به گزارش ايرنا اين ديدار در شرايطي صورت مي گيرد كه دو كشور داراي مناقشات مرزي گسترده اي هستند كه در سال 2017 ميلادي شدت گرفت و نزديك بود بار ديگر تاريخ درگيري نظامي آنها در سال 1962 ميلادي تكرار شود.
نارندرا مودي نخست وزير هند در اين سفر به شهر 'ووهان' در مركز چين مي رود تا با 'شي جين پينگ' رييس جمهوري خلق چين ديدار كند كه قدرتمندتر از هميشه زمام امور را در اين كشور در اختيار دارد.
'وانگ يي' وزير خارجه چين و عضو شوراي دولتي اين كشور ديدار اين دو رهبر را در شهر 'ووهان' در استان 'خوبه' كه روزهاي 27 و 28 آوريل برگزار مي شود بسيار مهم دانسته است.
آنطور كه گزارش هاي دريافتي نشان مي دهد رهبران دو كشور اين بار «چهره به چهره» و با «برنامه بهبود مناسبات با يكديگر» و بدون حضور وزير و يا مشاور ديدار و گفت و گو مي كنند.
اگرچه چين و هند سال 2017 را با بسياري از منازعات ارضي و مرزي پشت سر گذاشتند و مناسبات سردي داشتند اما هر دو كشورمي گويند از شروع امسال وضعيت به مراتب بهبود يافته است.
افزون بر اين قرار است اجلاس سران سازمان همكاري شانگهاي نيز در ماه ژوين امسال در شهر 'چينگ دايو' در شرق چين برگزار شود كه با اين حساب در فاصله نزديك به دو ماه رهبر هند دو بار به چين سفر مي كند كشوري كه به همراه پاكستان سال گذشته رسما به اين سازمان ملحق شد.
در روزهاي اخير با توجه به برگزاري اين اجلاس، هم وزيران خارجه و هم وزيران دفاع كشورهاي عضو اين سازمان از جمله هند و چين در پكن با يكديگر ديدار و گفت وگوهايي داشته اند.
البته نبايد فراموش كرد كه اين موضوعات نمي تواند اختلافات ديرينه دو كشور را به آساني برطرف كند بويژه آنكه هند از 'دالايي لاما' رهبر در تبعيد بوداييان تبت براي ديدار از منطقه مورد منازعه 'آروناچال پرادش' دعوت كرده و «حاضر به امضاي سند مربوط به همكاري با چين در زمينه توسعه راه ابريشم نيز نشده است».
البته 'جيانگ جين كويي' كارشناس مسايل چين و هند از دانشگاه پكن بر اين باور است كه دهلي نو براي بهبود مناسبات با چين تلاش هايي در سال جاري ميلادي كرده است كه سفر مودي به چين از جمله همين اقدامات است.
وي مي افزايد كه ديدارهايي كه رهبران دو كشور در هفته ها و ماه هاي آينده انجام مي دهند مي تواند بسياري از اختلافات را حل كند بويژه آنكه چين اكنون درگير مسايل اقتصادي با آمريكاست.
به هر صورت نشانه هاي خوبي هم مانند برگزاري همايش اقتصادي دو كشور در آوريل امسال در پكن، ديدار وزيران خارجه دو طرف و سفر ماه جاري ميلادي مشاور امنيت ملي هند به چين هم در روابط مشاهده شده است.
بخش مهمي از مناسبات دو كشور، البته به موضوع راه ابريشم گره خورده كه هنوز تيرگي آن از روابط برطرف نشده است و در تازه ترين مورد هند حاضر به همراهي با كريدور اقتصادي چين و پاكستان نشده است به اين خاطر كه بخش هايي از منطقه مورد منازعه كشمير را نيز در بر مي گيرد.
به همين سبب هند حاضر به امضاي سند مربوط به همكاري با اين كريدور 57 ميليارد دلاري نشده است زيرا بر اين باور است كه كشمير به هند تعلق دارد و در اين زمينه با پاكستان در مناقشه است.
در نشست وزراي خارجه كشورهاي سازمان همكاري شانگهاي در پكن نيز كه اين هفته برگزار شد وزير خارجه هند تنها وزير امور خارجه حاضر در اين نشست بود كه «بيانيه يك جاده يك كمربند را امضا نكرد».
حالا بايد ديد كه «شي جين پينگ» رييس جمهوري خلق چين با چه ترفندي مي تواند رهبر هند را قانع كند تا به اين طرح ملحق شود و در غير اين صورت بايد همچنان شاهد منازعات فزاينده اي بود كه در كنار مناقشات مرزي و ارضي دو كشور مي تواند باز هم زمينه ساز رويارويي آنها در يك عرصه ديگر شود.
پايان
*خبرنگار و مدير دفتر ايرنا در چين
رهبران چين و هند پرجمعيت ترين كشورهاي جهان كه هنوز از سايه اختلافات و منازعات مرزي رها نشده اند قرار است براي يك ديدار غير رسمي كه اهميت بسيار زيادي هم براي دو طرف دارد، ديدار كنند.