بیروت - ایرنا - یک کارشناس سیاسی و رسانه ای سوریه با اشاره به فشارهای آمریکا و غرب بر اردن و نقشه جدید رژیم صهیونیستی در ارتباط با "دره اردن" تاکید کرد: اردن در شرایط کنونی، سخت نیازمند کمک گرفتن از طرفهای محور مقاومت است.

همزمان با حضور یک هیئت پارلمانی سوریه در اردن به منظور شرکت در نشست "پارلمانی عربی" به میزبانی امان، "حسام شعیب" سردبیر مجله "سوریه و العالم" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: روابط سوریه و اردن مراحل مختلف سیاسی، امنیتی و اقتصادی را پشت سرگذاشته است؛ روابطی که پیش از بحران سوریه از نظر اقتصادی و امنیتی و نیز سیاسی در اوج بود.

وی تاکید کرد: سوریه دارای اصول ثابتی است و مرکز مهمی در محور مقاومت به شمار می آید، بنابراین پیش از سال 2011 و در طول جنگ همچنان به مشی عربی و حمایت از محور مقاومت چه در  لبنان و چه در فلسطین ادامه داد، هرچند با برخی گروههای مقاومت فلسطینی اختلافاتی داشت.

شعیب تصریح کرد: سوریه بر اساس اصول ثابت خود با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالف است و بر حق بازگشت فلسطینی ها به وطن خود به عنوان حق طبیعی و قانونی تاکید دارد.

این تحلیلگر سوری ادامه داد: پیروزی دولت سوریه بر بحران هشت ساله به ویژه در جنوب کشور بر روابطش با اردن تاثیر گذاشت و موجب گشایش گذرگاه مرزی بین دو کشور شد. علاوه بر این اردن در وضعیت کنونی از نظر اقتصادی و حتی سیاسی به سوریه نیاز دارد، از همین رو گذرگاه "جابر - نصیب" که برای اردن مهم است، بازگشایی شد و شاهد انتقال حجم قابل ملاحظه کالاهای سوری از این گذرگاه به اردن بودیم.

شعیب اضافه کرد: سوریه با وجود تمام مشکلات، به دلیل موقعیت جغرافیایی و تلاش و فعالیت سوری ها و نیز برخورداری از برخی صنایع توانست، روی پای خود بایستد، از همین رو اردن نیازمند صنایع سوری و نیز گشایش گذرگاه مرزی مشترک با سوریه به عنوان یک کشور ترانزیت است.

ترانزیت عامل مهمی در تحکیم روابط سوریه و اردن

وی توضیح داد: سوریه از نظر دستیابی اردن به لبنان و عراق و دریای مدیترانه و نیز ترکیه حائز اهمیت است، بنابر این ترانزیت بودن سوریه نقش مهمی در آینده روابط دمشق و امان ایفا خواهد کرد.

شعیب در بخش دیگری از این گفت و گو در خصوص حضور یک هیئت پارلمانی سوریه در اردن به منظور شرکت در نشست پارلمانی عربی که دیروز آغاز شده و تا پنجشنبه ادامه می یابد، گفت: این اولین سفر یک هیئت سوری در این سطح به اردن نیست، بلکه قبلا نیز یک هیئت پارلمانی دیگر به ریاست "حمود صباغ" رئیس پارلمان سوریه راهی اردن شده بود و علاوه بر این برخی اعضای پارلمان اردن نیز به سوریه سفر کردند و این حاکی از اهمیت روابط پارلمانی در تقویت روابط بین دو کشور است.

 

فشار آمریکا و برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس بر اردن

وی تصریح کرد: اردن به دلیل فشارهای موجود بین دو طرف در منطقه قرار دارد؛ فشارهایی که از سوی  کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و نیز آمریکا و کشورهای غربی بر آن اعمال می شود. در این شرایط اردن امروز سخت نیازمند سوریه است، به ویژه با توجه به موضوع بلعیده شدن سرزمین های اشغالی فلسطین و دره اردن که موضوعی بی سابقه برای حاکمیت اردن در نقشه جدید اشغالگری صهیوینستها در منطقه به شمار می آید.

شعیب تاکید کرد: با این توضیحات اردن اکنون نیازمند طرفهای محور مقاومت است و تنها کشوری که در جهان عربی حامی این محور به شمار می آید،  سوریه است، از همین رو اردن بیش از پیش نیازمند روابط با دمشق از یک سو و نیز توازن سیاسی با کشورهای عرب خلیج فارس و نیز آمریکا و غرب از سوی دیگر است.

وی در خصوص روابط امنیتی بین سوریه و اردن گفت: متاسفانه اردن در فواصل زمانی مختلف با سوریه در مبارزه با تروریسم همکاری نکرد و همه به یاد داریم پیش از  سال 2014 و 2015  اتاق عملیات در "موک" در اردن علیه مناطق جنوبی سوریه تشکیل شد.

شعیب اضافه کرد: اردن در وضعیت سیاسی و جغرافیایی کنونی خود زیر چتر آمریکا و فشارهای مداوم آن و نیز برخی کشورهای عرب خلیج فارس قرار دارد و معتقد است این طرفها می توانند در مرحله آینده حمایت از آن را تامین کنند.

وی افزود: از سوی دیگر با توجه به پیروزی سوریه در بازپس گیری مناطق تحت اشغال تروریست ها و دستاوردهایی که ارتش این کشور بدست آورده است ، اردن می تواند برای از سرگیری روابط با دمشق اقدام کند و به منظور هماهنگی در خصوص پرونده فلسطین و مقابله با اشغالگری صهیونیستها و نیز  هماهنگی  اقتصادی به نفع دو ملت اردن و سوریه بر روابط خود با دمشق سرمایه گذاری کند.