«منصور غلامی» امروز - چهارشنبه- در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران درپاسخ به سوالی درباره بررسی شیوه نامه انضباطی دانشجویان توسط معاونت حقوقی ریاست جمهوری اظهار داشت: آیین نامه انضباطی دانشجویان مصوبه خاص خود را دارد که در حال اجرا است البته در قانون، شیوه نامه ای برای اجرای دقیق این آیین نامه توسط دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تنظیم و تصویب شده است.
وی به تغییرات جدید در آیین نامه جدید انضباطی دانشجویان که به تازگی تصویب شده است اشاره و خاطرنشان کرد: در آیین نامه جدید دو نکته افزوده شده است، نخست تخلفات اخلاقی در دوره بالینی دانشجویان پزشکی است چرا که دانشجویان پزشکی یک دوره آموزشی در بیمارستان باید بگذرانند؛ نکته دوم در مورد فضای مجازی است که مقداری نگرانی میان دانشجویان ایجاد کرده است.
وزیر علوم تاکید کرد: دانشجویان نگران ورود به بخش های خصوصی فضای مجازی خود هستند که البته این موضوع مدنظر آیین نامه انضباطی نیست و قبل از اینکه معاونت حقوقی رئیس جمهوری به این مسئله ورود یابد، معاونان دانشجویی دانشگاه ها در حال بازنگری این قسمت از آیین نامه برای شفاف تر کردن آن هستند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری این نکته را هم اعلام کرد که از دانشگاه ها خواسته است نظرات و پیشنهادات دانشجویان درباره آیین نامه انضباطی منتقل شود.
غلامی در پاسخ به این سوال که آیا تضمین می دهد با این آیین نامه نقض حریم خصوصی صورت نمی گیرد؟، تاکید کرد: قطعاً همینطور است، بحث قانونی ورود به حریم خصوصی افراد نیاز به مجوز قانونی دارد و این شیوه نامه به منزله ورود به حریم خصوصی دانشجویان نیست. برای شفاف تر این مسئله بازنگری در شیوه نامه در حال انجام است.
وی با ارائه آماری در مورد تخلفات دانشجویان در دانشگاه ها یادآور شد: بر اساس بررسی های به عمل آمده، تخلفاتی که در بخش غیرآموزشی دانشجویان در سال ۹۷ گزارش شد، شامل یک دهم درصد دانشجویان می شود.
غلامی گفت: این تخلفات جمعیت زیادی از دانشجویان را در بر نمی گیرد چون دانشجویان که متخلف نیستد و این نگرانی ها بیشتر در حوزه فعالیت های سیاسی و اجتماعی دانشجویان وجود دارد و البته تعدادشان اندک است.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه دانشجویان بر اساس آیین نامه انضباطی نمی توانند نماینده ای در کمیته های انضباطی داشته باشند گفت: آیین نامه انضباطی در مواردی که لازم باشد هیأت های بدوی و تجدیدنظر می توانند از نمایندگان دانشجویان دعوت کنند؛ در برخی موارد حضور دانشجویان در این کمیته ها به نفع شان نیست.
به گزارش ایرنا، معاون حقوقی رئیس جمهوری امروز اعلام کرد شیوه نامه انضباطی جدید در این معاونت بررسی و موارد مغایرت با قانون اساسی، قوانین عادی مرتبط و منشور حقوق شهروندی، با همکاری نمایندگان تشکل های دانشجویی و دستگاه های مربوط بررسی و اصلاح می شود.
شیوه نامه انضباطی دانشجویان تابستان امسال توسط وزارت علوم به دانشگاه ها ابلاغ شد.
رفت و آمد نخبگان یک جریان طبیعی است
وزیر علوم همچنین در پاسخ به پرسشی دیگر درمورد آمار کاهش خروج نخبگان از کشور گفت: این آمار را معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری مطرح کرد که کاملاً مشهود است. دو مطلب در این زمینه وجود دارد؛ نخست اینکه رفت و آمد به خارج از کشور برای تحصیل و تحقیق معمول بوده و است.
