به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، آیت الله سید احمد خاتمی در فرازی از خطبه دوم نماز سیاسی عبادی جمعه درباره حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه با عملیات به نام «چشمه صلح»، افزود: مطلب روشن این است این کار ترکیه تجاوز به یک کشور مستقل است؛ موضع نظام در این رابطه موضع ناصحانه یعنی توقف فوری حملات و خروج نظامیان از خاک سوریه است.
خطیب موقت تهران تصریح کرد: در رابطه با این لشکرکشی ترکیه یک نصیحت به دولت ترکیه دارم و آن این است که عربستان به عنوان نوکر امریکا حرف امریکا را شنید و در باتلاق افتاد، یک هفتهای میخواست کار یمن را تمام کند اما بعد ۵ سال همچنان رزمندگان یمنی هستند که حرف اول را می زنند؛ بنابراین ترکیه مواظب باشد به این دام امریکا نیفتد.
وی ادامه داد: بلافاصله پس از آن که امریکا نیروهای خود را از شمال سوریه میبرد، ترکیه جای امریکاییها را پر میکند، مراقب باشید باتلاق جدید برای خود درست نکنید.
خاتمی درباره موضوع عراق اظهار داشت: دومین مساله عراق است، دو هفته قبل شنیدید اغتشاشاتی در عراق انجام شد که براساس اظهارات سخنگوی وزارت کشور عراق متاسفانه بیش از ۱۰۰ نفر در این اغتشاشات کشته و بیش از ۶ هزار نفر مجروح شدهاند. کشوری که دیرزمانی نیست که از شر دیکتاتور خلاص شده و این بلاها سرش آمده است.
وی ادامه داد: خواستهای که معترضان داشتهاند به تعبیر خود مقامات عراقی خواسته حقی بود؛ خواستههایی مانند اصلاح خدمات اداری، اعتراض به بیکاری، آب غیربهداشتی و قطعی مکرر برق که مسئولان قول دادند این مشکلات را در کوتاهمدت و بلندمدت رفع کنند. اصل این اعتراضات ریشه به جایی داشت اما نکته دوم این است که بیتردید دشمنان مردم عراق سوار این موج شدهاند، اما چرا الان؟
امام جمعه موقت تهران با برشمردن چهار هدف دشمنان عراق بر موج سواری اغتشاشات گفت: یکی از این اهداف، تحت الشعاع قرار دادن اربعین بود تا مردم بترسند و راهپیمایی نروند، در حالی که از همه جای دنیا به کربلا میروند از ایران ما هم به تعبیر مسئولان ۴ برابر گذشته در سامانه سماح اسم نوشتند، یک و نیم میلیون نفر رفتند و یک و نیم میلیون نفر هم در حال رفتن هستند، هدف دوم تفرقه بین دو ملت ایران و عراق است مقام معظم رهبری فرمودند ایران و عراق ملتی هستند تنها دلها و جانهایشان به وسیله ایمان به خدا و محبت اهل بیت به هم نزدیک است. دشمنان سعی بر تفرقه دارند اما نتوانستند و توطئه آنان تاثیری نخواهد داشت. سومین هدف اینکه دشمن نگران پیوند خوردن ملت عراق با اهل بیت بود و هدف چهارم انتقاد از برخی مقامات عراقی است که قاطعانه در برابر رژیم صهیونیستی ایستادند.
خاتمی با بیان اینکه این اغتشاشات سه ضلع اساسی داشت، یک ضلع آن را امریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی عنوان و تصریح کرد: صهیونیستها معترضان را انقلابیون عراق خواندند و اینها معرکهگردانهای شیطان اول هستند.
وی اضافه کرد: رژیمهای مرتجع عرب به ویژه عربستان ضلع دوم است؛ ۷۹ درصد پیامهای توئیتری اغتشاش از عربستان بود متاسفانه این کشور بنای بر آدم شدن ندارد و میخواهد در همه جای دنیا بلوا و آشوب برپا کند. لذتشان هم آدمکشی و کشتن مردم مظلوم یمن است. سومین ضلع، پسماندههای حزب بعث و برخی خبرگزاری ها مانند العربیه (که متعلق به عربستان است و باید بگوییم العبریه چون کار عبریها و صهیونیستها را میکنند)، بی بی سی و سی ان ان و فضای مجازی آلوده این آتش را افروخت.
حضور مردم در انتخابات، جشن سیاسی است
آیت الله خاتمی موضوع مهم داخلی روز را انتخابات عنوان و تصریح کرد: انتخابات در زمان شاه به این شکل بود که شاه هر کسی را نمیخواست روی اسم آن خط می کشید، بقیه که خط نمیکشید نماینده بودند. برایشان مهم نبودند مردم میآمدند، نمیآمدند یا کم میآمدند اصلا بهایی به مردم نمیداد.
