هجدهمین نشست هم اندیشی «سینما، گفتمان فرهنگی» با موضوع «چالشهای سینمای دفاع مقدس» با حضور مهدی عظیمی میرآبادی رییس انجمن سینمای دفاع مقدس، مهدی جعفری کارگردان، یزدان عشیری منتقد سینما و مریم دوستی کارگردان در سازمان سینمایی حوزه هنری برگزار شد.
ذائقه سازیهای غلط و مخرب معضل سینما
در ابتدای مراسم یزدان عشیری، هدف از برگزاری این نشست را رسیدن به چشم انداز و دستاوردهای مطالعاتی پیرامون سینمای دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: علیرغم ادعای حمایت و هواداری نهادها و ارگانهای مختلف از این سینما، این عرصه در طی سالهای گذشته بسیار مهجور و فقیر بوده که این در صورت بندی ساختاری و محتوایی آثار، سوگیری مدیریتهای تصمیم گیر، فقدان منابع، بودجه و پژوهش و عدم پذیرش مخاطب امروز و ... ریشه دارد.
وی کمبود کیفیت و کمیت آثار در این حوزه را ملموس خواند و افزود: در حالی که با وجود وضعیت منطقه، خلیج فارس و غیره همچنان در شرایط دفاع مقدس قرار داریم، حمایت کافی از این عرصه صورت نمیگیرد. هر چند برخی مراکز نظیر حوزه هنری حرکتهای جریان سازی در این زمینه داشته و دارند؛ بویژه، در بخش حمایتهای اکران، و یا سازمان جوان اوج در حوزه تولید، با این حال به نظر میرسد این تلاشها کافی نیست.
این منتقد سینما ادامه داد: ذائقه سازیهای غلط و مخرب برای مخاطبان، به معضلی برای ساخت این آثار و کمبود فیلم در این زمینه تبدیل شده است. قطعا تولید فیلم با موضوع دفاع مقدس مسیری برای تقویت مفاهیم انقلابی و ملی است.
میتوانیم صدها فیلم در سینمای دفاع مقدس بسازیم
مریم دوستی کارگردان سینما، در این برنامه گفت: فیلم سازی در حوزه دفاع مقدس قطعا، موثر و مهم است اما از نظر پشتیبانی و حمایت قادر نیستم فیلمنامهای را به دست گرفته و با مراجعه به هر مدیر و ارگانی اصرار به ساخت داشته باشم. معتقدم متولیان سینمای دفاع مقدس خودشان باید از فیلمسازان دعوت به همکاری کنند و اگر قرار باشد فیلم سازان دفاع مقدس از این حوزه فاصله گرفته و به ساخت فیلمهای کمدی بپردازند یعنی کوتاهی صورت گرفته است.
دوستی خاطرنشان کرد: نگه داشتن این اعتقاد و تفکر نیاز به حمایت دارد. در حال حاضر برای ساخت فیلمها کاملا سلیقهای رفتار میشود. من برای ساخت فیلم دومم بعد از شش ماه مطلع شدم که ارگان مربوطه نسبت به فیلمنامهام نظر منفی داشته و فیلم را کاری تلخ تلقی کردند. سینمای دفاع مقدس را اگر به سمت قصههای پس از جنگ سوق دهیم و داستان بازماندگان این دوران طلایی ایران را فارغ از قصههای موجود و تکراری به تصویر بکشیم میتوانیم معضلات بچههای جنگ را به نسلهای امروز معرفی کنیم.
وی معتقد است هنوز هم میتوانیم صدها فیلم در سینمای دفاع مقدس بسازیم. من به عنوان فیلمساز این حوزه گله مندم چرا که سالهاست در راستای سینمای جنگ تحقیق کردم و بهتر از بعضی افراد میتوانم درک کنم که بر سر خانوادههای شهدا و جانبازان دوران جنگ تحمیلی چه گذشته است. جانبازانی که در جنگ حضور داشته و خانوادههای آنها نیز از این فرهنگ دفاع کردند. ولی همواره، بی مهری دیده ام.
کارگران فیلم «دریاچه ماهی» عنوان کرد: نمیدانم تکلیف سینمای دفاع مقدس چیست؟ به عنوان کسی که 20 سال در حوزه فیلم کوتاه و دیگر حوزههای سینمایی فعالت دارم، در حال حاضر نمیدانم فیلمنامه ام را کجا ببرم؟ چرا که مکانی خاص با یک نگاه مشخصی به سینمای دفاع مقدس وجود ندارد؟ همه ی آدمهایی که به عنوان مدیر و استاد در شورای فیلمنامهها حضور دارند و فیلمنامههای اجتماعی و کمدی را رصد و نقد کرده و به امتیاز بندی میپردازند تا در بودجه فیلمسازی مراکزی مانند فارابی قرار گیرد، فیلمنامههای دفاع مقدس را هم همانها میخوانند. چرا شورای ویژه برای سینمای دفاع مقدس نداریم. پیشنهاد میدهم میکنم بخش خاصی را با عنوان سینمای ملی _ ارزشی را در جشنوارهها ایجاد کنیم.