"حسام مطر" استاد دانشگاه و کارشناس سیاسی لبنانی روز سه شنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا با اعلام این مطلب افزود: با توجه به گستردگی تظاهرات که بیانگر عمق بحران در لبنان و مشکلات مالی و اقتصادی مردم است، نمی توان گفت که تظاهرات در روزهای آینده پایان خواهد یافت؛ ممکن است به دلیل عدم حمایت از سوی احزاب و قدرت های سیاسی شدت تظاهرات فروکش کند اما پایان نمی یابد، زیرا مردم از عملکرد مسئولان ناامید شده اند و این تظاهرات بیانگر درد و رنج واقعی آنان است.
وی ادامه داد، مشکل این است که امروز بحران فقط اقتصادی و مالی نیست، بلکه سیاسی نیز است، به این معنی که بیشتر تظاهرکنندگان و یا همه آنان هیچ اعتمادی به دولت کنونی و یا اکثریت اعضای آن ندارند و بیشتر اعضای دولت از سال ها پیش موجب بروز بحران در کشور شده اند بنابر این چطور می توان به آنان اعتماد داشت؟
** اصلاحات اقتصادی مقدمه بهبود اوضاع
وی در خصوص اصلاحات اقتصادی پیشنهادی "سعد حریری" نخست وزیر لبنان که روز گذشته به تصویب هیئت دولت رسید نیز گفت : این اصلاحات مقدمه خوبی است و به مثابه پیشرفت در بعضی مسائل به شمار می آید، اما مشکل اساسی بی اعتمادی مردم است به این معنی که دولت نتوانسته اعتماد مردم را بدست آورد و این مشکلی است که باید حل شود.
مطر در مورد برخی درخواست ها مبنی بر استعفای دولت گفت: تحقق این خواسته اکنون مشکل است زیرا باید پرسید برای تشکیل دولت جدید چه کسانی پیشقدم خواهند شد و دولت جدید با حضور چه افرادی تشکیل خواهد شد؟
در شرایط کنونی باید یک راه حل میانه را در پیش گرفت، یعنی نه باقی ماندن دولت به شکل کنونی و نه تغییر و منحل کردن آن، بلکه ایجاد تغییرات جزئی در کابینه از طریق ورود برخی اشخاص شایسته
در این خصوص موضوع برگزاری انتخابات جدید پارلمانی مطرح شده است که این نیز به وقت زیادی نیاز دارد و این موضوع یعنی پرش به سمت نامعلوم. استعفای دولت در این وضعیت حساس یک ریسک است، بنابراین می توان گفت باید یک راه حل میانه را در پیش گرفت، یعنی نه باقی ماندن دولت به شکل کنونی و نه تغییر و منحل کردن آن بلکه می توان با ورود برخی اشخاص شایسته به کابینه، تغییر جزئی در دولت ایجاد کرد.
این تحلیلگر لبنانی در ادامه، در خصوص استعفای وزیران حزب نیروهای لبنانی به رهبری "سمیر جعجع" نیز گفت: در شرایط کنونی استعفاهای مشابه از سوی احزاب دیگر بعید به نظر می رسد، هر چند اختلاف نظر بین اعضای دولت وجود دارد اما همه منافع کشور را در حفظ دولت کنونی می دانند.
مواضع کنونی سمیر جعجع ناشی از تلاش او برای ناکام گذاشتن ریاست جمهوری میشل عون و حزب الله است که متحد اصلی او به شمار می آید؛ مواضع جعجع در این خصوص به عربستان سعودی نزدیک است زیرا ریاض ایجاد تنش در لبنان را به نفع خود می داند.
وی ادامه داد : "ولید جنبلاط" رهبر حزب سوسیالیست ترقیخواه لبنان نیز با سمیر جعجع در خصوص تضعیف جریان آزاد ملی به رهبری جبران باسیل وزیر خارجه کشور اتفاق نظر دارد، زیرا حضور او را موجب تضعیف حضور خود می داند اما تفاوت جعجع و جنبلاط این است که جنبلاط در داخل دولت کنونی منافعی دارد.
مطر در ارزیابی اقدام سریع عربستان در بیرون بردن اتباع خود از لبنان گفت: نقش عربستان در اوضاع کنونی لنبان را نمی توان نقش اساسی و مهم برشمرد زیرا تحولات اخیر ناشی از تحرکات خودجوش مردم است که بیانگر میزان نارضایتی آنان است اما هنگامی که چنین شرایطی در لبنان پیش می آید عربستان نیز به دنبال سرمایه گذاری در آن است و می کوشد نوعی هرج و مرج و تنش در کشور ایجاد کند تا از این طریق رئیس جمهوری لبنان و متحد او یعنی حزب الله را تضعیف کند حال آنکه راهکارهای عربستان در لبنان ضعیف است.