بیرجند - ایرنا - زرشک یاقوتی است که هوای پاییز رنگ رخسار آن را هر روز سرخ‌تر می‌کند و مزارع خراسان جنوبی هر سال در این فصل مقصدی برای گردشگران داخلی و خارجی محسوب می‌شود.  

روستاهای قطب تولید زرشک در فصل پاییز هنگامی که رنگشان رو به قرمزی می‌رود جاذبه‌ای بی‌نظیر برای عکاسان و علاقه‌مندان به گردشگری روستا هستند.  

تلاقی زمین قرمز با آسمان آبی هر بیننده‌ای را بهت‌زده و مجذوب درختچه‌هایی می‌کند که با شاخه‌های بی‌شمار دانه‌های یاقوتی را به دوش گرفته‌اند.  

در چنین روزهایی حال و هوای روستاییان زرشک‌دار طور دیگری است؛ زنان و مردان در خنکای صبح پاییزی راهی مزارع شده و از درختچه‌های زرشک با قیچی یا با دست، شاخه‌های پر بار را جدا می‌کنند. آنها به تیغ‌های زرشک عادت دارند و این کار هرساله آنها، در فصل پاییز است.  

روستای «افین» بزرگترین مرکز تولید زرشک در کشور

 جدا کردن شاخه‌ها از محصول، تمیزکردن و پاک‌کردن، الک‌کردن و باد دادن و در نهایت خشک‌کردن زرشک کارهای دیگری است که پیش روی آنها است.
 
  روستای افین در فاصله ٨٥ کیلومتری جنوب شرق شهر قاین و ١٨ کیلومتری شمال شهرزهان یکی از بزرگترین مراکز پرورش زرشک است.

این روستا با برخورداری از هکتارها مزرعه پرورش زرشک یکی از قطب‌های اصلی تولید زرشک کشور است که نقش مهمی در امر صادرات این محصول دارد.

نمای درختان بی‌شمار زرشک در چهار فصل سال، بسیار زیبا و دلنشین بوده، اما پاییز بستری سرخ در زمین را به جاذبه‌ای دلنشین برای گردشگران تبدیل کرده است.  

اقتصاد روستای افین از سالیان دور بر مبنای کشاورزی و محصول شاخص زرشک بوده است. بیشترین زرشک تولیدی کشور در روستای افین به ثمر می‌رسد.

 در منابع تاریخی آمده است اولین کشت و تولید زرشک بی‌دانه در روستای افین از بخش زیرکوه قاینات بنیان گذاشته شده و قدمت تاریخی دارد.

 درختچه زرشک دارای ۲ تا هفت متر ارتفاع و به رنگ قهوه‌ای، قرمز یا زرد است. برگ‌های آن بیضی شکل با دندانه‌های اره‌ای و گل‌های خوشه‌ای و زرد رنگ است.  

وجود آثار تاریخی و فرهنگی در افین باعث شده تا این روستا در استان خراسان جنوبی جزو یکی از  روستاهای هدف گردشگری واقع شود.

هنگام سفر به افین در فصل پاییز از جاده ورودی روستا می‌توان با اشراف کامل مزارع زرشک را دید و لذت برد.  

گردشگران آلمانی هر ساله برای دیدن مزارع زرشک به خراسان جنوبی سفر می‌کنند. امسال نیز ۹ گردشگر آلمانی به سرپرستی هارتموت نیمان که نویسنده راهنمای جامع گردشگری ایران به زبان آلمانی است، ۱۵ مهر وارد خراسان جنوبی شده و تا ۲۱ مهر از جاذبه‌های مختلف این استان دیدن کردند.  



 مزارع زیبای زرشک در افین و آشنایی با نحوه برداشت این محصول از جمله مقاصد گردشگری این گروه گردشگر آلمانی در مدت حضورشان بود.  

معاون گردشگری، سرمایه گذاری و تامین منابع اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به رشد ۱۰ درصدی حضور گردشگران خارجی در ۶ ماه نخست امسال گفت: از ابتدای امسال تا پایان شهریور ۵۵۵ گردشگر خارجی وارد استان شدند و از جاذبه‌های مختلف به خصوص چهار اثر ثبت جهانی این استان دیدن کردند.  

مرتضی عربی با بیان اینکه در فصل پاییز شمار گردشگران خارجی افزایش می‌یابد یادآور شد: این فصل زمان مناسبی برای دیدن مزارع زرشک و زعفران و حضور در کویرها است لذا برنامه آژانس‌های مسافرتی برای جذب گردشگر خارجی بیشتر در فصل پاییز است.  

۴۳ اقامتگاه بوم‌گردی در مناطق گردشگری آماده پذیرایی از گردشگران است

وی یکی از برنامه‌های در دست اجرا را تقویت زیرساخت‌های حوزه گردشگری استان عنوان کرد و افزود: در همین راستا اقامتگاه‌های بوم‌گردی در سال‌های اخیر رشد داشته و اکنون ۴۳ اقامتگاه بوم‌گردی به طور عمده در روستاها و مناطق گردشگری آماده پذیرایی از گردشگران است.  

معاون گردشگری، سرمایه گذاری و تامین منابع اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اظهار داشت: ۲ اقامتگاه در روستای افین از روستاهای هدف گردشگری در شهرستان مرزی زیرکوه به بهره‌برداری رسید و یک اقامتگاه نیز در دست ساخت است که زیرساخت خوبی برای حضور گردشگران محسوب می‌شود.  

وی با اشاره به وجود ۹ هتل در خراسان جنوبی یادآور شد: سه هتل سه ستاره نیز در مرکز استان با کیفیت مطلوب گردشگر پذیرش می‌کند.  

براساس پیش‌بینی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی امسال ۲۰ هزار و ۵۰۰ تن زرشک از سطح مزارع استان برداشت می‌شود.  

 سطح زیر کشت زرشک در خراسان‌ جنوبی ۱۶ هزار و ۷۲۶.۵ هکتار است و شهرستان قاینات بیشترین میزان زرشک تولیدی استان را دارد. بعد از قاینات، شهرستان‌های زیرکوه، درمیان و بیرجند در رتبه‌های بعدی قرار دارد.

 برای تولید این محصول مزیت‌دار، ۵۰ هزار بهره‌بردار زرشک در خراسان جنوبی فعالیت می‌کنند.

سال گذشته ۱۸ هزار و ۸۳۰ تن زرشک از سطح زیرکشت این محصول در خراسان‌جنوبی برداشت شد و معمولا برداشت زرشک در استان تا نیمه آذرماه ادامه دارد.  

۹۸ درصد از زرشک ایران در خراسان جنوبی تولید و به استان‌ها و کشورهای دیگر صادر می‌شود.

۹۸۹۳* ۶۰۵۴