تهران - ایرنا - پس از سال‌ها ممنوعیت، عصر روز پنجشنبه ۱۸ مهرماه ۱۳۹۸ برای نخستین بار زنان ایرانی امکان حضور در ورزشگاه آزادی و تماشای بازی فوتبال را در دیدار تیم‌های ملی ایران و کامبوج پیدا کردند.

تهران - ایرنا - پس از سال‌ها ممنوعیت، عصر روز پنجشنبه ۱۸ مهرماه ۱۳۹۸ برای نخستین بار زنان ایرانی امکان حضور در ورزشگاه آزادی و تماشای بازی فوتبال را در دیدار تیم‌های ملی ایران و کامبوج پیدا کردند.

زنانی که تا آخرین دقیقه بازی دست از تشویق تیم ملی‌شان برنداشتند. این بازی البته به لحاظ فنی یک بازی مهم نبود و در نهایت ۱۴-۰ به نفع ایران به پایان رسید اما حضور زنان در ورزشگاه آغازی بر به سرانجام رسیدن مطالبات این دسته از جامعه ایران بود.

حضور زنان در ورزشگاه برای تماشای مسابقه فوتبال بازتاب‌های بسیاری در داخل و خارج از کشور داشت و فعالیت رسانه ها را نیز تحت تاثیر قرار داد؛ رسانه ها - بیشتر رسانه های منتسب به جریان اصلاح‌طلب- با نگاه مثبت به این پدیده نگاه کردند و این حضور را از ابعاد مختلف مورد تحلیل قرار دادند که کلیات مطالب آنها در قالب جمع‌بندی و از طریق لینک زیر قابل ملاحظه است:

توجه رسانه‌های داخلی به حضور زنان در ورزشگاه آزادی

به غیر از رسانه ها مقامات و شخصیت‌ها نیز در این زمینه اظهارنظرهای مختلف و متعددی کردند و برخی از آنان نیز همزمان با حضور زنان در ورزشگاه حضور یافتند و بازی را از نزدیک تماشا کردند.

معصومه ابتکار معاون رئیس‌جمهوری، علی ربیعی سخنگوی دولت و مهین فرهادی‌زاد معاون توسعه وزارت ورزش و جوانان جزو حاضران در ورزشگاه بودند که هریک پس از این بازی به تایید و لزوم برگزاری این شکل از تماشای فوتبال (برای مردان و زنان) پرداختند. ربیعی گفته بود: نگاه دولت به حضور زنان در ورزشگاه‌ها مثبت است و باید سعی کنیم تجربه خود را در این ارتباط که منجر به تحول اجتماعی می‌شود، افزایش دهیم. زیرساخت‌های ورزشگاه آزادی برای حضور زنان آماده است، اما باید زیرساخت‌های فرهنگی و ذهنی نیز آماده باشد.

معصومه ابتکار نیز تاکید کرد: «این روند یقینا به اعتمادسازی، امید و نشاط بیشتر کمک می‌کند. امیدوارم برای بازی‌های لیگ برتر نیز این اتفاق بیفتد و شاهد حضور زنان در ورزشگاه‌ها باشیم. در واقع ورزش مسیری است که می‌تواند همگان به ویژه زنان را به بسیاری از اهداف نزدیک کند».

بلافاصله پس از این بازی انتشار توئیت‌ها، یادداشت‌ها و موضع‌گیری‌های زیادی در فضای رسانه‌ای فراگیر شد به طوری که تا چند روز بعد از بازی نیز ادامه داشت. هرچند عمدتا دیدگاه‌هایی در دفاع از حضور زنان در میادین ورزشی، تقویت همدلی و همراهی و درخواست تکرار چنین رویدادی بود ولی در مقابل تعداد کمتری از رویکردهایی هم بر این محور استوار بود که این اتفاق را نه اتفاقی میمون که نوعی ضدارزش می‌خواندند.

