بر اساس گزارشهای فائو، بشر دچار بحرانهای شدید است که برخی از آنها تحت تاثیر چاقی و برخی دیگر تحت تاثیر فقدان امنیت غذایی قرار دارند. انسانها با کنار گذاشتن غذاهای گیاهی و میوههای فصلی به استفاده از رژیمهای غذایی پرکالری و مواد فرآوری شده، قند، چربی، نمک و مصرف بیش از حد گوشت رو آوردهاند و در نتیجه چاقتر شدهاند. این رویکرد نتیجه جهانی شدن، گسترش شهرنشینی و رشد درآمد است.
در حالی که در بسیاری جوامع، شهروندان برای آماده کردن غذا در منزل، وقت صرف نمیکنند، تعداد زیادی از ساکنان زمین از نبودن امنیت غذایی رنج میبرند و به غذای کافی و مغذی برای رشد طبیعی و داشتن یک زندگی فعال و سالم دسترسی ندارند.
سازمان فائو به مناسبت روز جهانی غذا در سال ۲۰۱۹ میلادی، دفترچهای را منتشر کرده که در آن توصیهها و راهکارهایی برای از بین بردن گرسنگی ارائه شده است.
استفاده از رژیم غذایی سالمتر با استفاده از سبزیجات و میوههای فصلی و همچنین پرهیز از مصرف غذاهای مضر و فاقد ارزش غذایی یکی از مهمترین اقداماتی است که برای رسیدن به این هدف میتوان انجام داد.
تاکنون بیش از ۳۰ هزار گونه گیاهی خوراکی شناسایی شده است که از بین آنها تنها ۲۰۰ گونه در مزارع کشت میشود. این در حالی است که کالری مورد نیاز نیمی از جمعیت جهان از ۸ نوع غله از جمله گندم، ذرت، برنج، جو، لوبیا و بادام زمینی تامین میشود.
یکی دیگر از راهکارهای فائو، کشت فصلی گیاهان بومی مغذی در مزارع است. این رویکردی است که در هند اتخاذ شده و ارزن در سطح وسیع کشت میشود تا کمبود غذا را از بین ببرد. همچنین صنایع غذایی باید میزان قند و نمک مورد استفاده در تولید محصولات خود را کاهش دهند.
راهکار دیگر مبارزه با فقدان امنیت غذایی، مقابله با دورریز غذا است. بر اساس گزارش موسوم به «وضعیت غذا و کشاورزی» که در تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۱۹ میلادی (دو روز قبل) توسط فائو منتشر شده است، در سراسر جهان حدود ۱۴ درصد از مواد غذایی، پس از تولید از بین میروند. حدود ۶۰ درصد از ریزمغذیها که مواد غذایی موردنیاز ارگانیسمها محسوب میشوند، به دلیل دورریز میوهها، سبزیجات و محصولات حیوانی، پس از تولید از بین میروند.
علاوه بر راهکارهای ارائه شده توسط فائو با انجام اقدامات دیگری از جمله تامین تغذیه کودکان در مدارس و افزایش آگاهی عمومی در رابطه با رژیم غذایی سالم میتوان به از بین بردن گرسنگی در جهان کمک کرد. یکی از سازمانهای فعال در این زمینه با عنوان Feed the Children شناخته میشود که در ۱۰ کشور مشغول به فعالیت است. این سازمان از طریق اطلاعرسانی در مدارس و تامین بذر سالم گیاهان بومی و همچنین آموزش نحوه کشت این گیاهان در مدارس کشورهای فقیر تلاش میکند تا آگاهی شهروندان این کشورها را افزایش دهد. هدف این سازمان مشارکت فعال کودکان در فرایند تامین غذا و آشنایی آنها با مفاهیم مرتبط است.
علاوه بر این دولتها نیز با سیاستگذاری مناسب و انجام اقداماتی میتوانند به کاهش گرسنگی در جهان کمک کنند. به عنوان نمونهای از این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش دسترسی و کاهش بهای مواد مغذی موردنیاز برای رژیم غذایی سالم از طریق تعیین خطمشیها و استانداردهای مقتضی
- طراحی و اجرای سیاستها و برنامههای متناسب با خط مشیهای ملی و تقویت چهارچوب حقوقی و ظرفیتهای استراتژیک حمایت از این طرحها
- ایجاد هماهنگی و ارتباط موثر بین بخشهای دولتی به منظور بهبود سیاستهای مرتبط با غذا شامل برنامههای توزیع غذا در مدارس، کمکرسانی به افراد و خانوادههای آسیبپذیر، تدوین استانداردهایی برای تامین غذا در بخش عمومی و مقرراتگذاری مناسب در بازار غذا
- حمایت از رویههای مناسب کشاورزی، ماهیگیری، دامپروری و جنگلداری به منظور جلوگیری از سوءتغذیه و افزایش تنوع رژیم غذایی
- بهکارگیری فرایندهای تولیدی حساس به مواد مغذی در صنایع غذایی به منظور کاهش تمرکز بر تولید گیاهان پربازده و افزایش تمرکز بر تنوع و کیفیت محصولات
- نظارت و تقویت تنوع زراعی به منظور حفاظت از تنوع زیستی و منابع تامین غذا و همچنین افزایش کارآیی و درآمد بخش کشاورزی
شانزدهم اکتبر (۲۴ مهرماه) با هدف دستیابی به جهانی بدون گرسنه تا سال ۲۰۳۰ میلادی، روز جهانی غذا نام دارد.