به گزارش ایرنا در واقع هر چقدر فشارهای آمریکا بر چین افزایش می یابد شرکت ها و موسسات بیشتری در چین به این اندیشه فرو می روند که خود را از دلار جدا کنند و به دنبال راهکارهایی هستند که یوان جایگزین دلار شود و معاملات بین المللی آنها نیز با این ارز چین انجام شود.
سرعت جهانی شدن یوان به مراتب بیش از گذشته است که طبیعتا باید آن را معلول برتری جویی و سلطه طلبی آمریکا و فشارهای بی امان این کشور بر چین دانست یوان هم اکنون پنجمین ارز در سبد ارزی دنیا برای معاملات تجاری بین المللی است و بسیاری از معاملات چین با کشورهای همسایه و مناطق هم مرز با یوان انجام می شود.
افزون بر این در کنار شرکت های چینی، موسسات مختلفی در سراسر دنیا هستند که به این نتیجه رسیده اند تدابیر دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا می تواند تجارت آنها را مختل کند و برای همین گرایش آنها نیز به استفاده از ارز چین بیشتر شده است.
در سال ۲۰۱۹ میلادی کل پرداختی و دریافتی بانک هایی که درگیر معاملات مناطق همسایه و مرزی چین بودند به دو هزار و ۸۳۰ میلیارد دلار معادل ۱۹ هزار و ۶۷۰ میلیارد یوان رسید که نشان می دهد نرخ استفاده از این ارز در تبادلات تجاری آنها فراتر از ۲۴ درصد بوده است.
اکنون سهم یوان در تبادلات ارزی خارجی به ۴.۳ درصد رسیده که ۰.۳ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۶ میلادی است با همین ارقام می توان دریافت که یوان جایگاه پنجمین ارز بین المللی را در سبد ارزهای مهم دنیا به خود اختصاص داده است.
"جو یو" از آکادمی علوم اجتماعی شرق چین می گوید: بدیهی است که جهانی شدن یوان سرعت گرفته است این فرایند تسریع در دنیا بخوبی به چشم می خورد و از کسی پوشیده نیست.
وی می افزاید: شرکت های خارجی که با چین کار می کنند بسرعت در حال فاصله گرفتن از دلار هستند و به همان نسبت استفاده از یوان را افزایش داده اند این ناشی از اقدامات دولت آمریکا است.
"شی جون یانگ" از دانشگاه اقتصاد در شهر شانگهای چین می گوید: شرکت های زیادی هستندکه بشدت از سیاست های دولت آمریکا مبنی بر فشار فزاینده بر چین نگران هستند و همین باعث فاصله گرفتن آنها از تجارت با دلار می شود.
بانک مرکزی چین نظرسنجی در ۵۰۰ شرکت تجاری دست اندر کار فعالیت های اقتصادی مرزی و با همسایگان چین انجام داده است که نشان می دهد بیش از ۸۴ درصد از آنها علاقه مند به مبادله با یوان هستند.
کارشناسان چینی می گویند که این شرکت ها نشانه های انزوای آمریکا را مشاهده می کنند و با سیاست های برتری جویانه این کشور آشنا هستند و معاملاتشان با چالش مواجه شده است و در واقع رویگردانی آنها از دلار نتیجه همین فشارهای آمریکا و سلطه جویی ها و زورگویی ها است.
شی با اشاره به منزوی شدن فزاینده آمریکا می افزاید: شمار شرکت هایی که از مبادلات با دلار دست می کشند بیشتر شده است و علت آن هم سیاست های آمریکا است هرچقدر تحریم های آمریکا ضد چین بیشتر شود شرکت های بیشتری در این کشور و کشورهای دیگر خواستار استفاده از یوان برای معامله با پکن خواهند شد.
به نظر می رسد با این توصیفات و با نظرداشت توسعه سریع اقتصادی چین و برتری جویی آمریکا و فشارهای فزاینده واشنگتن بر پکن و افزایش تنش ها میان طرفین، زمان برای جهانی شدن یوان فرا رسیده است و این فرایند اجتناب ناپذیر تر از هر زمانی است.
علاوه بر این اقتصاد آمریکا ضعیف تر از گذشته است و این بر روی نرخ تسعیر دلار تاثیر می گذارد و آن را در شرایط بی ثبات تری قرار می دهد و همین باعث می شود تا شرکت ها و بازرگانان بتدریج به دنبال ارزهایی با ثبات باشند.
داده های صندوق بین المللی پول نشان می دهد که میزان ذخایر ارزی به یوان چین هم اکنون معادل ۲۱۷ هزار و ۶۷۰ میلیارد دلار است که ۱.۹۵ درصد از ذخایر ارزی خارجی بانک های مرکزی دنیا را شامل می شود در صورتی که سهم دلار کانادا ۱.۸۸ درصد است و این نشانه پیشی گرفتن یوان از دلار کانادا در معاملات جهانی است.
بیش از ۷۰ بانک مرکزی و موسسه بزرگ مالی در سراسر دنیا هم اکنون دارای ذخایر یوانی هستند در این میان رشد فزاینده تجارت چین با کشورهای دیگر بخصوص کشورهای همجوار و هم مرز برای تجارت بین المللی این کشور با یوان اهمیت زیادی پیدا کرده است ضمن آنکه همکاری های چین و روسیه هم برای فاصله گرفتن از دلار نزدیکتر شده است در سه ماهه اول سال ۲۰۱۸ میلادی ۷۵ درصد از تجارت دو کشور دلاری بود اما در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ میلادی به ۴۶ درصد کاهش پیدا کرده و برای اولین بار زیر ۵۰ درصد بوده است نزدیک به ۳۰ درصد هم با یورو بوده و سهم یوان هم بالای ۱۷ درصد اعلام شده که خبر مسرت بخشی برای دو کشور است.
نظر شما