بیروت- ایرنا- "سمیر جعجع" رهبر حزب "نیروهای لبنانی" در حالی شب گذشته از استعفای وزیران این حزب در لبنان خبر داد که این اقدام او ظاهرا هیچ تاثیری در اوضاع و تحولات کنونی لبنان ندارد.

حتی روزنامه ها و سایر رسانه های لبنانی در شماره امروز خود چندان به موضوع استعفای جعجع نپرداخته اند. سوالی که اکنون مطرح است اینکه بعد از استعفای وزیران حزب جعجع چه می شود؟

روزنامه النهار در تحلیل کوتاهی در خصوص استعفای حزب جعجع نوشت: بر اساس ماده ۶۹ قانون اساسی لبنان، دولت جز با استعفای بیش از یک سوم وزرا منحل نمی‌شود. با استعفای چهار وزیر، نخست‌وزیر یا رئیس‌جمهور می‌توانند با حفظ توزیع طایفه ای، در پست های وزارتی افراد دیگری را جایگزین کنند.
حزب جعجع فاقد نقش مهم و محوری در دولت لبنان

"علی حجازی" نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: استعفای وزیران حزب سمیر جعجع هیچ چیزی را تغییر نمی دهد و هیچ  تاثیری ندارد زیرا حزب او در اصل نقش مهم و محوری در ساختار کابینه لبنان نداشته و در نهایت قدرت واقعی مسیحیان به نام جریان ملی آزاد در دولت وجود دارد و این قدرت می تواند نمایندگی مسیحیان را در دولت پوشش دهد.

 هدیه به سعد حریری و جریان آزاد ملی  

حجازی گفت: امید بستن سمیر جعجع به موج سواری بر تظاهرات مردمی، بی حاصل است و از بین خواهد رفت، از همین رو حتی رسانه های لبنانی امروز چندان به موضوع استعفای حزب نیروهای لبنانی نپرداختند زیرا می دانند این استعفا اهمیتی ندارد.

وی در توضیح این مطلب افزود: اگر چنین استعفایی از سوی وزیران حزب الله و یا جنبش امل رخ می داد بسیار حائز اهمیت بود یا حتی اگر وزیران "ولید جنبلاط" رهبر حزب سوسیال ترقیخواه استعفا می دانند، اهمیت آن بیشتر از استعفای وزیران حزب جعجع بود زیرا در این صورت بر اساس ترکیب و ساختار کابینه در لبنان در سطح نمایندگی دروزی ها در دولت خلأ ایجاد می شد اما استعفای وزیران جعجع هیچ تاثیری ندارد.

حجازی ادامه داد: من معتقدم استعفای وزیران حزب جعجع  هدیه ای به "سعد حریری " نخست وزیر لبنان و جریان "آزاد ملی" به رهبری "جبران باسیل" وزیر خارجه است زیرا این دو طرف از عملکرد وزیران جعجع در داخل کابینه ناراضی بودند و در اصل اگر اصرار عربستان نبود حریری تمایلی نداشت که حزب نیروهای لبنانی در کابینه حضور داشته باشند.

مردم به قطب نمای تحولات کشور تبدیل شدهاند

این تحلیلگر لبنانی در بخش دیگری از این مصاحبه تظاهرات کنونی لبنانی ها را بی سابقه خواند و گفت: ویژگی مهم این تظاهرات این است که برای اولین بار تظاهرات مردمی بدون صف بندی جناحی و سیاسی و حزبی در جریان است.

وی گفت: امروز مردم لبنان تعیین کننده تحولات هستند، آنان اکنون قطب نمای تحولات لبنان به شمار می آیند و مردم هستند که سمت و سوی تحولات را شکل می دهند، تظاهرات خودجوش آنان به دور از صف بندی های حزبی و منطقه ای برگزار شده و همه طبقه سیاسی حاکم را در تنگنا قرار داده است؛ به عبارت بهتر  امروز مردم لبنان هستند که حرف اول و آخر را می زنند.

