این بررسیها همچنین نشان میدهد که کمبود دارو و تجهیزات بیمارستانی در مازندران باعث شد تا ارائه خدمات به بیماران بستری نیز با تاخیر مواجه شود به گونه ای که برخی بیماران به دلیل نبود همین تجهیزات و داروهای مورد نیاز یا چند هفته باید در نوبت درمان در بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی قرار بگیرند و یا یا چنانچه توان مالی دارند به بیمارستان های خصوصی مراجعه کنند. البته در این میان راه حل بینابینی نیز توسط بیماران یا خانواده هایشان در پیش گرفته شده است که آن هم خرید داروها و تجهیزات پزشکی مورد نیاز با هزینه شخصی از بیرون است که سبب می شود تا بیماران منتظر نمانند.
این وضعیت بینابینی سبب شده است تا این تصور در عامه مردم ایجاد شود که مراکز درمانی دولتی در حال خالی کردن شانه از زیر بار مسئولیت اجرای طرح تحول نظام سلامت و بازگرداندن روش قدیمی دریافت هزینه به صورت غیرمستقیم از بیماران هستند. البته برخی از شهروندان از این هم فراتر رفته و حتی کمبود دارو و تجهیزات پزشکی را " شگرد " برای اخذ هزینه های بیمارستانی توصیف می کنند.
این در حالی است که مدیران بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی که خبرنگار ایرنا با آنها صحبت کرده خودشان از کمبود دارو و تجهیزات پزشکی در مراکز تحت مدیریت خود گله دارند و می گویند که شرکت های بیمه ای به دلیل عدم دریافت بموقع طلبشان چنین وضعیتی را ایجاد کردند و بیمارستان ها تقصیری ندارند.
این مدیران با عنوان این که خودشان در خط مقدم درمان قرار دارند و بیشترین فشار بابت کمبود دارو و تجهیزات پزشکی به آنها وارد می شود، در باره علت دریافت دارو و تجهیزات تهیه شده از بیرون گفتند که برخی از بیماران بستری در مراکز درمانی دولتی به دلیل طولانی شدن تامین دارو و تجهیزات به صورت داوطلبانه این داروها را در بازار آزاد تهیه و به بیمارستان برای درمان بیماریشان منتقل می کنند و بیمارستان ها هم نمی توانند از تحویل گرفتن و درمان بیمار پرهیز کنند در عین حال که همه می دانند که این کار غیرقانونی است ولی در مقابل نمی توانند پاسخ بیمار و همراهانشان را به خاطر معطلی در درمان بویژه اگر مشکلی برای بیمار بروز کند ، بدهند.
طلب چهار هزار میلیارد ریالی
بر اساس آخرین آمار میزان مطالبات شرکت های بیمه ای به بیمارستان ها و مراکز دولتی استان مازندران افزون بر چهار هزار میلیارد ریال اعلام شده است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا علت اصلی برخی کمبودهای دارویی و تجهیزات را در مراکز درمانی و بیمارستان های دولتی ناشی از انباشت بدهی معوقه شرکت های بیمه ای به این مراکز درمانی دولتی بیان کرده است.
دکتر محمدرضا شیران گفت : برخی از شرکت های بیمه ای در استان مازندران بدهی انباشته از سال ۹۶ و ۹۷ به مراکز درمانی و بیمارستان های دولتی دارند و عدم پرداخت این مطالبات موجب شده تا بیمارستان های ما نتوانند از شرکت های دارویی و تجهیزاتی که فروش نقدی دارند، خرید داشته باشند.
وی توضیح داد: در سال جاری شرکت های بیمه ای مازندران بدون پرداخت بدهی های معوقه، به دنبال انعقاد قراردادی با دانشگاههای علوم پزشکی با این قید و شرط هستند که از این پس ۶۰ درصد از مجموع هزینه صورت وضعیت ماهانه را در جا پرداخت کنند و بقیه طلب بیمارستان ها پس از تایید صورت وضعیت پرداخت شود که این روش در صورتی می تواند خوب باشد که مطالبات گذشته که انباشته شده نیز پرداخت شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: اگر بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی ما نقدینگی داشته باشند، هیچ مشکلی برای تامین دارو و تجهیزات نخواهند داشت و امیدواریم شرکت های بیمه ای با درک این معضل نسبت به پرداخت ها تجدید نظر کنند.
واگذاری تامین دارو و تجهیزات بیمارستانی به شرکت های بزرگ
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران همچنین گفت: اگر چه با تحریم ظالمانه در تامین برخی داروهای وارداتی تا حدودی خلل وارد شده و احتمال می رود اندکی با تاخیر به مراکز دارویی ما برسد، ولی عمده این داروهای وارداتی نیز مشابه داخلی دارند که از لحاظ درمانی تفاوت چندانی با مشابه خارجی ندارند.
