تهران- ایرنا- امروز در میان آرای موافق و مخالف نمایندگان مجلس شورای اسلامی، علی اصغر مونسان به عنوان نخستین وزیر میراث فرهنگی،‌ صنایع دستی و گردشگری انتخاب شد.

مجلس شورای اسلامی امروز (سه‌شنبه ۱۲ شهریور) برای بررسی صلاحیت محسن حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش و علی اصغر مونسان وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشکیل جلسه داد. در این جلسه مونسان که در مرداد ماه گذشته از سوی رئیس جمهوری به عنوان سرپرست وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تعیین شده بود توانست با کسب  ۱۶۳ رای موافق، ۸۷ رای مخالف و۵  رای ممتنع از نمایندگان مردم رای اعتماد بگیرد.

مونسان مدیری کارآمد و آشنا به مسائل گردشگری است

مطابق آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در هنگام رای اعتماد به وزرای پیشنهادی رئیس جمهوری، نمایندگان موافق و مخالف (در جمع هر کدام ۲۰ دقیقه) وقت دارند تا مخالفت و موافقت خود را با گزینه یادشده برای سمت مزبور اعلام کنند. یوناتن بت کلیا نماینده آشوریان در مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: میراث فرهنگی ریشه در گذشته های دور این سرزمین به درازای تمدن بشریت دارد و زمینه هایی را فراهم می کند تا ضمن کنترل منفی گردشگری به معرفی فرهنگ و هنر و تاریخ کشور پرداخته و موجب ورود ارز به کشور می شود که در نهایت سبب بهبود زندگی مردم و گسترش تبادلات فرهنگی خواهد شد.

وی کارنامه موفق مونسان را بررسی کرد و اظهار داشت: رشد ۵۲ درصدی گردشگران ورودی در سال ۹۷، رشد ۶۶ درصدی درآمد ارزی در این سال، افزایش ۴۰ درصدی گردشگران ورودی در چهار ماه ابتدایی سال ۹۸، طراحی برند ملی گردشگری، جلب مشارکت سازمان های متخصص بین المللی برای اجرای شش پروژه گردشگری در کشور از مهم ترین اقدامات وی است.

مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود نیز در تایید مونسان برای این سمت گفت: مخالفان مونسان به کمبود نیرو و عدم تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی در میراث فرهنگی اشاره کردند در حالی که این موضوعی است که مونسان به آن اذعان دارد. سال گذشته کل منابع در اختیار میراث فرهنگی ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است و نمی دانیم آیا این اعتبار تخصیص یافته یا خیر، سال گذشته ۶ میلیون دلار صادرات صنایع دستی داشتیم و جزو ۱۰ کشور برتر دنیا در زمینه میراث فرهنگی هستیم.

امروز صنعت گردشگری رتبه سوم اقتصاد دنیا را به خود اختصاص داده است، سال ۹۷، ۱۱ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم، ۶۶ درصد درآمدها ناشی از نوسانات ارزی بوده است.

نماینده اصفهان نیز گفت: مونسان در دو سال گذشته مدیریتی قوی با طراحی و توجه مبانی برنامه های ششم توسعه داشته است، وزارت میراث فرهنگی کاربردی اقتصادی و فرهنگی دارد و هر دو مقوله در برنامه های مونسان مورد توجه قرار گرفته است.

احمد سالک اظهار داشت: این وزارتخانه حافظ فرهنگی میراث کهن کشور ما و حافظ انقلاب است، مونسان در دوران مدیریت خود حاشیه ها را از میراث فرهنگی کاست رانت ها را کم کرد، اشتغال زایی را افزایش داد.

وی در بخش دیگری از سخنانش به آمار ارائه شده از معاونت نظارت مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: طبق این آمار اقدامات مونسان ۵۶ درصد با برنامه های مقام معظم رهبری و اسناد بالادستی تطبیق داشته و تعجب می کنم چرا برخی می گویند اقدامات مونسان با اسناد بالادستی منطبق نبوده است. ۳۲ درصد برنامه ها همسو با برنامه های سیاست های ابلاغی دولت و برنامه ششم توسعه است.

مونسان در سازمان میراث فرهنگی موفق عمل نکرد
جلال محمودزاده نماینده مهاباد در مخالفت با وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری گفت: روند تخریب آثار تاریخی و باستانی در کشور فزاینده است، در جای جای این کشور هر روز شاهد از بین رفتن آثار مختلف تاریخی و فرهنگی و کاهش تعداد گردشگران داخلی و خارجی هستیم. 

