تهران- ایرنا- تولید و تأمین نیاز صنعت پزشکی کشور به تجهیزات دانش‌بنیان سنجش‌گر پرتوهای هسته‌ای یا دزیمتر، نیازمند دانش فنی و تجهیزات پیشرفته است، نیاز کشور به سنجشگر عمدتا از راه واردات تأمین می‌شد اما یک شرکت دانش‌بنیان داخلی موفق شد با بومی‌سازی دانش‌ فنی، این محصول را در داخل کشور تولید و نیاز به واردات را برطرف کند.

به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پیشرفت فناوری و آگاهی از خواص هسته‌ای، نقش مواد پرتوزا را در حوزه پزشکی پررنگ کرده است، با تکیه به ویژگی مواد پرتوزا، پیشرفت‌های چشمگیر در حوزه سلامت به یاری بیماران آمد؛ اما قرار گرفتن کاربران و پزشکان در معرض پرتوهای این تجهیزات، می‌تواند آسیب‌های جدی برایشان به همراه داشته باشد اگر میزان این پرتوها از حد مجاز فراتر برود، ممکن است برای انسان زیان‌آور باشد؛ به همین خاطر ضروری است که محیط‌های درگیر با پرتو، همواره پایش و رصد شود.

افرادی که در معرض پرتوهای رادیواکتیو قرار دارند مانند کارکنان رادیوگرافی، کارگران نیروگاه‌های هسته‌ای، پزشکانی که رادیوتراپی انجام می‌دهند و محققانی که در آزمایشگاه‌های رادیونوکلئید کار می‌کنند، لازم است همواره تحت مراقبت باشند که بیش از حد مجاز پرتو دریافت نکنند.

این کار با استفاده از پرتوسنج‌ها موسوم به «دوزیمتر» انجام می‌شود. این پرتوسنج‌ها، با دریافت اطلاعات تشعشع محیط، میزان آلودگی محیط را اندازه‌گیری می‌کنند. اغلب شهروندان در مراجعه به واحدهای پزشکی تصویربرداری رادیوگرافی، بج‌هایی با نام TLD را مشاهده کرده‌اند که روی سینه پرسنل نصب شده است.

بهمن هداوند، از مدیران شرکت دانش‌بنیان «ایمن گستر رامان کیش»، از حذف انحصار و نیاز مبرم به واردات با تولید دزیمترهای ایران‌ساخت، توسط فعالان فناور این شرکت‌ دانش‌بنیان گفت و افزود: چند شرکت‌ آمریکایی و آلمانی، از تامین‌کنندگان اصلی این محصول دانش‌بنیان در ایران بودند، با توجه به نوسان متغیرهای اقتصادی، خرید و واردات محصولات این شرکت و دیگر تامین‌کنندگان خارجی دیگر با منطق اقتصادی منطبق نیست.

وی جلوگیری از خروج ارز را یکی از مزیت‌های تولید ساخت داخل دزیمترها عنوان کرد و ادامه داد: نمونه محصول خارجی ممکن است تا ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان قیمت داشته باشد، در حالی که محصول ایرانی تنها با نرخ ۳۰۰ میلیون تومان عرضه می‌شود،این محصول کیفیتی هم‌پای مشابه خارجی برخوردار است، در حالی‌که با قیمتی پایین‌تر عرضه می‌شود و در صورت فراهم شدن بسترها و شرایط لازم، از توانایی ورود به بازارهای رقابتی بین‌المللی برخوردار است.

هداوند با بیان این‌که محیط‌های آکادمیک از جمله مشتریان دوزیمترهای آنلاین و یک مدل ساده‌تر قرائتگر TLD هستند، بیان کرد: ماژول‌های الکترونیکی آزمایشگاه هسته‌ای و تجهیزات تحقیقاتی علمی نیز تولید شده و در اختیار دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی قرار گرفته است.

به گفته وی، ارائه‌دهندگان خدمات دزیمتری از سازمان انرژی اتمی مجوز دارند تا میزان پرتوهای رادیو اکتیو موجود در محیط و یا جذب شده توسط افراد را اندازه‌گیری کند.

این فعال دانش‌بنیان، درباره سازوکار پایش سلامت با استفاده از این سنجشگرها می‌گوید: این موسسات از قرائتگر TLD ساخت این شرکت، برای انجام این وظیفه استفاده می‌کنند، به طور معمول هر دو ماه یک بار کارت دزیمتر TLD به شرکت سرویس‌دهنده ارسال شده تا پس از قرائت و تحلیل داده‌ها، میزان پرتوگیری به سازمان انرژی اتمی جهت ثبت در پرونده فرد اعلام می‌شود.

وی از تنوع نمونه‌های سنجشگر توسط فعالان فناور این شرکت دانش‌بنیان گفت و ادامه داد:  این مجموعه دانش‌بنیان نوع ویژه و قابل حمل از دوزیمتر را ساخته است که به صورت آنلاین، پرتوسنجی و نتیجه را به کاربر اعلام می‌کند.