ارتقای جایگاه زبان فارسی را در سطح بین المللی  دنبال می كنیم

شیراز- ایرنا- رئیس مركز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، گفت: موضوع توجه به زبان فارسی در اسناد بالادستی و به طور خاص در نقشه جامع علمی كشور یكی از هشت اركان مهم تلقی می شود از این رو تاكید بر این است كه بتوانیم بر اساس این برنامه، جایگاه زبان فارسی را در سطح بین المللی ارتقا دهیم.

به گزارش ایرنا محمد جواد دهقانی، چهارشنبه در نخستین كنفرانس ملی پژوهش های كاربردی در زبان شناسی رایانشی (با محوریت خط و زبان فارسی) در شیراز افزود: رهبر معظم انقلاب نیز تاكید زیادی در بحث گسترش زبان فارسی در عرصه بین الملل داشته اند و به همین سبب در دهه گذشته شاهد ارتقای جایگاه این زبان به عنوان زبان علمی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر بودیم.
وی ادامه داد: به طور خاص در یكی از پایگاه هایی كه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، در سال 2007 تعداد مدارك موجود به زبان فارسی 170 مدرك بوده كه این مدارك در یك دوره زمانی 10 ساله یعنی تا سال 2017 با رشد 10 برابری به یك هزار و700 مدرك رسیده است.
او اظهار كرد: در مجموع می توان گفت كه سهم زبان فارسی در تولیدات علمی نسبت به سایر زبان ها كه در سال 2007 سه صدم درصد بود در سال 2017 به 6 صدم درصد رسید.
رئیس مركز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری اضافه كرد: هم اینك 94 درصد مدارك علمی ثبت شده در پایگاه های علمی جهان به زبان انگلیسی است، چهار درصد به زبان چینی و مابقی به سایر زبان هاست و سهم ایران 2 و هشت دهم درصد است كه رقم مطلوبی نیست.
دهقانی، در مورد راه اندازی شاخه های مركز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری در كشورهای دارای كرسی زبان فارسی هم گفت: با راه اندازی این شاخه ها به دنبال فرهنگ سازی و ارتقای تولیدات علمی به زبان فارسی هستیم.
دبیر كنفرانس ملی پژوهش های كاربردی در زبان شناسی رایانشی هم گفت: بحث برگزاری این كنفرانس از سال 95 آغاز شد و در نهایت با حمایت های حوزه پژوهشی به تصویب رسید.
محمد رضا فلاحتی افزود: در فراخوانی كه با هدف دریافت چكیده مقاله ها انجام شد 63 چكیده مقاله دریافت كردیم كه با كمك كمیته علمی و اعضای هیات علمی همایش پس از بررسی، 33 مقاله برای ارایه كامل انتخاب شدند.
وی ادامه داد: در مرحله بعد نیز 21 مقاله مورد پذیرش قرار گرفتند كه از میان آنها نیز 17 مقاله برای ارایه در این كنفرانس برگزیده شدند.
زبان شناسی رایانشی، حوزه ای میان رشته ای است كه به دنبال این است كه با بهره گیری از روش های آماری و قاعده بنیاد، به مدل سازی زبان طبیعی بپردازد.
در مجموع، زبان شناسی رایانشی از همكاری دانشمندان و كارشناسان رشته هایی از جمله، زبان شناسی، علوم رایانه‌ای، متخصصان زمینه هوش مصنوعی، ریاضی، منطق، علوم شناختی، روانشناسی شناختی، مردم شناسی و عصب شناسی استفاده می كند.
6122 /6118