شیراز- ایرنا- دومین همایش ملی پژوهش‌های کاربردی در زبان شناسی رایانشی در مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری در شیراز چهارشنبه آغاز شد.

دبیر علمی دومین کنفرانس ملی پژوهش‌های کاربردی در زبان شناسی رایانشی در حاشیه آیین افتتاحیه  این همایش در گفت‌ و گو با ایرنا عنوان کرد:تدارکات برای برگزاری این همایش از بهمن‌ماه ۹۷ آغاز شد و درنهایت در اسفند ۹۷ برگزاری این کنفرانس در سطح ملی به تصویب شورای علمی مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری رسید.

محمدرضا فلاحتی افزود: پیرو برنامه‌ها، ۵۳ مقاله کامل دریافت شد و ۱۹ مقاله پذیرش نهایی شد و در نهایت تعداد ۱۵ مقاله در این همایش یک روزه ارائه خواهد شد.

وی محورهای اصلی این همایش را نظریه‌ها و قالب‌های زبان‌شناسی رایانشی، بازنمود دانش زبانی، روش‌های آماری در زبان‌شناسی رایانشی، پردازش زبان طبیعی، پردازش متن، وب معنایی، واژه‌سازی رایانشی، برچسب‌دهی مقوله‌های گفتار، نحو رایانشی و زبان‌شناسی پیکره‌ای برشمرد.

این همایش در نوبت صبح در دو پنل هریک با ارائه چهار سخنرانی و در نوبت عصر با چهار پنل شامل ۷ سخنرانی و ۲ کارگاه آموزشی ادامه خواهد یافت.

کارگاه اول با عنوان « آشنایی با ترجمه ماشینی عصبی با معرفی روشtensor to tensor » توسط مجتبی صباغ جعفری استادیار هوش مصنوعی دانشگاه ولیعصر رفسنجان و پریا رزمدیده استادیار زبانشناسی دانشگاه ولیعصر رفسنجان برگزار می‌شود.

کارگاه دوم با موضوع « آشنایی با نرم‌افزار واژه‌نمای انت‌کانک (AntConc) » توسط امیر سعید مولودی، استادیار بخش زبان‌های خارجی و زبانشناسی دانشگاه شیراز خواهد بود.

پیش از این در اسفندماه سال ۹۶ گروه پژوهشی زبانشناسی رایانشی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، نخستین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در زبانشناسی رایانشی با تاکید بر خط و زبان فارسی را برگزار کرد.

زبان‌شناسی رایانشی (Computational linguistics) حوزه‌ای میان‌رشته‌ای است که می‌کوشد با بهره‌گیری از روش‌های آماری و قاعده‌بنیاد به مدل‌سازی زبان طبیعی بپردازد. به شکل سنتی امر زبانشناسی رایانشی توسط دانشمندان کامپیوتری صورت می‌گرفت که در حوزه پردازش یک زبان خاص توسط کامپیوتر تخصص لازم را کسب کرده بوند. امروزه زبان‌شناسان رایانشی به عنوان اعضای گروه‌های میان رشته‌ای به فعالیت می‌پردازند که اعضای این تیم‌ها می‌توانند شامل زبان‌شناسان، کارشناسان زبان و دانشمندان علم کامپیوتر باشند.

زبان‌شناسی رایانشی از همکاری دانشمندان و کارشناسان رشته‌های زبان‌شناسی، علوم رایانه‌ای، متخصصین زمینهٔ هوش مصنوعی، ریاضی، منطق، علوم شناختی، روان‌شناسی شناختی، روان-زبان‌شناسی، مردم‌شناسی،عصب‌شناسی و برخی دیگر رشته‌ها استفاده می‌کند.

مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری بر اساس تفاهم‌نامه همکاری میان فرهنگستان علوم جهان و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۷۰ تأسیس شده و هدف اصلی این مرکز تأمین مدارک علمی مورد نیاز اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی ایران و کشورهای منطقه است.

از جمله فعالیت های مهم مرکز منطقه‌ای می‌توان به برقراری نظام مبادله الکترونیکی اطلاعات بین پژوهشگران ایرانی و کشورهای منطقه، تأسیس انواع پایگاه های اطلاعاتی، انتشار گزارش های پژوهشی، نشریات علمی و کتاب های فارسی و غیر فارسی، حمایت از پژوهش های داخلی و منطقه ای در حوزه های علوم و فناوری، برقراری ارتباط و همکاری علمی با بخش های صنعتی، خدماتی و آموزشی برای شناسایی نیازها و تأمین اطلاعات مورد نیاز آنها اشاره کرد.

این مرکز در حال حاضر بیش از ۸ میلیون مدرک علمی در پایگاه های اطلاعاتی مختلف خود از جمله مقالات نشریات و همایش ها، کتاب ها، گزارش های طرح های تحقیقاتی کاربردی و پایان نامه ها در کلیه حوزه های موضوعی از جمله علوم انسانی، فنی و مهندسی، پزشکی، کشاورزی و … و به زبان های فارسی، عربی و انگلیسی بوده که به‌صورت الکترونیکی و IP-Based در اختیار اعضای هیئت علمی و دانشجویان قرار می دهد.

مرکز منطقه‌ای بیش از ۳۵ شاخه را در دانشگاه‌های مهم کشور و مراکز علمی تأسیس کرده و بدین ترتیب یک شبکه علمی پیوسته میان دانشگاه ها و مراکز علمی کشور فراهم آورده است.

۹۸۸۵ /۱۸۷۶