حجازی تصریح کرد: نکته قابل توجه در تظاهرات کنونی این است که هیچ حزبی حامی آن نیست و هیچ طرف خارجی محرک آن نبوده است بلکه مردم به خواست و اراده خود به خیابان ها آمده اند تا فریاد خود را به گوش طبقه سیاسی حاکم برسانند و اکنون همه از مردم عادی تا سیاستمداران مستقل، هنرمندان، اساتید دانشگاهها وچهره های رسانه ای همه به دنبال این هستند که صدایشان شنیده شود و در این شرایط هرچند تحرکات مردمی لبنانی ها بدون رهبر است، اما ادامه خواهد یافت.

وی در این خصوص یادآور شد: یکی از نمایندگان روز جمعه با به تمسخر گرفتن تظاهرات مردمی گفته بود این تظاهرات  به زودی فروکش خواهد کرد اما روز گذشته تظاهرات گسترده تر از روز قبل از آن شد و امروز نیز که روز تعطیل است با وجود اینکه برخی اعلام کرده بودند مردم استراحت خواهند کرد اما شاهدیم که چگونه زودتر از روزهای قبل به خیابان های اصلی بیروت آمده اند به این معنی که تا دیروز اغلب اوج تظاهرات و خروج مردم از ساعت پنج بعد از ظهر آغاز می شد، اما امروز از ساعت ۱۰ صبح مردم به خیابان های اصلی پایتخت و دهها هزار نفر خود را به میدان "ریاض الصلح" نزدیک به مقر نخست وزیری رسانده اند.

حجازی با اشاره به امتداد تظاهرات در شهرهایی مانند طرابلس، بعلبک وصور و سایر شهرها ومناطق لبنان گفت: تظاهرات کنونی بزرگترین تظاهرات مردمی لبنان به دور از صف بندی های حزبی و سیاسی و برخاسته از درد و رنج مردم است زیرا مردم دیگر تحمل مالیات و فشار و مشکلات معیشتی را ندارند؛ مالیاتی که کوچکترین اجزاء زندگی مردم را نیز در برگرفته است در حالی که دست اندرکاران بانک ها آزاد هستند و هیچ گونه مالیاتی شامل آنان نمی شود بنابر این باید پرسید  این چه برخوردی با مردم است؟ لبنانی ها با مشکلات درمانی، قطع برق، مشکلات متعدد برای ثبت نام در مدارس رسمی و دانشگاهها رو به رو هستند تا جایی که اکنون  فقط در صورت داشتن واسطه می توانند در یک دانشگاه رسمی ثبت نام کنند، در این شرایط  آیا مسئولان می خواهند مردم سکوت کنند؟ طبیعی است که مردم ساکت نمی مانند.

نفوذ عربستان در لبنان بسیار ضعیف است

این کارشناس لبنانی در مورد سیاست های عربستان سعودی در قبال لبنان گفت: نفوذ و سیاست عربستان اکنون در لبنان بسیار ضعیف شده است به این معنی که عربستان پیش از این در تلاش برای به راه انداختن تظاهرات مشکوک در لبنان بود اما نتوانست . امروز نیز این تظاهرات در اصل اعلام مخالفت با سیاست های عربستان در منطقه مبنی بر اعمال فشار هر چه بیشتر بر مقاومت از طریق بانک ها  است.

وی گفت: تظاهرات کنندگان لبنانی علیه رئیس بانک مرکزی و کسانی شعار می دهند که مجری سیاست های آمریکا و عربستان و عامل  فشارهای اقتصادی بر لبنان هستند و و بازی کمبود دلار را در لبنان طراحی کردند؛ از همین رو بانک مرکزی از روز جمعه فعالیت نداشته و جرات نکرده است بانک ها را باز کند و اکنون برای اولین بار است که طبقه حاکم در لبنان جرات می کنند از اعمال مالیات بر بانک ها سخن بگویند و  یک بند واضح و روشن از طرح اقتصادی حریری اعمال مالیات بر بانک ها است.