"ابراهیم الامین" در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا به مجموعه مسائل مختلف منطقه ای از جمله حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه پرداخت و افزود : ترکیه نیازمند تفاهم با دولت سوریه برای پایان دادن به بحران در شمال این کشور است و چنانچه این امر تحقق نیابد ناآرامی و مشکلات ترکیه ادامه دار خواهد بود.
وی تصریح کرد: تصور اینکه آمریکا با رها کردن کُردها مشکلاتی را به وجود آورد، اشتباه است زیرا مشکل اصلی در اعتماد کردن به آمریکا است.
الامین با اشاره به رویارویی آمریکا و ایران نیز گفت: این رویارویی تا جنگ پیش نخواهد رفت اما هر گونه مساله جانبی و حاشیه ای دیگر می تواند موجب شدت یافتن این رویارویی شود.
وی به تلاش اسرائیل برای برقراری روابط با اقلیت های مختلف منطقه به منظور بهره برداری سیاسی و اقتصادی از این قضیه نیز پرداخت و گفت: خروج آمریکا از منطقه موجب تضعیف هم پیمانان آمریکا و اسرائیل می شود و این چیزی است که اسرائیل را نگران کرده است.
سردبیر الاخبار همچنین در خصوص جنگ یمن هم گفت: عربستان و متحدانش از یمن انتظار محالی دارند به این معنی که می خواهند یمن از محور مقاومت خارج شود که این غیر ممکن است.
در زیر متن کامل این مصاحبه را می خوانیم:
الامین با اشاره به اینکه رویارویی ایران و آمریکا به مرحله وقوع جنگ بزرگ بین دو طرف کشیده نخواهد شد، گفت، آنها می خواهند ایران از توافق هسته ای در استراتژی های دیگر استفاده نکند به همین دلیل موضوعات موازی را مطرح کردند مانند درگیری با اسرائیل، قضیه سوریه، عراق، یمن، روابط عربستان سعودی یا سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس با ایران. از دیدگاه آنان تحریم ابزار خوبی برای رویارویی با ایران است.
هنگامی که آمریکا مرحله اول تحریم ها را اجرا کرد و به نتیجه نرسید، فرصتی برای اروپا که از این مساله متضرر شده بود، به وجود آمد تا اقداماتی را انجام دهد اما در نهایت اروپا تابع محض آمریکا است و به این دلیل نتوانست کار زیادی در قبال ایران انجام دهد.
ایران اکنون به مرحله ای نرسیده که ناچار باشد تا بدون هیچ دستاوردی در قبال فشارهای آمریکا عقب نشینی کند و خواسته ایران فقط بازگشت آمریکا به توافق هسته ای است.
درست است که اکنون ایران در وضعیت اقتصادی سختی به سر می برد اما خود را در موقعیت فروپاشی نمی بیند که ناچار باشد عقب نشینی کند.
الامین در عین حال گفت: اکنون سطح جدیدی از درگیری بین آمریکا و ایران ایجاد شده است به گونه ای که حوادث جانبی می تواند رویارویی جدیدی را بین دو طرف رقم بزند.
** پاکستان در نقش میانجی مورد اعتماد
سردبیر الاخبار با اشاره به میانجیگری پاکستان برای حل بحران یمن هم گفت: پاکستان کشوری است که روابط خوبی با عربستان سعودی و ایران دارد و درگیر دو بحران اخیر منطقه نشده است علاوه بر این با توجه به موقعیت پاکستان در بین کشورهای اسلامی، اسلام آباد می تواند میانجی موثری باشد.
نقطه قوت پاکستان این است که در این مسائل و اختلافات ایران و عربستان منفعتی نداشته و مانند اروپایی ها و دیگران انگیزه های مستقیمی نیز ندارد، بنابراین می تواند بیش از دیگران مورد اعتماد ایران و عربستان باشد.
در هر حال نمی دانیم پاکستان تا چه حدی می تواند در این میانجیگری به طور موفقیت آمیز عمل کند، اما هدف غرب و عربستان سعودی باید این باشد که از بعضی خواسته هایشان عقب نشینی کنند تا این میانجیگری در مسیر موفقیت قرار گیرد.
الامین در بخش دیگری از این گفت و گو با اشاره به عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه گفت : بحران اصلی بعد از پایان عملیات نظامی ترکیه به وجود خواهد آمد، زیرا باید منتظر ماند و دید ترکیه چگونه از این اشغالگری در موازنه های منطقه ای و حل بحران سوریه استفاده خواهد کرد.