غلامی افزود: با افزایش تعداد دانش آموختگان، میزان رفت و آمدها به خارج از کشور هم افزایش می یابد که تمام این موارد به معنای مهاجرت نیست و تعدادی از آنها در حال بازگشت هستند.
وی اظهار داشت: بحث دیگر اشتغال و وضعیت مادی بهتر آنها در خارج از کشور است البته در موارد تخصصی مورد نیاز باید از دانش آموختگان در کشور بهره برد و نگرانی آنها را از باب مسائل مادی برطرف کنیم اما خروج نخبگان به معنای خروج قطعی و رفتن دائمی آنها نیست و در سال های گذشته آمار قابل توجی از بازگشت آنها به کشور داریم.
به گفته وزیر علوم، رفت و آمد نخبگان یک جریان طبیعی است که جای نگرانی ندارد.
در برخی رشته های تحصیلی یک زبان غیرانگلیسی کاربرد بیشتری دارد
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال حذف زبان انگلیسی در رشته های تحصیلی آموزش عالی، تاکید کرد: منابع علمی دنیا بیشتر به زبان انگلیسی منتشر می شود و برای دسترسی به این منابع باید زبان بدانیم، اما بخش دیگری از منابع علمی هم به زبان های دیگری ترجمه شده و نشر می یابند که در ارتباطات علمی و فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرند.
غلامی با بیان اینکه در برخی رشته های تحصیلی یک زبان غیرانگلیسی کاربرد بیشتری دارد، اظهار داشت: این مسئله به معنای محدود کردن زبان انگلیسی نیست بلکه باز کردن زمینه برای آموزش زبان های دیگر است.
کاهش استقبال از استخدام در بخش دولتی
وی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد افزایش تعداد دانش آموختگان غیرشاغل نسبت به تحصیلکردگان شاغل در کشور خاطرنشان کرد: همه خانواده ها برای تحصیل فرزندان خود اهمیت قائل هستند؛ تمام دهه شصتی ها تحصیل کرده هستند و بی سواد نداریم و در دهه های ۷۰ و ۸۰ میزان تحصیل کرده های دانشگاهی افزایش یافته است.
وزیر علوم افزود: ظرفیت انسانی تحصیلکرده برای کشور ما یک سرمایه بزرگ است و در بخش های مختلف دولتی و غیردولتی باید زمینه اشتغال فراهم شود که یک کار جدی و واجب است. ورود به اشتغال در بخش غیردولتی از جمله شرکت های دانش بنیان، بخش های تولیدی و اقتصادی آمار قابل توجهی از حضور دانش آموختگان دانشگاهی را نشان می دهد.
به گفته این مقام مسئول وزارت علوم، شرایط به سمت بهبود می رود و حتی بر اساس آمار امروز رئیس سازمان امور استخدامی، میزان متقاضیان استخدام در بخش دولتی نسبت به سال های قبل کمتر شده است که باید به فال نیک بگیریم.
غلامی تاکید کرد: اشتغال استعدادها باید به سمت بخش خصوصی سوق یابد و بخش خصوصی را با تحصیل کردگان دانشگاهی باید تقویت کنیم.
نحوه تحصیل رایگان دانشجویان افغان در ایران
همچنین وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ به سوال دیگری در مورد عدم امکان تحصیل رایگان ۳۹ دانشجوی افغان در ایران که دارای رتبه برتر کنکور بودند، گفت: بورسیه جمهوری اسلامی ایران به دانشجویان اتباع خارجی تعلق می گیرد و در این زمینه باید فرآیند اداری قانونی برای دریافت روادید طی شود.
غلامی اظهار داشت: برخی اتباع افغانستانی در ایران زندگی و حتی در کنکور شرکت می کنند اما به علت اتباع خارجی بودن امکان تحصیل رایگان ندارند، اگر هم درخواستی برای بورسیه ارسال کنند به طور عادی بورسیه در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نداریم.
وی تاکید کرد: تحصیل رایگان این دانشجویان باید شفاف شود و فکر می کنم انتظار آموزش رایگان دارند در حالی که طبق قانون، آموزش رایگان در اختیار این دانشجویان قرار نمی گیرد مگر اینکه بورسیه کشور جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند.