به گزارش خبرگزاری رویترز، کشورهای تنظیم کننده بیانیه نگرانی عمیق خود را در خصوص بدرفتاری مقامات سعودی با مخالفان، بازداشت های غیرقانونی، اعمال شکنجه و برگزاری دادگاه های یک طرفه علیه فعالان مدنی به ویژه روزنامه نگاران و زنان ابراز کردند.
این بیانیه که از سوی سفیر استرالیا در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس قرائت شد، دومین بیانیه مشترک این کشورها در شش ماه گذشته علیه عربستان است.
در بیانیه پیشین که به امضای ۳۶ کشور از جمله تمامی اعضای اتحادیه اروپا، کانادا و استرالیا رسید، از عربستان خواسته شد تا در زمینه اجرای حقوق بشر در این کشور اقدامات جدی انجام دهد. آزادی فعالان مدنی زندانی در عربستان و همکاری در زمینه تحقیقات مرتبط با پرونده قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی از جمله خواسته های نمایندگان این کشورها از ریاض بود.
پرونده قتل «جمال خاشقچی» منتقد و روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری سعودی در ترکیه از جمله موضوعاتی است که جامعه بین الملل همچنان خواستار روشن شدن تمام ابعاد آن است.
خاقشچقی دوم اکتبر ۲۰۱۸ (دهم مهر ۹۷) در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه کشته شد. پیشتر نهادهای اطلاعاتی آمریکا اعلام کرده بودند که این قتل نمی توانسته بدون دستور مستقیم «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی انجام شده باشد.
کارشناسان همچنین تجاوز به یمن را از دیگر مصداق های بارز نقض حقوق بشر از سوی عربستان سعودی می دانند. جنگی که به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری یمن علیه این کشور آغاز شد و پس از گذشت ۴ سال و نیم هیچ دستاوردی برای ریاض نداشته و صدها هزار بی گناه غیرنظامی در یمن را هم به کام مرگ کشانده است.