تهران- ایرنا- تحلیلگران رسانه های عرب زبان معتقدند که افزایش شمار فلسطینی های عرب در سرزمین های اشغال شده و کسب کرسی های بیشتر در کنست توسط احزاب عرب اسرائیل در مقایسه با انتخابات گذشته نشان می دهد که فلسطینی ها می توانند معادلات رژیم صهیونیستی در مسیر از بین بردن قضیه فلسطین را برهم زنند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، نتایج رسمی انتخابات پارلمانی ۲۶ شهریورماه رژیم صهیونیستی روز سوم مهرماه اعلام شد. در این انتخاب حزب «آبی وسفید» به ریاست «بنی گانتس» با کسب ۳۳ کرسی و حزب رقیب آن «لیکود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو» ۳۲ کرسی را  از آن خود کردند. فهرست مشترک احزاب عرب اسرائیلی در انتخابات اخیر با ۱۳ کرسی قدرت سوم کنست شد. تفاوت نسبی این دوره از انتخابات با انتخابات‌ پیشین در این بود که چهار حزب عرب‌های اسرائیل در آستانه انتخابات ائتلاف تشکیل دادند. هدف این احزاب بالابردن شانس پیروزی برای اقلیتی است که ۲۰ درصد از جمعیت ۹ میلیون نفری رژیم اسرائیل را تشکیل می‌دهند و از سال ۱۹۴۸ تاکنون در زمینه های مختلف به شدت به حاشیه رانده شده‌اند. طی سال های گذشته میزان پایین شرکت عرب‌ها در انتخابات، اختلاف سیاسی و پراکندگی احزاب و عدم شرکت در انتخابات با لیست واحد از دلایل کمرنگ شدن نقش این اقلیت در سیاست تل‌آویو بود. اما اکنون با متحد شدن احزاب اصلی عرب تحت رهبری «ایمن عوده» و کسب ۱۳ کرسی، آنها می توانند از ظرفیت های پارلمان برای مطرح کردن خواسته های اقلیت عرب در سرزمین های اشغال شده استفاده و در  سیاست های رژیم صهیونیستی نقش آفرین باشند.

 جایگاه عرب ها در معادلات رژیم صهیونیستی

به نوشته شبکه «رایة الاعلامیه» فلسطین، عرب های فلسطین بیش از ۲۰ درصد از ساکنان جامعه رژیم صهیونیستی را شکل می دهند. فهرست مشترک به ویژه حزب تجمع دموکراتیک ملی یکی از مولفه های این جمعیت است که با طرح صهیونیستی و یهودیت رژیم اسرائیل مخالف و خواستار مبارزه مسلحانه برای از بین بردن رژیم اسرائیل است. از این رو، نتانیاهو همواره در حال دشمنی و جنجال آفرینی علیه آنان است. او برای تنش آفرینی های خود علیه عرب ها و نمایندگان آن اینگونه توجیه می کند که حزب تجمع دموکراتیک ملی فلسطین بزرگ ترین مانع در مسیر تشکیل کابینه است.   او پیش از برگزاری انتخابات هم برای کاهش سهم آنان در انتخابات تلاش کرد. تنش آفرینی های نتانیاهو نتایج معکوسی به دنبال داشت و سبب شد که شهروندان عرب ۱۰ درصد نسبت به انتخابات آوریل گذشته بیشتر در پای صندوق های حضور یابند و فهرستی را تشکیل دهند و آرای بیشتری را از آن خود کنند. این موضوع سبب شد نتانیاهو انتخابات را ببازد. گروه های فلسطینی با نقش آفرینی خود در انتخابات در شکست نتانیاهو نقش داشتند و با حضور در پای صندوق های رای خود اثبات کرده اند که دارای حقوق سیاسی و مدنی هستند و نباید شهروندان عربی را نادیده گرفت.

به نوشته روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان، نتایج انتخابات اسرائیل افزون بر اینکه شکست نتانیاهو و پیچیده بودن جامعه رژیم اسرائیل را به نمایش گذاشت بار دیگر ثابت کرد که قدرت عرب ها در رژیم اسرائیل کم نیست. آنان که در انتخابات آوریل گذشته ۱۱ کرسی را از آن خود کردند اکنون موفق شدند ۱۳ کرسی را از آن خود کنند و به عنوان قدرت سوم در کنست حضور داشته باشند. با پایان دوران یکه تازی های نتانیاهو شاید ابتکار عمل های جدیدی درباره تعامل با اوضاع فلسطینی ها مطرح شود که در آن به اصل مساوات میان عرب ها و یهودی ها تکیه شود.

روزنامه «مصراوی» در گزارشی به قلم «محمد عطایا» نوشت: اقلیت عربی به حاشیه رانده در رژیم اشغالگر به منشاء قدرتی تبدیل شده است که  می تواند در انتخاب نخست وزیری رژیم اشغالگر نقش آفرین باشد. در این زمینه «میشل باراک» تحلیلگر مسائل سیاسی رژیم اسرائیل گفت تحرک عربی اخیر در انتخابات کنست شبیه به «بهار عربی» اسرائیلی است.