وی افزود: به برکت پیروزی انقلاب این جشن اتفاق افتاده و در این چهل سال نزدیک به چهل بار شما خوبان آمدید و سرنوشت کشور را رقم زدید، این حشن سیاسی است. بنابراین باید تلاش برای حضور باشکوه مردم در پای صندوق های رای داشته باشیم اینجا جای اهداف حزبی نیست، جای عزت و آبروی نظام است
خطیب موقت تهران با تاکید بر اینکه برای برپایی انتخابات باشکوه همه باید قانونمدار باشیم، اظهار داشت: مجریان، مردم و نامزدها همه قانونمدار باشند، قانونشکنی و تحقیر قانون در شان هیچ کس و در شان مسئولان نیست. نه اولین کشوری هستیم که انتخابات برگزار میکنیم و نه آخرین کشور خواهیم بود.
خاتمی با بیان اینکه انتخابات در همه جای دنیا برقرار است، گفت: در کشورهای دنیا آیا هر کسی از راه رسید و گفت من کاندیدا هستنم، اسمش را مینویسند؟ نه، ضابطه یا شرایطی دارند. اینکه هر کسی که از راه رسید و اسمش را بنویسند مردمسالاری نیست، مردمسالاری این نیست که بیحساب و کتاب اسم بنویسند. مردم به قانون اساسی رای دادند و اصل ۹۹ قانون اساسی میگوید شورای نگهبان ناظر بر انتخابات است.
وی با استناد به اصل ۹۸ قانون اساسی، ادامه داد: این اصل قانون اساسی هم تفسیر را بر عهده شورای نگهبان گذاشت و شورای نگهبان هم، این نظارت را استصوابی دانست؛ بنابراین این سخن که بگوییم مردم خوب میفهمند و خودشان انتخاب کنند ما هم قبول داریم اما اینکه بیان این عبارات به معنای نبودن نظارت باشد و هر کسی از راه رسید اسمش را بنویسیم، درست نیست. میگویند شورای نگهبان از اول نبود؛ اما امام هیاتی را تعیین و آن هیات، نظارت استصوابی را اعمال کرد. کد آن را هم بگویم مسعود رجوی خبیث را در این هیات رد کردند. در زمان امام هیاتی ایجاد کرد که نظارت استصوابی داشت پس نظارت استصوابی چیز جدیدی نیست.
خطیب موقت تهران یکی از رفتارهای ناپسند در فضای انتخابات را دو قطبی کردن جامعه عنوان کرد و گفت: برخی میخواهند با دو قطبی کردن فضای انتخابات رای بیاورند. به وضوح میبینم و میشنوم که برخی اظهارات و ابلاغات بوی دو قطبی کردن میدهد، ما میفهمیم و به وقتش اطلاعرسانی میکنیم اگر مصلحت کشور را میخواهید نه مصلحت باند خود را، این کار را نکنید چون دو قطبی کردن به مصلحت جامعه نیست.
وی در خطبه دوم نماز جمعه تهران،۲۲ مهر سالگرد شهادت پنجمین شهید محراب امام جمعه وقت کرمان آیت الله اشرفی اصفهانی و همچنین سالگرد تاسیس عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال ۵۸ را گرامی داشت و گفت: آیت الله اشرفی اصفهانی مجاهد قبل انقلاب بود و زندان طاغوت را دید؛ او رزمنده بعد از انقلاب بود. این پیرمرد با حضورش در جبهه مایه تقویت رزمندگان اسلام بود وبه دست منافقان کوردل به آرزوی خود رسید.
اربعین هنجار بینالمللی و اسلامی است
آیت الله خاتمی در فراز خطبه نخست نماز جمعه با دعوت خود و دیگران به تقوای الهی، به اهمیت راهپیمایی اربعین اشاره کرد و گفت: راهپیمایی اربعین جهان اسلام را معطر کرده است، آنها که در این راهپیمایی شرکت میکنند در سویدای عشق به خدای حسین (ع) هستند.
خطیب موقت نماز جمعه تهران این راهپیمایی را در کل جهان بینظیر دانست و افزود: بیش از ۲۰ میلیون نفر یک مسیر ۸۰ کیلومتری را با مدیریت مردمی طی می کنند و یک شعار مشخص یعنی شعار لبیک یا حسین(ع) دارند که این یکی از مصادیق تکریم شعائر است.
خاتمی با بیان اینکه این راهپیمایی ۴ عنوان قرآنی دارد، تصریح کرد: اولین عنوان، بیعت با امام حسین(ع) است که بیعت با رسولالله است. بیعت با رسولالله هم بیعت با خداست و بیعت با خدا مسبب رضایت او است.
خطیب موقت تهران عنوان دوم را گامهای به خشم آوردن دشمن دانست و گفت: توطئههایی در خارج و داخل عراق شکل گرفته تا این مراسم برگزار نشود که قطعاً اگر از آسمان، تیر و سنگ ببارد دوستداران حسین (ع) به این راهپیمایی میروند. جلوه سوم راهپیمایی اربعین تولی و تبری است؛ تولی یعنی دوست داشتن و تبری یعنی دشمن دانستن دشمنان اهل بیت.
خاتمی جلوه چهارم را «وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّه» دانست و تصریح کرد: راهپیمایی اربعین به شیعیان اختصاص ندارد بلکه محبت به حسین (ع) هنجار بینالمللی و اسلامی است، محل تجمع الهیون عالم است به همین دلیل است که ۳ میلیون نفر ۴ برابر سال گذشته از ایران برای این مراسم اسمنویسی کردهاند.