در این گزارش به قلم "بن هوبارد" آمده است:
تا همین یک سال پیش " محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان؛ شخصیتی قابل تحسین در سرتاسر آمریکا بود و از او به عنوان "طلایه دار" اصلاحات اجتماعی و سیاسی در این پادشاهی محافظه کار یاد می شد.
تمام شرکتهای فناوری به دیدار بن سلمان می رفتند و او را به بازدید از "سیلیکان ولی"؛ قطب دنیای تکنولوژی آمریکا دعوت می کردند. تهیه کنندگان هالیوود پروژه های سعودی برای طرحهای پیشرفت آینده کشور را مورد ملاحظه قرار می دادند.
رئیس جمهور "ترامپ" از بن سلمان تمجید می کرد و او را متحد غیرقابل اجتناب واشنگتن در مبارزه با تروریسم، و مقابله با جمهوری اسلامی در منطقه می شناخت.
تا اینکه یک سال قبل ماجرای قتل " جمال خاشقچی" پیش آمد.
ماموران عربستانی این نویسنده را در کنسولگری سعودی در استانبول کشتند و بدنش را قطعه قطعه کردند.
شاهزاده محمد مظنون اولیه بود. دستگاههای اطلاعاتی غرب نظرشان بر این بود بن سلمان اگر دستور قتل را صادر نکرده باشد؛ دست کم شریک جرم است.
یک دفعه تمام آن حسن شهرت فرو ریخت و آن جذابیت وسوسه انگیز به فنا رفت.
بن سلمان می گفت که قتل کار او نبوده است. اما صاحبان تجارت بین الملل این ادعا را باور نکردند و بعضی شان از او بریدند و خاک عربستان را ترک کردند.
زمان سپری شد تا اینکه رسیدیم به امروز که همین دو هفته پیش یک اتفاق مهم در عرصه بین الملل رخ داد و به تاسیسات مهم و حساس نفتی عربستان حمله موشکی و پهپادی شد.
معلوم نیست آیا آمریکا مایل هست به نفع عربستان در قضیه ورود کند یا نه.
شاهزاده 34 ساله و حاکم بالفعل عربستان، در این حادثه نیاز به متحدانی دارد. اما سایه قتل خاشقچی دست از سر شاهزاده بر نمی دارد و ظن دست داشتن او در این قتل کماکان در
کمین اوست.
در داخل؛ شاهزاده محمد دست از کار نکشیده است و دستور کار اصلاحاتش را با پشتکار لازم دنبال می کند.
زنان رانندگی می کنند و بدون اجازه شوهر و یا بستگان مذکر به سفر می روند. از این دست اصلاحات بی سابقه همچنان جریان دارد. بن سلمان همچنان مصّر است سهام انحصار نفتی پادشاهی به نام "آرامکو" را بفروشد.
شرکتهای مالی آمریکایی سیل آسا دارند به عربستان بر می گردند. اما بعضی از شرکتهای تکنولوژی و سرگرمی که بن سلمان امید زیادی به کمک ایشان برای شروع پروژه های بزرگ خود داشت، هنوز زاویه شان با شاهزاده را حفظ کرده اند.
شاهزاده سخت تقلا می کند لکه را از اعتبارش پاک کند.
او هفته گذشته در مصاحبه با برنامه " 60 دقیقه " شبکه خبری CBS گفت که مسئولیت قتل خاشقچی را به گردن می گیرد چون این قتل بدست ماموران سعودی و زیر نظارت او صورت گرفته است. او سوگند یاد کرد که این خطا هرگز تکرار نخواهد شد.
بن سلمان گفت: " حتی پیامبران هم اشتباه می کنند. اما نکته مهم این است که ما از اشتباهاتمان درس بگیریم و تکرارشان نکنیم".
شاهزاده تاکید کرد که دستور قتل را نداده است و حتی از نقشه قتل اصلا" اطلاع نداشته است.اما به نظر نمی رسد این اظهارات، نظر افکار عمومی را در خارج از عربستان عوض کرده باشد.
شاهزاده سعودی زمانی مرتبا" به کشورهای غربی سفر می کرد. اما از هنگامی که ماجرای قتل خاشقچی اتفاق افتاده است او پایش را به آمریکا و اروپا نگذاشته است.
شرکت حقوقی آمریکایی " فاین اند دل وال" Fein & DelValle در ماه ژوئیه در "دیوان جنایی بین المللی لاهه" علیه بن سلمان طرح شکایت کرد و از این دادگاه خواست در مورد دست داشتن بن سلمان در قتل خاشقچی و سایر جرایم جنایت علیه بشریت تحقیق کند.
به هر روی؛ پادشاهی عربستان مشکلات دیگری هم دارد.
حمله به تاسیسات نفتی عربستان موقتا کار تولید نفت کشور را به نصف تقلیل داد و 5 درصد از عرضه نفت جهان را قطع کرد. این حمله؛ کارایی زیرساختهای دفاعی پادشاهی را زیر سوال برد.
