و امارات در معرض خطر قرار داد.
این شبکه تلویزیونی آمریکایی در ادامه نوشت:دولت (مستعفی) یمن که مقر آن در ریاض بوده و از آنجا هدایت می شود، اعلام داشته که اکنون نیروهای دولتی از عدن عقب نشینی کرده و از عربستان سعودی خواستار مداخله جهت متوقف ساختن چنین حملاتی که در حمایت از شبه نظامیان است، شد.
بنابراین گزارش امارات در پاسخ گفته که این حملات علیه "شبه نظامیان" در عدن صورت گرفته و اشاره ای به حمله علیه مواضع نیروهای دولتی یمن نکرد.
"مایکل نایت"(Michael Knights)ازاندیشکده "موسسه واشنگتن در امور سیاست خاورمیانه" دراین باره به سی ان ان گفت: امارات مایل به تحرکات عناصر القاعده دریمن و ارائه خدمات به این دولت نیست.امارات گروه دیگری را در عدن تحت عنوان "شورای انتقالی جنوبی"(STC)که بیشتر شهر عدن را تحت اختیار داشته و خواستار استقلال جنوب یمن می باشند، تجهیز و تحت آموزش های نظامی قرار داده است.
لیستر درادامه نوشت: اکنون این جنگ و شدت یافتن جنگ لفظی، عربستان را با دردسر دیگری مواجه ساخته است، عربستان بیش از چهار سال پیش تحت عنوان "عملیات توفان قاطعیت" و پس از آنکه انصارالله کنترل مناطق زیادی از یمن را در اختیار گرفت، در این کشور مداخله نظامی کرد.برغم این مداخله انصارالله همچنان کنترل پایتخت و مناطق زیادی از شمال این کشور را در دست دارد.
این تحلیل می افزاید:اکنون عربستان با دو چالش مواجه است، یافتن راهی برای عقب راندن انصارالله ونگاه داشتن یمن در میانه بحران بسیار سخت انسانی در حالیکه انصارالله از توانایی حملات موشکی وحملات پهپاد علیه اهدافی در داخل خاک عربستان برخوردار است و موفقیت یک حمله زمینی نظامی توسط عربستان به یمن بدور از هرگونه تضمینی خواهد بود.
وی ادامه داد: در حالی که آمریکا عربستان و امارات در جنگ یمن تامین تسلیحاتی و اطلاعاتی می کند اما خود آمریکا نگران افزایش این باتلاق است.
دراین راستا، نشریه آلمانی «اشپیگل» نیز در گزارشی با اشاره به ناتوانی سعودی ها در پیروزی در جنگ یمن و تحولات جدید این کشور خطاب به سران عربستانی و همپیمانان ثروتمند این کشور در خلیج فارس اعلام کرد که آنها نمی توانند همه چیز را با پول خود بخرند.
این نشریه آلمانی با طعنه زدن به سعودی ها و همپیمانان آنها نوشت: نمی شود همه چیز را خرید، آنچه که امروز در عدن شاهد آن هستیم به خوبی صحت این گفته را نشان می دهد.
بر این اساس حوادث اخیر در جنوب یمن بار دیگر مساله جدایی طلبان و تجزیه یمن را مطرح و شرایط وخیم این کشور جنگ زده را بیش از پیش تشدید کرده است.
روزنامه واشنگتن پست نیز در مقاله ای نوشت:تا زمانی که ایران و آمریکا با هم به تفاهم و آشتی نرسند؛ منطقه روی صلح پایدار به خود نخواهد دید و جنگ یمن به اتمام نخواهد رسید.
روزنامه واشنگتن پست هم درعین حال تلویحاً به بی نتیجه بودن جنگ یمن اشاره کرده و نوشت:تحولات یمن نشان می دهد که مداخله نظامی نه تنها به هدفش نرسیده است، بلکه هزاران غیرنظامی را هم از بین برده و بدترین بحران بشری جهان را رقم زده است.
این روزنامه، امارات متحده عربی را شریک جنگ شکست خورده عربستان در یمن دانست و ادامه داد:اماراتی ها هزاران سرباز را در یمن آرایش دادند و شهر بندری " حدیده" را تحت محاصره قرار دادند. جلوی ارسال کمکهای غذایی از طریق این بندر به مردم یمن را گرفتند و میلیون ها نفر از مردم این کشور فقیر افریقایی را در معرض خطر قحطی و گرسنگی قرار دادند.
این روزنامه آمریکایی به عقب نشینی نیروهای اماراتی از یمن اشاره کرد و این اقدام را " دیرهنگام " توصیف و یادآوری کرد: این اقدام میتواند کمک کننده به مذاکرات صلح یمن باشد.
واشنگتن پست با درج این مطلب که هیچ چشم اندازی از صلح در یمن مشاهده نمی شود"نوشت: صلح پایدار در یمن فقط وقتی احراز شدنی است که؛ کل خاورمیانه از وجود هر تنشی پاک بشود.