جلال محمودزاده افزود: ایران در زمان مسوولیت مونسان بدترین رتبه را از نظر شاخص رقابت پذیری سفر و گردشگری کسب کرده است، کمبود شدید نیرو در حالی که اعتبارات میراث فرهنگی و گردشگری طی ۱۰ سال گذشته چهار برابر شده است، عدم تناسب تشکیلات سازمانی در جذب افراد متخصص، عدم استفاده بهینه از نیروهای موجود و آموزش آن ها در راستای کاهش آسیب بر میراث فرهنگی و تاریخی کشور در این زمان اتفاق افتاده است.

پروانه سلحشوری نماینده تهران نیز گفت: دولت با تشکیل وزارت میراث فرهنگی مخالف بود و بعد از تایید و تاکید شورای نگهبان با ناراحتی این وزارت خانه را پذیرفت اما مهم این است که تلاش مجلس برای تبدیل میراث فرهنگی به وزارتخانه به نتیجه رسید. آیا دولت به ما پیام نداده است که برای آنان فرقی نمی کند آن ها کار خود را می کنند و حتی ما نمایندگان را لایق مشورت نمی دانند، چگونه است کسانی که این نهاد را قبول نداشتند امروز می خواهند سکان دار آن باشند.

حجت الاسلام والمسلمین حسن نوروزی نماینده رباط کریم نیز اظهار داشت: شرایط تحریم فرصت خوبی برای تقویت گردشگری و صنایع دستی در کشور ماست، اما از مونسان سوال هایی را می پرسم که اگر پاسخ مناسب به آن داد رای مثبت به وی می دهیم.

وی خطاب به مونسان: شما موظف به اجرای سندهای بالادستی نظام بودید، شما بایستی میراث فرهنگی را با پیوست های تخصصی برای کل طرح های ملی تهیه می کردید آیا این کار انجام شده است؟ آیا شما حمایت از هنرمندان و فناوران صنایع دستی را در دستور کار قرار داده اید؟ ایا از ظرفیت خیرین مسلمان در تقویت میراث فرهنگی استفاده کرده اید؟ آیا برای طرح توریست درمانی طرحی تهیه کرده اید؟


تاکید مونسان بر جایگاه اقتصادی صنعت گردشگری 
علی اصغر مونسان که بعد از نمایندگان موافق و مخالف پشت تریبون رفت، تصریح کرد: در ابعاد اقتصادی امروز گردشگری در جایگاه اقتصاد سوم جهان قرار دارد و به واسطه ویژگی های منحصر به فردی؛ مانند نرخ بالای ایجاد اشتغال، ارزش افزوده بالا، ارزآوری بالا، زودبازده بودن و نرخ پایین سرمایه گذاری به ازای هر شغل از اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی با بیان اینکه در بخش گردشگری کشور به ازای هر ۵۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون سرمایه گذاری، یک شغل ایجاد می کنیم، ادامه داد: این رقم در بخش صنعت بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد یعنی ۱۰ برابر نیاز به سرمایه گذاری است. بنابراین باتوجه به اینکه اکنون یکی از مهمترین موضوعات و مشکلات کشور، اشتغالزایی است، صنعت گردشگری می تواند با اندک سرمایه گذاری بسیاری از مشکلات ایجاد شغل در کشور حل کند.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اضافه کرد: توزیع عادلانه درآمد و ثروت، کسب و کارهای بزرگ، ساخت پروژه های بزرگ گردشگری و هتل های پنج ستاره تا کسب و کارهای کوچک در صنایع دستی و بوم گردی ها را در بر می گیرد.
وی با اشاره به نقش محرک اقتصادی که حوزه گردشگری دارد، توضیح داد: در ایام عید نوروز با حرکت گردشگری تمام شئون اقتصادی کشور به حرکت در می آید و یک تحرک جدی در اقتصاد کشور ایجاد می شود. بخش صنایع دستی نیز علاوه بر ابعاد فرهنگی دارای ابعاد اقتصادی است.

سرانجام و در پایان جلسه امروز، علی اصغر مونسان با ۱۶۳ رای موافق، ۸۷ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از ۲۵۵ نماینده حاضر به عنوان نخستین وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتخاب شد.

بیش از ۸ سال است که موضوع تبدیل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مطرح شده و همواره مخالفان و موافقی در مورد آن اظهار نظر کرده‌اند. سرانجام نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح یک فوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را تصویب کردند که پس از تایید شورای نگهبان در تاریخ ۲۶ مرداد از سوی علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهوری ابلاغ شد

 نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح یک فوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را تصویب کردند که پس از تایید شورای نگهبان در تاریخ ۲۶ مرداد از سوی علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهوری ابلاغ شد.
رئیس جمهوری ۲ روز بعد (۲۸ مرداد ۱۳۹۸) در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون تشکیل «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» را برای اجرا به نهاد ریاست جمهوری و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد. حسن روحانی همچنین در حکمی علی اصغر مونسان را به سرپرستی این وزارت تازه تاسیس منصوب کرد.