دکتر شیران افزود : در شرایط فعلی بخش زیادی از داروها و تجهیزات بیمارستان های دولتی ما از سوی شرکت های خرد و کوچک و یا حتی افراد خریداری می شود که از لحاظ تمکن مالی نسبت به شرکت های بزرگ دارویی و پخش ضعیف هستند و با شرابط خرید نقدی به این شرکت های خرد نمی توانند تجهیزات و دارو را مدت دار به ما تحویل بدهند و با این رویکرد به دنبال تجدید نظر در قراردادهای خرید مراکز دولتی هستیم.
وی گفت : مناقصه واگذاری تامین دارو و تجهیزات از شرکت های بزرگ از سوی دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد و سه شرکت بزرگ دارویی برنده مناقصه شدند و امیدواریم با این تجدید نظر در انعقادقرارداد ها بتوانیم ضمن خرید ارزان تر، تجهیزات را به صورت مدت دار تامین کنیم .
شیران افزود : واگذاری تامین دارو و تجهیزات بیمارستان های دولتی به شرکت های بزرگ زمینه تهاتر بدهی آنها به امور مالیاتی، بانک ها و سایر شرکت های دولتی را با دانشگاه فراهم می کند و این برنامه نیز بخش زیادی از مشکلات نقدینگی ما را رفع خواهد کرد.
نبود کمبود داروهای اساسی و تجهیزات در مراکز دولتی
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم به خبرنگار ایرنا گفت: درحال حاضر کمبود دارو و تجهیزات بیمارستانی که نیاز اساسی بیماران باشد، در مراکز درمانی استان وجود ندارد.
دکتر حامد روحانی زاده افزود : تامین برخی از تجهیزات و داروهای بیمارستانی وارداتی از سوی هیات امناء صرفه جویی ارزی وزارت بهداشت و درمان تامین می شود و احتمال دارد که برخی از این لوازم مصرفی و غیر مصرفی تا حدودی با تاخیر به بیمارستان ها برسد.
وی با این وصف تاکید کرد : با وجود تامین این تجهیزات با تاخیر، بیمارستان ها حق ندارند تامین آن را به بیماران بسپارند، چرا که طبق قانون طرح تحول نظام سلامت بیمارستان ها و مراکز دولتی موظفند تا تجهیزات و داروهای مورد نیاز بیماران را خودشان تامین کنند.
روحانی زاده گفت : اگر چه امکان دارد که به دلیل اصرار بیماران، برخی از مراکز بیمارستانی با تخطی از قانون، اجازه خرید تجهیزات و لوازم پزشکی و دارویی را به اولیاء بیمار واگذار کنند، ولی این کار نیز بر خلاف قانون و دستورالعمل طرح تحول نظام سلامت است و در صورت مشاهده با متخلفان برخورد می شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران کمبود برخی تجهیزات بیمارستانی را بیشتر مربوط کیت آزمایشگاهی، ضربان ساز ( پیس میکر) و برخی دیگر از تجهیزات مصرفی و غیر مصرفی دیگر دانست و گفت که با هماهنگی وزارت بهداشت این تجهیزات که عمده آنها وارداتی است، خریداری شده و بزودی در اختیار بیماران و مراکز درمانی دولتی قرار می گیرد.
پرداخت دو هزار میلیارد ریال هزینه دارو و تجهیزات بیمارستان های دولتی
مدیردرمان تامین اجتماعی مازندران هم به خبرنگار ایرنا گفت : در سال جاری تامین اجتماعی با بررسی صورت وضعیت خدمات بیمارستان ها و مراکز دولتی به بیماران تحت پوشش ، حدود دو هزار میلیارد ریال از مطالبات دانشگاه علوم پزشکی استان را پرداخت کرده است.
دکتر محمد خورشیدی با اعلام این که در مجموع یکهزار و ۵۰۰ میلیارد ریال از بدهی سنوات گذشته و ۵۳۰ میلیارد ریال از مطالبات نیمه نخست سال جاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران از سوی تامین اجتماعی پرداخت شده است ، افزود : علاوه بر این ، ماهانه ۱۳ میلیارد ریال از هزینه دارویی داورخانه دولتی ۱۳ آبان که زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران قرار دارند نیز پرداخت می شود به طوری که به طور تقریبی پرداختی به این داروخانه به روز شد.
وی میزان بدهی تامین اجتماعی به بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی در مازندران را حدود ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد.
مدیردرمان تامین اجتماعی مازندران گفت: بدهی تامین اجتماعی به بیمارستان ها و مراکز دولتی صرفا مربوط به این خطه شمال کشور نبوده و تقریبا تمام سازمان ها به نوعی به این مراکز بدهی معوقه دارند و بدهی ما بیشتر از استان های دیگر نیست.
مازندران ۳۹ بیمارستان دولتی ،خصوصی و وابسته به تامین اجتماعی با افزون بر ۴ هزار ۷۰۰ تخت بیمارستان دارد که ۲۵ بیمارستان با حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تخت دولتی است و ضریب اشغال تخت در این بیمارستان ها نیز حدود ۸۰ درصد است که دو درصد از میانگین کشوری بالاتر است.
۶۹۸۲/۱۶۵۴