سرپرست دانشگاه علمی، کاربردی خراسان شمالی روز دوشنبه با بیان این مطلب به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استان در هر ۲ زمینه، ظرفیت و قابلیت بالایی دارد که با راه اندازی این رشته ها، یقینا فعالیت در حوزه های مزبور تخصصیتر شده و می تواند به اشتغال پایدار و افزایش درآمد خانوارها منجر شود.
به گزارش ایرنا در استان خراسان شمالی ۲۵ هزار و ۹۵۰ نفر در زمینه بافت فرش فعالیت دارند و اکنون بخشی از تولیدات فرش این استان، از جمله فرش دوروی ابریشمی روستای ترکمن نشین دویدوخ شهرستان مرزی راز و جرگلان به خارج از کشور نیز صادر می شود.
سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی خراسان شمالی گفت: پرورش اسب اصیل ترکمن و حتی کردی نیز در این استان باید به صورت علمی و تخصصی انجام شود.
علی بادامی افزود: پرورش اسب از توانمندیهای اقتصادی خراسان شمالی است و از آن به عنوان صنعتی پردرآمد و اقتصادی یاد میشود اما، استان هنوز از این قابلیت مهم اقتصادی استفاده بهینه نکرده است.
در استان خراسان شمالی حدود یکهزار سر اسب ترکمن در شهرستان ترکمن نشین راز و جرگلان نگهداری میشوند که ارزش این سرمایه نزدیک به ۳۰۰ میلیارد ریال است.
اسب ترکمن فرصت طلایی برای اقتصاد استان است و اهمیت این حوزه اقتصادی و اجتماعی در استان چنان است که در سالهای اخیر کارگروه اسب به عنوان زیرمجموعه معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی و تشکلهای اسبداران تشکیل شده تا به سیاستگذاری و برنامه ریزی برای توسعه این صنعت بپردازد.
ایجاد رشته با هدف گرهگشایی از مشکلات منطقه
سرپرست دانشگاه علمی کاربردی واحد خراسان شمالی گفت: این دانشگاه با ایجاد رشته های جدید و بهروز، تلاش دارد از مشکلات منطقه گرهگشایی کرده و مسیر خود را به سمت رشتههای شغلمحور ادامه دهد.
بادامی اظهار داشت: در گذشته رسالت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مراکز دانشگاهی، ارتقای علمی و پژوهشی بود ولی امروز تربیت متخصص و نیروی ماهر در حوزه های مختلف منطقه ای و بومی به یکی از رسالت های این نهاد تبدیل شده است به گونه ای که دانشجویان بتوانند پس از فراغت از تحصیل، وارد بازار و کسب و کار شده و علاوه بر آن کارآفرینی کنند.
وی با تاکید بر لزوم تبدیل دانایی دانش آموختگان به توانایی، افزود: این رسالت هم اکنون بر عهده دانشگاه علمی کاربردی گذاشته شده است و بر این اساس رشته های این مرکز آموزش عالی عمدتا مبتنی بر پاسخگویی به نیازهای بومی، منطقه ای و نیز کاربردی و مهارتی است.
بادامی اظهار داشت: از آنجا که پتانسیل و ظرفیت اصلی این استان در حوزه کشاورزی و دامداری است، تا کنون رشته هایی چون پسته و زنبور عسل نیز در این دانشگاه راه اندازی شده است.
وی گفت: ۷۵ درصد دانشآموختگان این مراکز آموزش عالی جذب بازار کار شدهاند و حال آنکه میزان اشتغال دانشآموختگان دیگر دانشگاهها کمتر از این است.
برگزاری رویداد استارتاپ انگور
بادامی همچنین از برنامه ریزی این دانشگاه برای برگزاری رویداد استارتاپ انگور در این استان خبر داد و گفت: انگور از محصولات عمده باغی خراسان شمالی است که رتبه اول تولیدات باغی این استان و جایگاه دهم انگور کشور را دارد.
وی با اشاره به مرغوبیت و کیفیت بالای انگور تولیدی خراسان شمالی افزود: متاسفانه نبود بازار فروش مناسب، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی و نیز امکان فراوری، باعث بروز مشکلاتی، به خصوص در فصل برداشت این محصول شده است که بعضا باغداران را نسبت به جمع آوری دسترنج خود نیز بی رغبت می سازد.
سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد خراسان شمالی هدف از برگزاری استارتاپ انگور را فرهنگ سازی ایده ها و خلاقیت ها در زمینه های مختلف، ایجاد فرصت اشتغال، استفاده از یافته های نوین محققان و کارشناسان در حوزه محصولات باغی به ویژه انگور، استفاده از دانش و علم باتوجه به نیاز جامعه، افزایش و ارتقای مهارت پژوهشگران و کاربردی کردن علم در این حوزه دانست.
بادامی افزود: رویداد استارتاپ انگور خراسان شمالی ۲۸ و ۲۹ آبان ماه امسال با حضور محققان، استادان، پژوهشگران و کشاورزان پیشرو در بجنورد برگزار خواهد شد.
خراسان شمالی جایگاه پنجم کشور از نظر سطح تاکستان و رده دهم از حیث میزان تولید انگور را در میان استان های کشور دارد.
بیش از ۴۲ درصد سطح باغها و ۵۷ درصد تولیدات باغی استان خراسان شمالی به انگور اختصاص دارد.
براساس این گزارش، ۱۱ درصد از درآمد استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی از محل تولید انگور به دست می آید اما کاهش قیمت، افزایش هزینه های تولید باعث شده است که وضعیت اقتصادی تاکداران دچار مشکل و چالش شود و هم اکنون این قشر از نبود درآمد و تامین هزینه های زندگی در رنج و مشقت هستند.
سطح زیر کشت انگور در این استان ۱۸ هزار و ۵۲۰ هکتار است که در شهرستان های فاروج، شیروان، بجنورد، اسفراین و مانه و سملقان پراکنده است و سالانه بیش از ۱۸۵ هزار تن محصول از این سطح برداشت می شود.
خراسان شمالی با جمعیت ۸۶۳ هزار نفر ۳۴۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار زراعی و ۴۴ هکتار باغی است.
خراسان شمالی حدود ۴۰ هزار دانشجو دارد که در ۴۰ مرکز آموزش عالی دولتی، غیردولتی و پیام نور مشغول به تحصیل هستند و از این تعداد ۲ هزار و ۴۰۰ دانشجو در دانشگاه علمی و کاربردی تحصیل می کنند.
۳۰۰۷/۵۱۳۲