کابل- ایرنا- دولت افغانستان با وجود آنکه از آغاز دوباره تلاش ها برای از سرگیری مذاکره با طالبان اظهار خوشبینی کرده است اما از سفر هیأت طالبان به اسلام آباد ناراضی و آن را برای صلح سودمند نمی داند.

وزارت امور خارجه افغانستان نهم مهرماه تائید کرده بود که تلاش ها برای از سرگیری گفت وگوها با طالبان آغاز شده و ابراز امیدواری کرد که بزودی این گفت وگوها از سرگرفته شود
اما دولت افغانستان، از سفر هیأت ۱۲ نفری طالبان به ریاست «ملاعبدالغنی برادر» رئیس دفتر قطر و معاون «ملاهبت الله» رهبر این گروه به اسلام آباد و نحوه استقبال آنها از طرف وزیر خارجه و رئیس دستگاه اطلاعاتی نظامی پاکستان (آی اس آی) انتقاد کرده  است.
براساس گزارش های منتشر شده در رسانه های افغانستان که به نقل از منابع پاکستانی نوشته اند: هیأت طالبان در این سفر با «محمودقریشی» وزیر امور خارجه، رئیس دستگاه اطلاعات نظامی آن کشور، زلمی خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا  دیدار کرده و برخی خبرهای تائید ناشده حاکی از دیدار با «عمران خان نیازی» نخست وزیر آن کشور نیز هست.
این منابع افزوده اند که در این دیدارها مقامات پاکستانی با طالبان برای از سرگیری مذاکره با آمریکا به توافق رسیده اند اما طالبان تاکنون در این باره واکنشی نشان نداده است.
در کابل اما دولت افغانستان از سفر هیأت طالبان و نحوه استقبال از این گروه توسط مقامات رسمی پاکستان ناخشنودند و این سفر را به سود صلح و تأمین امنیت افغانستان نمی داند.
«صدیق صدیقی» سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان پنجشنبه گذشته در یک نشستی خبری در کابل از اسلام ‌آباد خواست که به جای میزبانی از طالبان، پناهگاه‌های امن تروریستی در خاک این کشور را از بین ببرند.
وی تصریح کرد که پناهگاه ها های مهم، مراکز آموزشی و تجهیز جنگجویان طالبان در پاکستان هنوزهم امنیت افغانستان و منطقه را تهدید می کند.


صدیقی، با بیان اینکه سفر اعضای گروه طالبان به پاکستان و برگزاری نشست‌ها در این کشور، هیچ کمکی به روند صلح افغانستان نخواهد کرد، افزود: این روند زمانی می ‌تواند نتیجه مثبت داشته باشد که مالکیت و رهبری صلح به دست دولت افغانستان باشد.
سخنگوی دولت افغانستان از پاکستان انتقاد کرد که به تعهدات خود در امر مبارزه با تروریسم اقدام عملی نکرده است و میزبانی از گروهی که هنوزه دست به خشونت و کشتار مردم می زند، برخلاف تمام اصول روابط دو کشور است.
سخنگوی ریاست جمهوری با ابراز تأسف گفت: طالبان همچنان به خشونت ادامه می‌ دهند و دولت افغانستان هیچ تعهدی از این گروه برای صلح مشاهده نکرده است.
اما شماری از کارشناس امور سیاسی افغانستان هنوزهم صلح را اولویت مردم افغانستان دانسته و بر نقش سازنده و نفوذ پاکستان بر طالبان باور داشته، تأکید می کنند که اولین سفر خلیل زاد و طالبان پس از نزدیک به یک ماه توقف گفت وگوها بیانگر اهمیت نقش پاکستان در صلح افغانستان است.
«پاینده حکمت» می گوید: دولت افغانستان باید از ذهنیت های مثبت کشورهای منطقه و جهان برای تأمین صلح استفاده کند.
«انتظار خادم» یک فعال صلح افغانستان هم بر این باور است که نقش پاکستان در صلح این کشور مهم بوده و با همکاری صادقانه پاکستان صلح نتیجه مثبت خواهد داشت.
دولت افغانستان و کارشناسان سیاسی به عمل کرد پاکستان در امور صلح و تأمین امنیت افغانستان به دیده شک نگریسته و آن کشور را پناه گاه امن تروریست ها، مرکز آموزشی و تجهیزاتی آن گروه می داند که با استفاده از خاک پاکستان به جنگ علیه دولت افغانستان ادامه می دهد.
رئیس جمهوری افغانستان بارها تأکید کرده است که اگر پایگاه های طالبان از خاک پاکستان برچیده شود، این گروه حتی شش ماه تاب مقاومت در برابر نیروهای افغان را نداشته و از بین خواهند رفت.
در شرایط کنونی، موضع و برخورد آمریکا در مقابل طالبان مهم است و اگر دیدار خلیل زاد با هیأت طالبان صورت گرفته و براساس گزارش منابع خبری پاکستان دو طرف توافق کرده باشند که گفت و گوها را دوباره آغاز کنند، گامی جلو برداشته اند.
اما به نظر می رسد که جایگاه دولت افغانستان در گفت وگوهای صلح که طرف اصلی طالبان شمرده می شود، خیلی با اهمیت است و اگر آمریکا، پاکستان و طالبان بار دیگر دولت افغانستان را از روند گفت وگوهای خود حذف کنند، مانند یک سال گذشته بازهم همان دور باطل را تکرار خواهند کرد.
گفت وگوی یک ساله آمریکا و طالبان که نزدیک بود در شهریور ماه گذشته به نتیجه ای برسد اما با یک توئیت رئیس جمهوری آمریکا که در ظاهر کشته شدن سرباز آمریکا در انفجار چهاردهم شهریور در کابل علت آن بود، متوقف شد.