براوردها و بررسی ها نشان می دهد که در سه سال گذشته چین به عنوان دومین اقتصاد دنیا تا اندازه کمی در بین المللی کردن پول ملی خود پیشرفت داشته است صندوق پرداخت های بین المللی اعلام کرده است سهم چین در تبادلات و داد و ستدهای ارزی بین المللی فقط ۴.۳ درصد است در صورتی که سهم دلار در این زمینه حدود ۵۰ درصد می رسد با این حال چین توانسته است یوان را به هشتمین ارز قابل داد و ستد در بازار بین المللی تبدیل کند.
میانگین داد و ستدهای ارزی چین در روز به ۲۸۴ میلیارد دلار می رسد که البته نسبت به سه سال قبل که ۲۰۲ میلیارد دلار بود نسبتا افزایش خوبی داشته ولی هنوز برای تبدیل چین به کشور دارای ارز بین المللی ناچیز محسوب می شود.
در سال ۲۰۱۶ میلادی بانک پرداخت های بین المللی و صندوق بین المللی پول اعلام کردند سهم چین در داد و ستدهای بین المللی ارزی ۴ درصد است که حالا به ۴.۳ درصد افزایش یافته است.
نسبت به دلار که ارزش داد و ستد آن به ۵ هزار و ۸۲۰ میلیارد دلار می رسد، وضعیت یوان ارز ملی چین چندان قابل توجه نیست با این حساب حدود ۵۰ درصد از تجارت ها فعلا در دنیا با دلار انجام می شود.
حدود ۳۰ درصد از پرداخت های بین المللی نیز با ارز یورو واحد پول اروپا انجام می شود و این ارز در صندوق های پرداختی بین المللی در رده دوم قرار دارد و ین ژاپن با ۱۷ درصد تبادلات ارزی بین المللی در رده سوم قرار گرفته است.
«کارن یونگ» تحلیلگر مسایل اقتصادی می گوید این وضعیت ثابت می کند یوان پول ملی چین در اینده نزدیک توان پیشی گرفتن از دلار در داد و ستدهای بین المللی را ندارد.
بر اساس آمارهای موجود در زمان حاضر بیشتر تجارت های خارجی متعلق به بنادر مالی و کشورهای بزرگ اقتصادی نظیر انگلستان، آمریکا، سنگاپور، هنگ کنگ و ژاپن است که در مجموع مشترکا ۷۹ درصد از این تجارت جهانی را به خود اختصاص داده اند.
چین اعلام کرده است اکنون بیش از ۶۰ کشور و منطقه در سراسر جهان برای معاملات تجاری خود از ارز یوان (پول ملی چین) استفاده می کنند.
بانک مرکزی چین در اطلاعیه ای که تارنمای مردم ارگان حزب حاکم منتشر کرده آورده است یوان بتدریج در حال تبدیل شدن به یک ارز بین المللی کامل است.
با توجه به اینکه چین دومین قدرت اقتصادی دنیا محسوب می شود تصمیم گرفت تا یوان ارز ملی این کشور را در سبد حقوق ویژه ارزهای بین المللی در کنار دلار، یورو، ین و پوند انگلیس قرار دهد.
این موجب شد تا استفاده از یوان که نام دیگر آن «رن مین بی» است بتدریج افزایش یافته و نهایتا اکنون اتحادیه اروپا ۵۰۰ میلیون یورو از پول های خود را به صورت یوانی مورد مبادلات تجاری قرار می دهد.
آمارهای بانک مرکزی چین نشان می دهد که تا پایان سال ۲۰۱۶ میلادی از یوان در بخش های مرزی چین برای مبادلات تجاری به میزان یکهزار و ۴۹۰ میلیارد دلار استفاده شده است.
هم اکنون بیش از ۲۶۰ هزار شرکت در داخل چین برای بسیاری از مبادلات تجاری خارجی خود نیز از یوان استفاده می کنند بررسی های صندوق بین المللی پول هم نشان می دهد که یوان پول ملی چین هنوز جایگاه ضعیفی در میان دیگر ارزهای دنیا دارد.
صندوق بین المللی تاکیدکرده است وضعیت یوان در تبادلات ارزی خارجی جهان به هیچوجه قابل قیاس با دلار آمریکا و یورو اروپا و حتی ذخیره ارزی کانادا نیست.
کارن می گوید: دولت چین سعی کرده است امتیازات زیادی به دیگر کشورها بدهد با آنها سوآپ ارزی برقرار کند وام هایی با پول یوان به آنها بدهد و خلاصه به هر شکلی کشورهای دیگر را تشویق کند تا یوان خریداری کرده و ذخیره یوانی خود را افزایش داده و با این پول تجارت کنند.
این تحلیلگر می افزاید: این کارها هنوز نتیجه دلخواه نداشته است گزارش ارزی کشورهای مختلف که به صندوق بین المللی پول ارایه شده است نشان می دهد که فعلا هیچ نوع مقایسه ای نمی توان با قدرت ارزهای برتر دنیا مانند یورو و یا دلار با یوان انجام داد.
قدرت پول ملی چین بتدریج بیشتر خواهد شد اما به نظر می رسد تا زمانی که آزادسازی ارزی و شفافیت های بانکی چین تکمیل و مورد تایید نباشد، ارز این کشور سهم ناچیزی در ذخیره ارزی جهانی و سپرده های بانکی دیگر کشورها خواهد داشت.