پکن- ایرنا- «شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین در حالی به دیدار «نارندرا مودی» نخست وزیر هند رفته است که دو کشور با مجموعه ای از اختلافات از مسایل ارضی گرفته تا مسایل اقتصادی و اشتراک در همکاری های آتی روبرو هستند و مساله اختلاف هند و پاکستان بر سر کشمیر نیز به این موضوعات افزوده است.

سفر غیر رسمی رییس جمهوری چین به هند از روز گذشته آغاز شده و فردا پایان می یابد دیدار رهبران دو کشور در روستای مامالاپورام هند انجام شد جایی که منازعات ارضی، اختلافات اقتصادی، توافقات تجاری و همکاری های نظامی روی میز گفت و گو قرار دارد.

این دیدار در شرایطی انجام شد که عمران خان نخست وزیر پاکستان قبل از سفر رییس جمهور چین به هند با وی در پکن دیدار و گفت و گو کرد و شی قول داد تا از پاکستان برای تحقق منافع خود حمایت کند.

این ملاقات تلاشی برای جلب حمایت های چین بود و اینکه اسلام آباد نشان دهد روابط بسیار دوستانه ای با پکن دارد گفته می شود از سوی دیگر طرح مساله کشمیر در دیدار رهبران چین و هند موضوعی است که عمران خان خواستار آن شده است.

اینکه شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین تا چه اندازه بخواهد در این موضوع ورود کند، مشخص نیست زیرا چین به رغم اختلافاتی که با هند در مساله کشمیر دارد نمی خواهد به این موضوع که هند آن را بخشی از امور داخلی خود می داند، دامن بزند.

بسیاری بر این باورند که رییس جمهوری چین با طرح مساله به صورت مختصر تنها خواستار کاهش تنش ها خواهد شد و در عوض چین به دنبال این خواهد بود که توافقات تجاری تازه ای با هند داشته باشد.

مساله اختلافات ارضی دو کشور از سال ۲۰۱۷ میلادی به این طرف بخصوص در مرز دوکلوم از دیگر محورهای گفت و گو میان رهبران دو کشور خواهد بود چین و هند به رغم برخی از اختلافات تجاری، خود را برای امضای چندین قرارداد همکاری با استفاده از فرصت سفر رییس جمهور چین به آن کشور آماده کرده اند.

دو کشور همچنین درباره راه های گسترش همکاری های نظامی، برطرف کردن اختلافات تجاری و همچنین شکل گیری پیمان مشارکتی راهبردی اقتصادی که یک بلوک تجاری منطقه ای ۱۶ عضوی محسوب می شود وطرح پیشنهادی چین است، گفت و گو خواهند کرد.

هندوستان البته هنوز به طرح راه ابریشم چین ملحق نشده است و نگرانی هایی بابت کریدور اقتصادی راه ابریشم چین - پاکستان دارد و این نگرانی را که جنبه های امنیتی و اقتصادی برای این کشور دارد در دیدار رهبران دو کشور مطرح خواهد کرد.

«گیتا کوچار» از مرکز مطالعات چین می گوید کریدور اقتصادی پاکستان و چین، منازعات ارضی دو کشور چین و هند، همکاری های نظامی و اقتصادی، اختلافات تجاری دو کشور و مساله کشمیر از محورهای گفت و گو خواهد بود.

وی می افزاید دو کشور سال هها است در برخی از این زمینه ها با یکدیگر اختلافات دارند اما به نظر می رسد هیچ طرفی خواستار دامن زدن به مناقشات نیست و دو طرف به این وضعیت بسنده کرده اند و تمایل ندارند بحرانی در مناسباتشان شکل گیرد.

افزون بر این نباید فراموش کرد که مساله رزمایش های مشترک هند با کشورهای غربی و شکل گیری اردوگاهی از قدرت های بزرگی نظیر آمریکا، هند و استرالیا و برخی از کشورهای اروپایی در حوزه اقیانوس هند و آرام و منطقه آسیای جنوبی برای چین یک نگرانی است که پکن امیدوار است با نزدیک تر شدن مناسباتش با دهلی نو این موضوع را به شکلی دیپلماتیک حل و فصل کند و از هندوستان بخواهد منافع و حق حاکمیت چین را در این منطقه نادیده نگیرد.

برای چین مهمترین مورد این است که در شرایط بحرانی منطقه ای و بین المللی، مسیر اصلاحات و سیاست درهای باز را ادامه دهد و برای پیشبرد این طرح به شکل پایدار سیاست تنش زدایی در دستور کار است و البته رییس جمهوری چین در رژه بزرگ این کشور در هفتادمین سالگرد تاسیس چین نو در روز اول اکتبر با اقتدار اعلام کرد که هیچ نیرویی نمی تواند مسیر پیشرفت این کشور را متوقف کند.

با این حساب اگر چین بتواند گامی در مسیر زدودن تنش ها میان پاکستان و هندوستان بردارد، اختلافات ارضی با هند را به حداقل برساند و توافقنامه های تجاری تازه ای با این کشور امضا کند و هند را به الحاق به راه ابریشم تشویق کند و این کشور را بیش از غرب به خود جذب کند، در واقع در مسیر پیشرفت پایدار خود گام برداشته است و تضمینی برای قدرتمند تر شدن منطقه ای ایجاد خواهد کرد.