تهران- ایرنا- محققان انگلیسی، سوندهایی با استفاده از شیشه‌های خاص ضدباکتری ساخته‌اند که از بروز عفونت‌های ادراری پیشگیری می‌کند. شیشه‌های ضدباکتری موجود در این سوند، باکتری‌های ادرار را از بین می‌برد.

به گزارش پایگاه اینترنتی اطلس نیوز، محققان دانشگاه آستون در انگلیس می‌گویند: عفونت‌های ادراری که بر اثر گذاشتن لوله سوند در مجاری ادراری (کتترها) ایجاد می‌شوند، حدود ۳۵ درصد تمام عفونت‌های مرتبط با مراقبت‌های بهداشتی را در انگلیس تشکیل می‌دهند. اما این شمار را می‌توان با استفاده از سوندهایی که از شیشه‌های خاص ضد میکروبی ساخته می‌شوند، کاهش داد.

یک سیستم معمولی جمع آوری ادرار، از یک کیسه تشکیل می‌شود که از طریق یک لوله قابل انعطاف از طریق عمل جراحی به مثانه بیمار متصل می‌شود. این لوله همان سوند معمول است. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که باکتری‌ها در کیسه پر شده تکثیر می‌شود و متعاقباً از طریق لوله سوند وارد مثانه می‌شوند. درمان عفونت مجاری ادراری (UTI) با استفاده از آنتی بیوتیک‌ها بسیار دشوار است و حتی گاهی به ابتلا به بیماری عفونت خون یا سپسیس منجر می‌شود. عفونت خون یا سپسیس (sepsis) وضعیتی است که در آن بدن با یک عفونت جدی می‌جنگد.

اکنون محققان دانشگاه آستون با استفاده از شیشه‌های فسفات که با مقدار کمی اکسید روی پوشانده شده‌اند، لوله‌های نازکی برای استفاده در سوند درست کرده‌اند. اکسید روی خاصیت ضد باکتریایی دارد. سپس این لوله‌ها را به صورت دیسک‌های کوچک شیشه‌ای برش دادند و آن‌ها را در ظروف پتری حاوی باکتری قرار دادند.

از آنجایی که اکسید روی به آرامی از روی شیشه حل می‌شود، این ماده در عرض ۲۴ ساعت تمام باکتری‌های E. coli را به کلی از بین برد و جمعیت باکتری‌های Staphylococcus aureus را بطور قابل توجهی کاهش داد. علاوه بر این، به نظر می‌رسد که اکسید روی هیچ اثر مضری بر روی سلول‌هایی که لایه مثانه را تشکیل می‌دهند، ندارد.

اکنون امید است که کارتریج‌های حاوی شیشه‌های آغشته با اکسید روی در لوله‌های سوند قرار داده شود تا در حین اینکه امکان عبور ادرار را فراهم می‌کنند، باکتری‌های مضر را از بین ببرند.

مقاله‌ای در رابطه با این تحقیق به تازگی در مجله Materials Science & Engineering منتشر شده است.