وی در ادامه گفت: همه می دانند کُردها در تنش اخیر مقصر هستند، اما این اقدامات اخیر ترکیه را توجیه نمی کند. کُردها معتقدند می توان بدون هماهنگی با کشورهای دیگر با آمریکا و اسرائیل و غرب رابطه داشت که این یک اعتقاد اشتباه است. آنان باید از اشتباهات خود درس بگیرند تا مانند چیزی که اکنون شاهدیم برای خود و دیگران هزینه سازی نکنند.
الامین با اشاره به اینکه کُردها چندین بار فرصت داشتند تا روابط خود را با دولت سوریه سر و سامان دهند، گفت: دولت سوریه به هیچ وجه نمی تواند با مشی جدایی طلبانه آنان کنار بیاید بلکه کُردها باید در هویت عربی خود بازنگری کنند زیرا مشکلاتشان از این طریق حل خواهد شد، همه اقلیت ها و گروه های نژادی در جهان عرب امروز مشکلاتی دارند؛ مشکلاتی که با حرکت به سمت جدایی طلبی دو چندان می شود.
سردبیر الاخبار در ادامه به مساله اسکان پناهجویان سوری در مناطق تحت تصرف ترکیه اشاره کرد و گفت: رنج اصلی را شهروندان سوریه متحمل می شوند و خطرناک ترین مساله این است که ترکیه سعی دارد از دستاورد خود سوء استفاده کند تا جمع زیادی از پناهجویان سوری را در این مناطق اسکان دهد حتی اگر آنان اهل این مناطق نباشند.
در هر حال هر چند دولت سوریه با حمله نظامی ترکیه مخالفت کرده است اما باید پرسید چقدر از توان مقابله با آن برخوردار است.
**موضع گیری های آمریکا بیانگر واقعیت ها نیست
الامین در ادامه با اشاره به موضع گیری آمریکا در قبال حمله نظامی ترکیه به مناطق کُردنشین گفت: آمریکایی ها نمی توانند راه حلی ارائه دهند زیرا این کار نیازمند حضور گسترده تر و مشارکت در جنگ و در نتیجه هزینه های مالی بیشتر است که آمریکا مخالف آن است در نتیجه مخالفت ها و موضع گیری هایی که امروز از سوی آمریکا در قبال حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه شاهدیم، واقعیت قضیه نیست بلکه تفاهمات اساسی مدتی قبل انجام گرفته است.
وی در توضیح این مطلب گفت: آمریکا از مدت ها قبل کُردها را تنها گذاشت و به هیچ وجه آنها را هم پیمان خود نمی دانست به این معنی که برای مدتی منافع مشترکی بین آنها وجود داشت و زمانی که این منافع به پایان رسید آمریکا آنان را رها کرد. بنابراین مشکل اساسی در این میان برای آمریکا نیست بلکه کسانی است که به این کشور اعتماد می کنند؛ حتی اسرائیل از سیاست های آمریکا نگران است.
** روابط اسراییل با کردهای شمال سوریه
الامین در ادامه به تحلیل روابط اسرائیل با نیروهای کُرد پرداخت و گفت: به وجود آمدن یک موجودیت مستقل کُرد در سوریه به نفع اسرائیل است و این در ادبیات اسرائیلی ها به وضوح به چشم می خورد، به این معنی که اسرائیل از دهه پنجاه میلادی سعی داشت روابط خاصی با چندین گروه از اقلیت ها داشته باشد همانگونه که با مسیحیان لبنان داشت، اکنون متزلزل شدن این موجودیت مستقل شکست بزرگی برای اسرائیل به شمار می رود زیرا در سطوح امنیتی، راهبردی و اقتصادی از آن بهره برداری می کرد.
اکنون عقب نشینی آمریکا از برخی مناطق باعث تضعیف متحدانش می شود؛ متحدانی که هم پیمان اسرائیل نیز به شمار می آیند و اکنون شاهدیم برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس و اردن و بعضی از نیروهای سیاسی عراق در تلاش برای دستیابی به تفاهماتی با ترکیه یا با ایران هستند که این به نفع اسرائیل نیست.