عربستان در باتلاق جنگ یمن گرفتار مانده است. در آمریکا بعضی از قانونگذاران به دنبال آن هستند تا جلوی پشتیبانی واشنگتن از این جنگ گرفته بشود. این جنگ تا به حال هزاران کشته برجای گذاشته و میلیونها انسان را تا مرز گرسنگی فرو برده است.
اما رئیس جمهور ترامپ کماکان در کنار بن سلمان ایستاده است و موضوع قتل خاشقچی را خیلی هم مهم نمی داند و مصوبه دو حزبی کنگره برای قطع حمایت آمریکا از جنگ یمن را وتو کرده است.
بن سلمان در انظار عموم یک سری بیاناتی ابراز می کند که با چالشهایی که در داخل با آنها مواجه است مطابقت ندارد.
"ملک سلمان" در سال 2015 به سلطنت نشست و به تدریج قدرت بی حد و حصر را به پسرش "محمد" که نسبتا" جوان و کم تجربه بود محول کرد.
یکی از چالشها؛ ماجرای دستگیر و زندانی شدن یک زن کنشگر عربستانی به نام " لجین الهذلول" است که بازداشت و شکنجه شده است. شاهزاده محمد راجع به این موضوع در "60 دقیقه" گفت که اگر این قضیه صحت داشته باشد یک عمل شنیع است و قول داد شخصا" به موضوع رسیدگی کند.
البته همه فرصتها از پادشاهی روی نگردانده است.
هرچند بعضی از شرکتهای خارجی بعد از ماجرای خاشقچی؛ خاک عربستان را ترک کردند و رفتند، اما شرکتهای خارجی دیگری هم هستند که ماندند و به کسب و تجارتشان با پادشاهی ادامه می دهند.
شاهزاده محمد در این ماه سومین کنفرانس بین المللی "ابتکار عمل سرمایه گذاری برای آینده" را در ریاض افتتاح می کند. انتظار می رود تعداد میهمانان خارجی این کنفرانس به حد قابل توجهی بیشتر از پارسال باشد.
دولت آمریکا سابقه دور و درازی در کار کردن با مستبدین جهان عرب و دیگر نقاط دنیا دارد. در گذشته؛ اولویت در روابط آمریکا با شرکایش؛ مسئله رعایت حقوق بشر بود. اما امروز این معادله در حال رنگ باختن است و جایش را به امنیت ملی و منافع اقتصادی می دهد.
عربستان می گوید که روابط دیرینه چند دهه ای اش با آمریکا بسیار گسترده است و برای هر دو کشور ارزشمند است. این رابطه حوزه اش وسیع است و تجارت ، سیاست نفتی، امنیت در خاور میانه و هر نقطه دیگر در دنیا ، و مبارزه با تروریسم را در بر می گیرد.
عربستان ضمن آنکه قتل خاشقچی را محکوم می کند؛ اما در عین حال انتقاد می کند که چرا غرب اینقدر تمرکز افراط گونه بر ماجرا دارد. سعودی معطوف شدن بیش از حد به موضوع را، معلول سیاستهای جانبدارانه در داخل آمریکا و تحریک دشمنان منطقه ای عربستان شامل جمهوری اسلامی، ترکیه و قطر می داند.
سعودی ها ضمنا حمله به تاسیسات نفتی پادشاهی را نه فقط حمله به تمامیت ارضی عربستان؛ که حمله به اقتصاد جهانی می نامند.
در داخل؛ شاهزاده محمد دستورکارش برای اصلاحات و پیشرفت شتابان کشور را کماکان به پیش می برد.
عربستان هفته گذشته اعطای ویزای گردشگری را راه اندازی کرد. هدف این است که با جذب هر چه بیشتر گردشگر، درآمد ارزی کشور بالا برود. همچنین در برنامه است که پادشاهی میزبانی رویدادهای سرگرمی و ورزشی بین المللی را نیز برعهده بگیرد.
هدف از تمامی این طرحها و برنامه ها؛ رونق اقتصاد کشور و اشتغالزایی است.
بطورکل؛ شاهزاده محمد هدفش این است که آن تصویر مکدر پادشاهی را که از این کشور یک کشور واپسگرای مذهبی بشدت سنتی که طبق قرائتی محافظه کار از اسلام اداره می شود را از اذهان جهانیان پاک کند و تصویر یک کشور مدرن و پیشرفته کثرت گرا را از عربستان به جهانیان عرضه بدارد.
البته بن سلمان هنوز نتوانسته است دل واشنگتن را بعد از ماجرای خاشقچی بدست آورد؛ اما صاحب نظران سیاسی معتقدند که دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد.
شاهزاده محمد قول داده است در مورد قتل خاشقچی عدالت اجرا بشود. اما مقامات عربستانی با بازرسان بین المللی در این پرونده همکاری نکردند. دادگاهی هم که در باره رسیدگی به اتهام 11 متهم پرونده تشکیل شد، سری ماند.
همه دیپلماتهایی که در جلسات دادگاه حضور داشتند قسم خوردند چیزی نگویند.
یک سال از قتل خاشقچی می گذرد و پادشاهی هنوز فاش نساخته است جسد مقتول کجاست. "کالامارد" از مقامات سازمان ملل گفته است که سعودی ها گام های کافی برای رسیدگی به پرونده برنداشته اند.