حجت الاسلام حسن روحانی رییس‌جمهوری، معاون اول وی و برخی دیگر از مسؤولان دولتی نیز همراه با  شماری از نمایندگان مجلس و برخی فعالان سیاس- اجتماعی در تایید این اقدام اظهاراتی را مطرح کردند.

روحانی در سیزدهمین نشست مطبوعاتی خود در ۲۲ مهر ۱۳۹۸ در پاسخ به پرسشی درباره حضور زنان در ورزشگاه‌ها گفت: از این بابت من خیلی خوشحال شدم. این موضوع را در دولت مطرح کردم. گفتم پس حضور زن‌ها بر خلاف آنچه برخی می‌گویند به اخلاق لطمه نمی‌زند، اتفاقا اخلاق واقعی را در ورزشگاه‌ها و میادین ورزشی ما بهتر مستقر می‌کند. امیدوارم این روند ادامه پیدا کند. ادامه این روند، اولا به عهده خود خانم‌هاست که در ورزشگاه‌ها شرکت کنند. همچنین به عهده مسئولین ورزشی و نیروهای امنیتی است. امیدواریم روز به روز آزادی مردم در مسائل اجتماعی بیش از گذشته افزایش یابد.

«اسحاق جهانگیری»، معاون اول رییس‌جمهوری نیز در واکنشی توییتری اعلام کرد:: ‌امروز یکی از خواسته‌های بخش مهمی از زنان، جوانان و فعالان مدنی به‌خوبی تحقق یافت و ‌زنان برای تماشای ‌مسابقات فوتبال به ‌ورزشگاه آزادی رفتند. آگاهی و رشد مدنی زنان و مردان در ورزشگاه نشانه‌ای بود از احترام به حساسیت‌های بخش‌های دیگری از جامعه و رفع نگرانی برای تداوم اقداماتی از این دست.

«شهیندخت مولاوردی» معاون سابق رییس‌جمهوری، پژوهشگر و فعال امور زنان هم در یادداشتی در روزنامه ایران اظهار داشت: این بازی را باید بردی دانست برای دولت و نظام که به جای پاک کردن صورت مسأله، بالاخره با اتخاذ تدابیر و تعبیه سازوکارهای لازم این مطالبه را توانستند به خوبی مدیریت و اجازه نددهند عده‌ای که مهارتشان در تبدیل موضوعات به غایت ساده و ابتدایی به معضلی پیچیده و لاینحل است، بیش از این برای نظام هزینه تراشی کنند.

در این میان مسئولان ورزشی هم خبر از آمادگی برای حضور زنان در میادین ورزشی دادند؛ از جمله «مسعود سلطانی‌فر» وزیر ورزش و جوانان که با اشاره به اینکه حضور زنان در ورزشگاه اراده نظام بود تاکید کرد: ورزشگاه‌های زیادی در مراکز استان‌ها داریم مانند امام رضا (ع)، نقش جهان اصفهان، غدیر اهواز، فولاد خوزستان، یادگار امام تبریز و پارس شیراز که امنیت آنها به خوبی تامین می‌شود و ورودی و معبر و خدمات مجزا دارند، بنابراین زیرساخت‌های لازم برای حضور زنان در ورزشگاه‌ها وجود دارد.

متن کامل سخنان وزیر ورزش در این باره را اینجا ببینید.

بازتاب های حضور زنان در ورزشگاه آزادی منحصر به داخل کشور نبود، «جانی اینفانتینو» رئیس فیفا نیز با صدور بیانیه‌ای حضور مشتاقانه هزاران نفر از زنان را در ورزشگاه ستود و نوشت: «این اشتیاق ما را تشویق می‌کند تا بیش از پیش، راهی را که شروع کردیم ادامه دهیم؛ فیفا تلاش خواهد کرد تا هرگونه تبعیض جنسیتی برای دیدن فوتبال رفع شود».

برچسب‌ها