اسرائیل به میزان زیادی به وجود پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه امید بسته بود، در نتیجه خروج آمریکا از منطقه زیان بزرگی برای اسرائیل به شمار می آید و بیم دارد آمریکا در استراتژی خود فقط به خروج از منطقه بسنده نکند و به مراحل بالاتری برسد.
به عبارت بهتر اسرائیل به حضور آمریکا و پشتیبانی مستقیم آن نیاز دارد به خصوص اینکه در آخرین جنگ های خود شکست خورده و ارتش آن نمی تواند به تنهایی هیچ جنگی را نهایی کند.
** لزوم تفاهم ترکیه با دولت سوریه
الامین در خصوص عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه تاکید کرد: آنکارا اگر درک نکند که حل این بحران به تفاهم بزرگ تری با دولت سوریه نیاز دارد، این قضیه ادامه دار خواهد بود و مشکلات بزرگ تری به وجود خواهد آمد.
مدیریت مساله سوریه در مدت اخیر بین چهار یا پنج پایتخت محدود شده است. کشورهایی مثل ایران و روسیه و ترکیه که به طور مستقیم در مساله سوریه ورود کردند. آمریکا نیز به عنوان یک ناظر عمل کرد به این معنی که بر مسایل مرتبط به منافع خود و متحدانش نظارت می کرد.
از نظر ترکیه، دو کشور روسیه و ایران از تاثیرگذاری بالایی در سوریه و عراق و به طور کلی منطقه برخوردارند در نتیجه پس از کم رنگ شدن حضور آمریکا در منطقه، آنکارا به طور مستقیم با کشورهایی که تاثیرگذاری بالایی دارند به تفاهماتی رسید.
**شورای امنیت برای حل بحران های منطقه ناتوان است
الامین با اشاره به نقش شورای امنیت در بحران های منطقه و جهان هم گفت: غرب و اروپا از اقدام عملی ناتوان مانده و فقط حرف می زنند؛ شورای امنیت نهادی نیست که بتواند دیدگاه و حرف خود را به کرسی بنشاند و تنها چیزی که از دستش برمی آید تحریم است در این مورد نیز آمریکا در سال های اخیر ثابت کرد می تواند به تنهایی دست به چنین اقداماتی بزند.
سردبیر الاخبار در تحلیل موضوع اعتماد به آمریکا نیز گفت: برخی معتقدند آمریکا می تواند هرآنچه را که بخواهد، انجام دهد؛ این تصور اشتباه و بر خلاف واقع است.
از سوی دیگر آمریکا هیچ کمکی را از مخالفان دولت سوریه دریغ نکرد با این حال آنان شکست خوردند و سپس اعلام کردند غرب پشت ما را خالی کرد، گویی انتظار آنان این است که ارتش آمریکا باید به جای آنها وارد جنگ می شد.
**امکان شروع موج جدید جنگ در یمن
الامین درباره بحران و جنگ در یمن هم گفت: به اعتقاد من "محمد بن سلمان" و اطرافیانش رفتار عاقلانه ای ندارند بلکه تصمیمات آنها تحت فشار اتخاذ می شود با در نظر گرفتن این موارد پیش بینی می شود دست به توطئه های بیشتر زده و جنگ و خونریزی را با شدت بیشتری ادامه دهند. متاسفانه این روند موج جدیدی در جنگ یمن را شکل خواهد داد که فقط در صورتی محدود می شود که آمریکا متحدانش را تحت فشار قرار دهد.
عربستان و متحدانش از یمن چیزی را می خواهند که بر خلاف تاریخ است. آنها می خواهند یمن روابط خود را با محور مقاومت قطع کند و تسلیم خواسته آنها شود و استراتژی دلخواه غرب را در پیش بگیرد و این غیر ممکن است.
**پیاده کردن الگوی نامناسب اقتصادی در لبنان
الامین در پایان به تظاهرات اعتراض آمیز اخیر لبنان و چند کشور عربی پرداخت و گفت: جهان عرب مدت زیادی است که شاهد تظاهرات این چنینی است؛ تظاهراتی که امکان دخالت بیگانگان در آن وجود دارد و در مورد لبنان نیز باید در نظر داشت که فساد به میزان زیادی در نهادهای دولتی و غیر دولتی ریشه دوانده و دولت دارایی مردم لبنان را به باد داد و الگوی اقتصادی بدی را در کشور پیاده کرده است.