روزنامه «الحیات الجدید» فلسطین نوشت ۷۰ سال پیش هنگامی که جنگ سال ۱۹۴۸ به پایان رسید «بن گوریون» موسس رژیم صهیونیستی و مشاوران وی فکر می کردند که توانسته اند به عملیات پاکسازی نژادی دست زنند. در آن زمان تنها ۱۲۰ هزار فلسطینی باقی مانده بودند در حالی اکنون جمعیت آنان بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن است. رژیم صهیونیستی با پی بردن به اشتباه خود در باقی گذاشتن این افراد اکنون از همه شیوه ها برای به حاشیه راندن اقلیت های فلسطینی تلاش می کند. این رژیم تلاش می کند هویت و اراده فلسطینی ها را سست سازد تا نتوانند صف های خود را متحد سازند و در زندگی عمومی و سیاسی مشارکت داشته باشند. صهیونیست ها پیش از این اینگونه وانمود می کردند که مشارکت این اقلیت ها در انتخابات ارزشی ندارد و تفاوتی را در وضعیت آنان ایجاد نمی کند. در انتخاباتی که پیش از این در سرزمین های اشغال شده برگزار می شد نسبت حضور اقلیت های عربی پایین بود و این موضوع سبب شده بود که احزاب راستگرای افراطی صهیونیستی نفس راحتی بکشند. اما انتخابات اخیر رژیم صهیونیستی فرصت طلایی را برای شهروندان فلسطینی فراهم کرد تا برای سقوط راست تندرو تلاش کنند. آنان با حضور گسترده در انتخابات و رای به فهرست مشترک عربی این موضوع را درک کردند که با نقش آفرینی خود می توانند در تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی تاثیر سرنوشت سازی داشته باشند. آنان به وزنه بزرگی در معادلات تبدیل شده اند و می توانند در شکل دولت آینده نقش آفرین باشند. در این صورت اگر سقوط راست افراطی به ماموریت اصلی تبدیل شود. با سقوط راست افراطی حرکت صهیونیست ها در تصویب قوانین تبعیض نژادی کندتر خواهد شد. در این صورت شهروند عرب فلسطینی می تواند از حقوق بهتری برخودار شود و هویت ملی و فرهنگی خود را معرفی کنند و به تلاش های ترامپ و نتانیاهو در پیش بردن معامله قرن و از بین بردن قضیه فلسطین پایان دهند.

به نوشته روزنامه «عربی ۲۱» مصر، برگزاری مجدد انتخابات در رژیم صهیونیستی رقابت سخت میان جریان راست این رژیم را نشان داد. در شرایطی که هر یک از احزاب لیکود و آبی سفید برای تشکیل دولت تلاش می کنند اقلیت های فلسطینی می توانند در افزایش شکاف ایجاد شده در سیاست رژیم صهیونیستی و فلج کردن این سیاست ها نقش داشته باشند. در چنین شرایطی اگر حزب  ابی - سفید و لیکود دولت تشکیل دهند حزب مشترک عربی نوعی دیگری از قدرت را به دست خواهد آورد و در نتیجه شرایط به وجود آمده به عنوان بزرگ ترین حزب سیاسی مخالف شناخته می شود. در این صورت ایمن عوده و فهرست مشترک عربی به طور ناخواسته به قدرت نفوذ سیاسی بالایی دست خواهند یافت.

کنار گذاشتن سستی و ادامه مبارزه تنها راه مقابله با اشغالگری

روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن نوشت فلسطینی های داخل سرزمین های اشغال شده نباید تمرکز خود را بر روی گره رهایی از نتانیاهو محدود کنند. نباید شعار رهایی از نتانیاهو و شعارهای نژاد پرستانه وی توجیهی برای ائتلاف سازی با کاندیدی شود که در دشمنی با مردم فلسطینی چیزی کمتر از نتانیاهو ندارد و کارنامه دشمنی های وی با مردم فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه هم بسیار سیاه است. باید با یهودیت، قانون های تبعیض نژادی، طرح های اشغالگری، شهرک سازی و محاصره غزه مخالفت کرد. حزب آبی سفید به رهبری بنی گانتس هم در تندروی چیزی کمتری از حزب لیکود ندارد و گانتس طرح صلحی در اختیار ندارد. او متعهد شده است که طرح اشغالگری و  الحاق بخش هایی از سرزمین های فلسطین به سرزمین های اشغالی را پیش برد.

روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت جمعیت فلسطینی ساکن در سرزمین های اشغال شده با حضور در پای صندوق های رای و شکست نتانیاهو وجود خود به عنوان یک گروه ملی را به اثبات رساند. با توجه به این موضوع اکنون رهبران فلسطین باید سهل انگاری و سستی را در مسیر احقاق حقوق سیاسی و مدنی شهروندان فلسطینی کنار گذارند. این انتخابات نشان داد که نمی توان فلسطینی ها را نادیده گرفت.  رژیم اسرائیل تاکنون در نتیجه سهل انگاری فلسطینی ها لجبازی کرده است. ادامه شرط بندی رهبران فلسطین بر جامعه بین الملل هم چیزی را تغییر نخواهد داد. تغییر راهبرد رهبران فلسطین در مقابل تندروی های جامعه یهود بهترین گزینه است. تا زمانی که رهبران فلسطین سکوت کنند طرح شهرک سازی ها ادامه خواهد داشت. اسطوره نتانیاهو شکاف برداشته و در معرض فروپاشی است. رژیم صهیونیستی در سایه شکاف ها و افزایش قدرت محور مقاومت در آستانه هرج و مرج سیاسی و امنیتی است.

به نوشته روزنامه روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن، تغییر ریشه ای در سیاست رژیم صهیونیستی و سیاست بین الملل درباره مساله فلسطین نیاز به متغیرها و ابزارهایی در فلسطین و جهان عرب دارد. فلسطینی های سال ۴۸ باید از طریق مبارزه مردمی و رسمی در داخل و عرصه بین الملل سیاست های آپارتاید، تبعیض نژادی و اشغالگری را به چالش کشند و با اتکا به عظمت و هویت ملی خود، حضور خود و نسل های آینده را در میهن خود تقویت سازند.